Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Eurostat: Χαμηλό το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των περιφερειών της Ελλάδας

Eurostat: Χαμηλό το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των περιφερειών της Ελλάδας

0

Μόνο η Αττική πλησιάζει τον μέσο όρο της ΕΕ– Χαμηλά η ΑΜΘ


H περιφέρεια Αττικής σημείωσε σημαντική αύξηση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης μεταξύ των 13 ελληνικών περιφερειών το 2023 και πλησίασε πιο κοντά (96% από 92% το 2022) στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Στον αντίποδα, τρεις ελληνικές περιφέρειες – Βόρειο Αιγαίο (42% από 41% το 2022), Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (44% από 45%) και Ήπειρος (45% από 43%) – είχαν κατά κεφαλή  ΑΕΠ χαμηλότερο από το 50% του μέσου όρου της ΕΕ. Η περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου μάλιστα είχε το τρίτο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο σύνολο των περιφερειών της ΕΕ.

Για το σύνολο της Ελλάδας, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης ανήλθε στο 69% του μέσου όρου της ΕΕ, σημειώνοντας μικρή αύξηση από το 2022 (67%), αλλά παραμένει πάνω από 30% χαμηλότερο από αυτό.

Μετά την Αττική ακολουθούν με μεγάλη διαφορά η περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (70% από 65% το 2022, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση), η Στερεά Ελλάδα (63% όσο και το 2022), τα Ιόνια Νησιά (61% από 58%), η Κρήτη (59% από 57%) και η Πελοπόννησος (59% όσο και το 2022), η Κεντρική Μακεδονία (55% από 54%) και η Δυτική Μακεδονία (55% από 56%), η Θεσσαλία (52% από 51%) και η Δυτική Ελλάδα (50% από 49%).

Στην ΕΕ, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των περιφερειών κυμάνθηκε από 27,6% του μέσου όρου για την περιφέρεια της γαλλικής υπερπόντιας περιοχής Μαγιότ έως 244,7% στην Ανατολική και Κεντρική Ιρλανδία. Μετά την Ανατολική και Κεντρική Ιρλανδία, ακολουθούν το Λουξεμβούργο (236,8%) που θεωρείται μία περιφέρεια, η Νότια Ιρλανδία (224,7%), η περιφέρεια της Πράγας στην Τσεχία (192,8%) και η βελγική περιφέρεια των Βρυξελλών (190,6%).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Υπερδιπλασιάστηκαν οι ρυθμίσεις οφειλών στα 10,54 δισ. ευρώ

Έναντι 4,36 το 2023 Τον τελευταίο χρόνο υπερδιπλασιάστηκαν οι ρυθμίσεις οφειλών μέσω του ε…