Αρχική Ρεπορτάζ Οι μαγειρικές δημιουργίες του ΕΠΑΣ Ξάνθης φέρνουν μετάλλια

Οι μαγειρικές δημιουργίες του ΕΠΑΣ Ξάνθης φέρνουν μετάλλια

0

Οι πρωτοετείς φοιτητές της ειδικότητας Μαγειρικής Τέχνης, Μουσταφά Γιουρούκ και Άννα Κυριακίδου έλαβαν αργυρό και χάλκινο μετάλλιο, αντίστοιχα στον 3ο Μεσογειακό Διαγωνισμό Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής Τέχνης – Ο 16χρονος Μουσταφά Γιουρούκ, η Άννα Κυριακίδου και οι εκπαιδευτικοί που συνόδευσαν μιλούν στο “Ε”

Στον 3ο Μεσογειακό Διαγωνισμό Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής Τέχνης (MCC 2025) διακρίθηκαν δύο πρωτοετείς φοιτητές της ειδικότητας Μαγειρικής Τέχνης της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ στην Ξάνθη. Αναλυτικά, ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1 έως 3 Φεβρουαρίου στο MEC Παιανίας στο πλαίσιο της 11ης Έκθεσης Expotrof. Οι μαθητές Μουσταφά Γιουρούκ και Άννα Κυριακίδου απέσπασαν το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο, αντίστοιχα στις κατηγορίες «Εστιατορικό Γλυκό» και «Ριζότο». Αξίζει να σημειωθεί πως τα πιάτα στόχευσαν στην ανάδειξη τοπικών προϊόντων της Ξάνθης.

Ο Μουσταφά Γιουρούκ διαγωνίσθηκε στην κατηγορία «Ριζότο» με το πιάτο «Ριζότο μελιτζάνας με λουκάνικα Δράμας, μαριναρισμένα τοματίνια, τελεμέ και κασέρι Ξάνθης» και πήρε αργυρό μετάλλιο, ενώ η  Άννα Κυριακίδου  στην κατηγορία «Εστιατορικό Γλυκό» με το πιάτο «Εκμέκ κανταΐφι με κρέμα καριόκας Ξάνθης και σάλτσα φρούτων του δάσους» και πήρε χάλκινο μετάλλιο.

Δεν χωρά αμφιβολία πως η διάκριση των μαθητών σε έναν τόσο σημαντικό και απαιτητικό διαγωνισμό αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο του εκπαιδευτικού έργου που παράγεται στις ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ και στην προκειμένη περίπτωση στην ΕΠΑΣ Ξάνθης. Επιπλέον, ιδιαίτερα πολύτιμη στάθηκε η στήριξη που παρείχε η Διοίκηση της ΔΥΠΑ και η διευθύντρια της ΕΠΑΣ Ξάνθης, Ιμαμίδου Ισμήνη στην επιτυχημένη προσπάθεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι πρώτες εντυπώσεις του 16χρονου Μουσταφά Γιουρούκ: Αγωνία στην προσπάθεια να δώσει τον καλύτερό του εαυτό

Μάλιστα ο 16χρονος μαθητής, Μουσταφά Γιουρούκ σε δήλωσή του στο «Ε» αναφέρει πως ήταν η πρώτη φορά που πήρε μέρος σε διαγωνισμό και ακόμη και σήμερα νιώθει σαν να είναι εκεί.

«Η ενασχόλησή μου με τη μαγειρική ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια ασχολούμαι συστηματικά. Παρατηρούσα τον τρόπο με τον οποίο εκτελούσαν τις συνταγές η μαμά και τη γιαγιά μου, αλλά ταυτόχρονα παρακολουθούσα και σχετικά βίντεο στο youtube», όπως επισημαίνει.

Όσον αφορά το κομμάτι του διαγωνισμού ομολογεί πως η αγωνία του ήταν μεγάλη, καθώς ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εκείνον και όπως είναι φυσικό, ήθελε να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Δύο μήνες προετοίμαζε το πιάτο με αλλαγές στο ενδιάμεσο στην εμφάνιση και τα υλικά.

Αξέχαστη εμπειρία για την Άννα Κυριακίδου η συμμετοχή της 

Η Άννα Κυριακίδου μιλά για μία πολύ ωραία εμπειρία που θα της μείνει αξέχαστη, καθώς έμαθε πολλά μέσα από αυτή τη διαδικασία της προετοιμασίας.

«Η αγωνία σίγουρα ήταν πολύ μεγάλη. Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα να πάρω μετάλλιο, γιατί νόμιζα ότι το άγχος μου θα με καταβάλλει. Είχα αρχίσει τις προετοιμασίες πριν έναν μήνα περίπου, αν και δεν έκανα πολλές φορές πρόβα το πιάτο».

«Από 15 χρονών περίπου ασχολούμαι με τη μαγειρική. Γενικά κλίνω περισσότερο προς τη μαγειρική, απλώς έτυχε να επιμεληθώ ένα πιάτο ζαχαροπλαστικής».

