Αρχική Ρεπορτάζ Γ. Δελής: «Η ΝΔ βρίσκει χρήματα για το ΝΑΤΟ, αλλά όχι για υγεία και εκπαίδευση»

Γ. Δελής: «Η ΝΔ βρίσκει χρήματα για το ΝΑΤΟ, αλλά όχι για υγεία και εκπαίδευση»

0

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Δελή, το οποίο επισκέφθηκε τα ΚΙΧΝΕ, τα προοριζόμενα σχολεία της Ξάνθης για Ωνάσεια και τα συστεγαζόμενα 9ο και 18ο Δημοτικά Σχολεία – «Οι αγρότες παλεύουν να παραμείνουν στη γη τους, να συνεχίσουν να καλλιεργούν, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι με το υπερβολικό κόστος παραγωγής, τις καιρικές συνθήκες και τις ζωονόσους που έχουν πλήξει ιδιαίτερα την περιοχή», σημείωσε

Το ΚΚΕ πραγματοποίησε επισκέψεις με κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με επικεφαλής τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή. Στόχος των επισκέψεων ήταν η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί, μαθητές και αγρότες, καθώς και η ανάδειξη των αιτημάτων τους.

Στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας, το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου το 216 ΚΙΧΝΕ στην Αλεξανδρούπολη και το 219 ΚΙΧΝΕ στο Διδυμότειχο, ενώ χθες Τρίτη, επισκέφθηκε το 212 ΚΙΧΝΕ στην Ξάνθη. Επίσης, ο βουλευτής βρέθηκε στα συστεγαζόμενα 9ο και 18ο Δημοτικά Σχολεία Ξάνθης, καθώς και στο 2ο ΓΕΛ Ξάνθης, όπου συζήτησε με εκπαιδευτικούς και γονείς για τα ζητήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα.

«Τα ΚΙΧΝΕ βρίσκονται σε εγκατάλειψη»

«Η κατάσταση είναι λίγο-πολύ κοινή παντού. Πρόκειται ουσιαστικά για την εγκατάλειψη της στρατιωτικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, παρά το γεγονός ότι εξυπηρετείται μεγάλος αριθμός στρατιωτικών, των οικογενειών τους, καθώς και των στρατευμένων», τόνισε ο κ. Δελής.

Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για τις φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με την επιχειρηματική λειτουργία των ΚΙΧΝΕ και των στρατιωτικών νοσοκομείων, αλλά και για το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων ή ακόμη και κλεισίματος, ειδικά για τις μονάδες του Διδυμοτείχου και της Ξάνθης.

«Η κυβέρνηση οφείλει να διαψεύσει όχι μόνο με λόγια αλλά με πράξεις αυτά τα σενάρια. Στη Ξάνθη, το ΚΙΧΝΕ έχει απομείνει με ελάχιστους γιατρούς, καθώς έχει σημειωθεί μεγάλη φυγή προσωπικού, γεγονός που έχει σοβαρές επιπτώσεις. Για εμάς, το ζήτημα είναι κεντρικής σημασίας, καθώς απαιτούμε την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αγροτικές κινητοποιήσεις: «Μάχη επιβίωσης για τη γη τους»

Ο κ. Δελής επισκέφθηκε και το αγροτικό μπλόκο στις Καστανιές, όπου οι αγρότες δίνουν έναν μαζικό και δυναμικό αγώνα.

«Οι αγρότες παλεύουν να παραμείνουν στη γη τους, να συνεχίσουν να καλλιεργούν, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι με το υπερβολικό κόστος παραγωγής, τις καιρικές συνθήκες και τις ζωονόσους που έχουν πλήξει ιδιαίτερα την περιοχή. Διεκδικούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση του κόστους παραγωγής», σημειώνει.

Τόνισε, επίσης, τη σημασία του αγώνα τους για ολόκληρη την κοινωνία: «Η σχέση της κοινωνίας με τους αγρότες είναι αμφίδρομη. Αν δεν μπορούν να παράγουν, αυτό επηρεάζει και τους ίδιους τους καταναλωτές».

Ωνάσεια Σχολεία: «Σχολεία πολλών ταχυτήτων»

Σχολιάζοντας την υπόθεση των Ωνάσειων Σχολείων, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε την αντίθεσή του στη δημιουργία σχολείων «πολλών κατηγοριών», όπως τα χαρακτήρισε.

«Όταν βάζεις εξετάσεις στην υποχρεωτική εννιάχρονη εκπαίδευση, στην ουσία βάζεις ένα ταξικό φίλτρο, ένα εμπόδιο στην πρόσβαση των μαθητών στη μόρφωση. Όλα τα σχολεία χρειάζονται ενίσχυση, τόσο σε υποδομές όσο και σε προσωπικό. Το κράτος βρίσκει χρήματα για το ΝΑΤΟ και τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά όταν πρόκειται για την παιδεία και την υγεία, το ταμείο είναι πάντα… μείον».

Επιπλέον, ανέφερε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην Ξάνθη: «Μαθητές θα αναγκαστούν να φοιτήσουν σε ήδη υπερφορτωμένα σχολεία, μακριά από τη γειτονιά τους. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί στα Ωνάσεια, μετά από δύο χρόνια, θα χάσουν τις οργανικές τους θέσεις».

«Ολέθρια επιλογή η συγχώνευση 9ου και 18ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης»

Τέλος, ο κ. Δελής αναφέρθηκε στην πρόταση για συγχώνευση του 9ου και 18ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, χαρακτηρίζοντάς την ως μια αρνητική εξέλιξη.

«Αποτελεί μια ολέθρια επιλογή για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, καθώς θα επιδεινώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης και τους όρους εργασίας των εκπαιδευτικών. Είναι αδιανόητο να καταργείται ένα σχολείο που λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια, ενώ υπήρχαν δεσμεύσεις για την ανέγερση νέου κτιρίου. Μάλιστα, έχει βρεθεί οικόπεδο και έχουν γίνει μελέτες, αλλά αντί για νέο σχολείο, προωθείται η συγχώνευση», κατήγγειλε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η τοπική κοινωνία αντιδρά σθεναρά: «Το Δημοτικό Συμβούλιο, οι σύλλογοι γονέων και οι κάτοικοι της Ξάνθης είναι αντίθετοι σε αυτό τον σχεδιασμό».

Ο κ. Δελής κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζει την παιδεία, την υγεία και την αγροτική παραγωγή με τη λογική της αγοράς. Αυτά είναι βασικά δικαιώματα του λαού και όχι πεδία επιχειρηματικής δράσης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

16 μέρες «καθαρή» η Ξάνθη από ευλογιά

“Μπήκαμε σε ύφεση αλλά τα μέτρα ισχύουν”, διευκρινίζει ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Π.Ε…