Αρχική Ρεπορτάζ Ρεζίλι στην Ε.Ε. ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Ρεζίλι στην Ε.Ε. ο ΟΠΕΚΕΠΕ

0

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Politico για “Το μεγάλο χοντρό ελληνικό σχέδιο εξαπάτησης της Ε.Ε.”  – Τα υπεξαιρεθέντα κεφάλαια ενδεχομένως να φτάνουν τα 45 εκατ. ευρώ ετησίως! – Εκπρόσωπος Αγροτικών συλλόγων ΑΜΘ, Ν. Δημόπουλος: «Εμείς τα φωνάζαμε αλλά δεν μας άκουγε κανείς…Δεν ήταν κτηνοτρόφοι αυτοί που έπαιρναν τα λεφτά αλλά αεριτζήδες»

 Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται στο επίκεντρο αρνητικής κριτικής για την λειτουργία του πρώτα από τους ίδιους τους αγρότες που κάθε τόσο καταγγέλλουν ανικανότητα στην  κατανομή και καταβολή των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων και την διαχείριση των κονδυλίων της ΚΑΠ, με αρνητικές επιπτώσεις για τους ίδιους. Χαρακτηριστικό για το χάος που επικρατεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια άλλαξε έξι προέδρους! Τώρα όμως η κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει λάβει ευρωπαϊκές διαστάσεις καθώς  έχει ασχοληθεί μαζί του μετά από καταγγελίες η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) η οποία εξετάζει δεκάδες υποθέσεις, στις οποίες Έλληνες πολίτες έλαβαν αγροτικά κονδύλια της ΕΕ από το 2017 για βοσκοτόπους που δεν κατείχαν ή δεν είχαν µισθώσει ή για αγροτικές εργασίες που δεν έκαναν ποτέ, στερώντας τα ποσά αυτά από τους αγρότες που τα δικαιούνταν! Με το θέμα ασχολήθηκε με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της η έντυπη έκδοση του Politico με τίτλο:”The big fat Greek plot to defraud the E.U.” ή σε ελεύθερη μετάφραση το «: “Το μεγάλο χοντρό ελληνικό σχέδιο εξαπάτησης της Ε.Ε.”

Πως στήθηκε το “colpo groso” σύμφωνα με το Politico

Σύμφωνα με το Politico, το σχέδιο ξεκίνησε μετά από αλλαγές στη νομοθεσία της Ε.Ε. το 2017 που αύξησαν τη γη για βοσκή στην περιοχή της Μεσογείου. Η επιλέξιμη περιοχή στην Ελλάδα σχεδόν διπλασιάστηκε — και με αυτό και η ευκαιρία για διάπραξη απάτης.

Στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και τεχνικές εταιρείες που συνεργάζονται με τον Οργανισμό ήταν οι πρώτοι που απέκτησαν πρόσβαση στα νέα αρχεία. Αμέσως μετά, άρχισαν να έρχονται αιτήσεις από άτομα που ισχυρίζονταν ότι είναι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές βοσκοτόπων, αλλά οι οποίοι ζούσαν σε εντελώς διαφορετικά μέρη της χώρας από τις περιοχές για τις οποίες είχαν καταθέσει αιτήσεις, αναφέρει το Politico επικαλούμενο σε αρκετούς αξιωματούχους του Οργανισμού και σχετικά έγγραφα. Μάλιστα οι αιτήσεις δεν είχαν τα σχετικά δικαιολογητικά, όπως συμβόλαια για αγορά και πώληση γης.

Σύμφωνα με οδηγία του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ελεγκτές του δεν ήταν υποχρεωμένοι να ελέγχουν συμβάσεις ή τίτλους ιδιοκτησίας ή να συγκρίνουν δηλώσεις με προηγούμενα έτη.

Κάποιες εκτάσεις δηλώθηκαν ως ιδιοκτησία ενός δικαιούχου τον έναν χρόνο και στη συνέχεια ενός άλλου τον επόμενο. Το ίδιο κομμάτι γης δεν διεκδικήθηκε ποτέ δύο φορές, υποδεικνύοντας ότι κάποιος με συνολική πρόσβαση στα αρχεία ενορχήστρωνε το σχέδιο, αναφέρουν αξιωματούχοι με τους οποίους μίλησε το Politico.

Σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι περιγράφουν ένα σχέδιο που λειτουργούσε σε τρία επίπεδα: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδινε πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τους διαθέσιμους βοσκότοπους σε τεχνικούς συμβούλους του. Αξιωματούχοι έκαναν τα στραβά μάτια σε περίεργες αιτήσεις ή εξέδιδαν εγκυκλίους που βοηθούσαν τους δράστες να αποφύγουν την έρευνα, ενώ στελέχη του Οργανισμού που προσπαθούσαν να αποκαλύψουν το σχέδιο αναγκάστηκαν να φύγουν.

Οι περισσότερες από τις ψεύτικες καταθέσεις έγιναν από την Κρήτη, η οποία έλαβε τα δύο τρίτα των συνολικών αγροτικών επιδοτήσεων της Ελλάδας από την Ε.Ε. το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε συμβόλαια και νομικά έγγραφα που είδε το Politico, άτομα από την Κρήτη ισχυρίζονται ότι κατέχουν γη σε άλλες περιοχές – από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Πελοπόννησο και σε νησιά.

Σύμφωνα με το Politico τα υπεξαιρεθέντα κεφάλαια ενδεχομένως να φτάνουν τα 45 εκατ. ευρώ ετησίως, σε μια από τις μεγαλύτερες απάτες των τελευταίων ετών.

Εκπρόσωπος Αγροτικών συλλόγων ΑΜΘ, Ν. Δημόπουλος: «Εμείς τα φωνάζαμε αλλά δεν μας άκουγε κανείς…Δεν ήταν κτηνοτρόφοι αυτοί που έπαιρναν τα λεφτά αλλά αεριτζήδες»

Πριν όμως από τις αποκαλύψεις του Politico, αυτή η κατάσταση ήταν γνωστή στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και μάλιστα δεν έχαναν ευκαιρία να τις καταγγέλλουν χωρίς ωστόσο να ασχολείται κανείς μαζί τους. Ένας απ’ αυτούς ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος και εκπρόσωπος των αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων ΑΜΘ. Όπως μας ανέφερε: « Αυτή η ιστορία ξεκίνησε το 2017 όταν με μία αίτηση δίνονταν η δυνατότητα σε άτομα κάτω των 40 ετών να μισθώνουν γη από το εθνικό απόθεμα και να φαίνονται ως νέοι αγρότες ή κτηνοτρόφοι και να παίρνουν επιδοτήσεις κατοχυρώνοντας δικαιώματα ΟΣΔΕ. Διάφοροι “πονηροί” έλαβαν αγροτικά κονδύλια για βοσκοτόπους που δεν κατείχαν ή δεν είχαν μισθώσει ή για αγροτικές εργασίες που δεν πραγματοποίησαν ποτέ. Άτομα από την Κρήτη πήραν από το εθνικό απόθεμα των 32 εκ. ευρώ τα 26,5 εκ. ευρώ ενώ η ΑΜΘ μόλις 84.000 ευρώ. Εξόφθαλμα πράγματα χωρίς κανένα έλεγχο. Δεν ήταν κτηνοτρόφοι αυτοί που έπαιρναν τα λεφτά αλλά αεριτζήδες, επιτήδειοι και άνθρωποι μέσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ας τους βρει τώρα η ευρωπαϊκή εισαγγελία αφού δεν μπόρεσε να τους βρει Έλληνας εισαγγελέας» , τονίζει ο κ. Δημόπουλος.

Προϊστάμενος ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΜΘ, Ν. Γαλάνης: «Αν δεν γίνονταν έλεγχοι από τον ίδιο τον Οργανισμό δεν θα είχαν βρεθεί»

Μιλώντας στο «Ε» ο προϊστάμενος του ΟΠΕΚΕΠΕ στην περιφέρειά μας Νίκος Γαλάνης επεσήμανε: «Με  ελέγχους που διενήργησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν εντοπιστεί τέτοιες περιπτώσεις με ψευδείς δηλώσεις και μάλιστα έχουν ζητηθεί τα χρήματα πίσω. Αν δεν γίνονταν έλεγχοι από τον ίδιο τον Οργανισμό δεν θα είχαν βρεθεί». Σ’ ότι αφορά τις ευθύνες του Οργανισμού ο κ. Γαλάνης σημείωσε: «Αν κάποιος κάνει ψευδή δήλωση φταίει αυτός που το εντοπίζει ή αυτός που την κάνει; Ο έλεγχος συνεχίζεται…Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο 1/3 σχεδόν της αρχικής αξίας πουλήθηκε η ΣΕΒΑΘ

Από τα 2.945.000 ευρώ στο 1 εκ. ευρώ – Αν έβγαινε άγονος κι αυτός ο πλειστηριασμός θα έπαι…