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω εκπαιδευτικοί που συνόδευσαν, Ουρανία Κουκουσολάτου και Κωνσταντίνος Κηπουρός μοιράζονται με το «Ε» συναισθήματα και σκέψεις δίνοντας συνάμα βαρύτητα στα πολλαπλά οφέλη της συμμετοχής.

«Ήταν μία σπουδαία εμπειρία. Μολονότι κουραστήκαμε, όλα ήταν πολύ ευχάριστα. Γενικώς δεν πήγαμε με άγχος, δηλαδή δεν σκεφτόμασταν ότι έπρεπε να παιδιά να πάρουν ένα μετάλλιο. Θεωρήσαμε πως ήταν μία καλή ευκαιρία να αποκομίσουν τα παιδιά ευκαιρίες», όπως τονίζει η κ. Κουκουσολάτου.

«Πήγαμε για να χαρούμε τη διαδικασία, με στόχο τα παιδιά να είναι ο εαυτός τους. Σημασία είναι να είμαστε καλύτεροι σε σύγκριση με χθες», προσθέτει ο κ. Κηπουρός.

«Τα παιδιά κατάλαβαν την αξία των τοπικών προϊόντων, αφού και τα δύο πιάτα στην ουσία “μύριζαν” Ξάνθη», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί

Έπειτα, στέκονται στο ότι τα παιδιά είναι πρωτοετείς στην ειδικότητα μαγειρικής τέχνης και παρόλα αυτά διακρίθηκαν. Για τον Μουσταφά Γιουρούκ υπογραμμίζεται πως είναι μόλις δεκαέξι χρονών και ότι αυτό από μόνο του κάνει ακόμη μεγαλύτερη την επιτυχία.

«Τα παιδιά ήταν πολύ ενθουσιασμένα. Γενικώς η προετοιμασία, το “χτίσιμο” των συνταγών ήταν μία ξεχωριστή διαδικασία. Τα παιδιά κατάλαβαν την αξία των τοπικών προϊόντων, αφού και τα δύο πιάτα στην ουσία ‘’μύριζαν’’ Ξάνθη, τα είχαμε συνδέσει πάρα πολύ με την Ξάνθη από άποψη γαστρονομίας και τοπικών προϊόντων», όπως προσθέτουν.

Απαιτητικός διαγωνισμός με αρνητική βαθμολογία

Η κ. Κουκουσολάτου μιλώντας για την φύση του διαγωνισμού δηλώνει πως ήταν απαιτητικός και γι’ αυτό στην αρχή τα παιδιά ήταν σοκαρισμένα. Συγκεκριμένα, υπήρχαν τέσσερις κριτές που γεύονταν τα πιάτα, ενώ υπήρχε και κριτής στον χώρο όπου διαγωνίζονταν τα παιδιά για να ελέγχουν για πιθανόν σκονάκια με συνταγές μαγειρικής. Ταυτόχρονη υπήρχε άλλη βαθμολογία για το θέμα της υγιεινής και ασφάλειας για την καθαριότητα, κι εκεί αρνητική βαθμολογία. Τα παιδιά έπρεπε να προσέξουν πολλά πράγματα.

Χρηματοδότηση της συμμετοχής από το ΔΥΠΑ

«Τα έξοδα συμμετοχής ήταν πάρα πολλά και γι’ αυτό άλλωστε είναι πολύ πιθανόν να μην μπορούσαν να πάρουν μέρος τα παιδιά, αν δεν υπήρχε η χρηματοδότηση της ΔΥΠΑ», όπως διευκρινίζει.

«Η χαρά μας είναι να βλέπουμε χαρούμενα τα παιδιά, να “ανοίγουν” τα φτερά τους», διαβεβαιώνει ο κ. Κηπουρός.

Η ουσία στην ενθάρρυνση και την στήριξη των παιδιών σε κλίμα ευγενούς άμιλλας

Ειδικότερα, o κ. Κηπουρός παρατηρεί πως αναφορικά με το εκπαιδευτικό κομμάτι συνηθίζουμε να λέμε πως η επανάληψη είναι «μητέρα» της μαθήσεως, αλλά η ενθάρρυνση και η στήριξη είναι το παν για να συνεχίσουν να κάνουν όνειρα να πετυχαίνουν τους στόχους που θέτουν.

Οι δύο εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν στο «Ε» πως από αυτό το ταξίδι κρατούν την ευγενή άμιλλα, καθώς τα παιδιά γνωρίστηκαν μεταξύ τους, αντάλλαξαν σκέψεις και τελικά έγιναν μία μεγάλη παρέα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έναρξη ΘΛΕ: «Η Ξάνθη τιμά τα 60 χρόνια κάνοντας βήμα μπροστά»

Το απόγευμα της Πέμπτης 06.02 ο Δήμαρχος Ξάνθης, Στράτος Κοντός κήρυξε την έναρξη των Θρακ…