![](https://empros.gr/wp-content/uploads/2025/02/xartis-_2-520x491.png)
135 ασφαλή σημεία στο νομό μας. 18 στον δήμο Ξάνθης – Δείτε τα μέσω της εφαρμογής: www.ΜySafetyplan.gov.gr-Μιλά στο «Ε» ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Α. Κορωναίος: «Δεν είναι ηφαίστειο το «Αβγό». Στην περιφέρεια ΑΜΘ η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα χρονολογείται πριν 18 εκ. χρόνια!», υποστηρίζει
Η έντονη και παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και στις μικρές Κυκλάδες έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία όχι μόνο ως προς την αλληλουχία και την τελική κατάληξη του φαινομένου αλλά και γενικότερα ως προς διαχείρισή του σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό βγαίνουν στο φως επιστημονικές έρευνες που αναφέρονται στην σεισμικότητα αλλά και στην ηφαιστειότητα. Σύμφωνα μ’ αυτές στον ελληνικό χώρο υπάρχουν τουλάχιστον 40 ηφαίστεια που εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται «ενεργά», πράγμα που σημαίνει πως η τελευταία τους εκρηκτική δραστηριότητα σημειώθηκε κατά τα λεγόμενα ιστορικά χρόνια, δηλαδή μέσα στις τελευταίες πέντε χιλιετίες.
Η «κυψέλη» των ελληνικών ηφαιστείων βρίσκεται στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Τα ενεργά ηφαιστειακά κέντρα συνωστίζονται σε ένα νοητό τόξο, που ξεκινά από τον Αργοσαρωνικό, καταλήγοντας στην καρδιά των ανατολικών Δωδεκανήσων. Άλλα μικρότερα ηφαιστειακά κέντρα παρατηρούνται στην περιοχή Αλμωπίας στην Έδεσσα, στην περιοχή των Φερών στον Έβρο, στη Λήμνο, στη Χίο, στη Σκύρο και στη βόρεια Εύβοια.
Δεν είναι ηφαίστειο το «Αβγό»
Αστικός μύθος αποδεικνύεται αυτό που κάποιοι θεωρούν ότι το δικό μας βουνό το λεγόμενο «Αυγό» κρύβει ένα ηφαίστειο. Αυτό μας επιβεβαιώνει ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αντώνης Κορωναίος στον οποίο και απευθυνθήκαμε για να πληροφορηθούμε από την πλέον έγκυρη πηγή ζητήματα που αφορούν την γεωλογική κατάσταση της Ξάνθης αλλά και της περιφέρειά μας. Ο κ. Κορωναίος μας ανέφερε ότι: « Δεν υπάρχουν ηφαιστειακά πετρώματα στο «Αβγό» αλλά και ότι: « στην περιφέρεια ΑΜΘ η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα χρονολογείται πριν 18 εκ. χρόνια!». Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία 18 εκ. χρόνια δεν υπήρξε κάποια έκρηξη ηφαιστείου στην περιοχή μας και κατά συνέπεια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ηφαιστειακά ενεργή περιοχή.
Αυτά που έχουν εντοπιστεί στην Ξάνθη είναι πλουτωνικά συμπλέγματα. Πετρώματα που παγώνουν μέσα στον φλοιό σε μεγάλη απόσταση έως και 18 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης.
Γενικότερα η γεωλογική εικόνα της ΑΜΘ είναι πολλά όξινα πλουτωνικά πηγματικά και περιοχικής μεταμόρφωσης πετρώματα που περιέχουν μεγάλου κρυστάλλους μαρμυριγιών και τα περισσότερα πλουτωνικά συμπλέγματα απαντώνται
στις περιοχές Ξάνθη, Καβάλα, Μεσολλακιά, Φίλιπποι, Μαρώνεια και Λεπτοκαρυά.
Αναφορικά δε με το κατά πόσο συνδέεται η ηφαιστειακή παρουσία στην σεισμικότητα μιας περιοχής ο κ. Κορωναίος ανέφερε πως πριν μία ηφαιστειακή έκρηξη προκαλούνται σεισμοί όπως και το αντίστροφο, δηλαδή ένας μεγάλος σεισμός μπορεί να «ξυπνήσει» ενα ηφαίστειο αλλά δεν ισχύει πάντα.
![](https://empros.gr/wp-content/uploads/2025/02/koroneos.png)
135 ασφαλή σημεία στο νομό μας- 18 σημεία στον δήμο Ξάνθης
Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προστασίας από σεισμούς αλλά και από άλλα έκτακτα φαινόμενα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας: www.ΜySafetyplan.gov.gr
Μέσω αυτής οι πολίτες μπορούν να εντοπίσουν τα ασφαλή σημεία σε όλη την Ελλάδα ώστε να καταφεύγουν σε περίπτωση σεισμών ή άλλων έκτακτων φαινομένων. Ουσιαστικά πρόκειται για ανοιχτούς χώρους όπου μπορούν οι κάτοικοι των περιοχών να βρουν ασφαλές καταφύγιο. Ειδικότερα έχουν οπτικοποιηθεί σε ένα χάρτη τα δεδομένα που έχουν αντληθεί από τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν υποδείξει οι δήμοι ως καταφύγια. Ο πολίτης μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή και να ενημερωθεί για το σημείο που είναι πιο κοντά στην περιοχή του. Στην Π.Ε. Ξάνθης υπάρχουν 134 σημεία και στον δήμο Ξάνθης 18 σημεία.
Ποια είναι τα ασφαλή σημεία της Ξάνθης
Μερικά απ’ αυτά που διακρίναμε είναι: Το πάρκο του Μ. Αλεξάνδρου στην οδό Βελισσαρίου, το πάρκο του Λιμνίου, πλατεία Διοικητηρίου, χώρος μεταξύ των οδών Δράμας και Γ. Κονδύλη (πίσω από το Αμοιρίδειο), το 4ο και το 5ο Σχολείο στις οδούς Δράμας και Σάρδεων, στην πλατεία Αντίκα και την οδό Αριστείδου στην Παλιά Πόλη και στο πάρκο της Κυψέλης στην οδό Ηλιουπόλεως.