Αναλύθηκαν τα περιστατικά επιθέσεων λύκων σε κυνηγετικά σκυλιά και η τροφική συμπεριφορά των λύκων στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου
Στην περιοχή του κεντρικού Έβρου, πραγματοποιήθηκε μελέτη για την αλληλεπίδραση λύκων και κυνηγετικών σκύλων την περίοδο 2019-2020, με στόχο την εκτίμηση του πληθυσμού των λύκων, την τροφική ανάλυση της δίαιτας τους και την καταγραφή των επιθέσεων σε κυνηγετικά σκυλιά. Η μελέτη εκπονήθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και ΚΑΛΛΙΣΤΩ, σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ, και χρηματοδοτήθηκε από το Vulture Conservation Foundation.
Η έρευνα, που κάλυψε μια εκτενή περιοχή από το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου μέχρι τη περιοχή Λαβάρων και Ασβεστάδων, έδειξε ότι ο πληθυσμός των λύκων στην περιοχή κυμαίνεται από 59-67 άτομα, σχηματίζοντας 9 διακριτές ομάδες, εκ των οποίων οι 7 ήταν αναπαραγωγικές αγέλες. Η κύρια τροφή των λύκων αποτελούνταν από ζαρκάδια (48%), αγριογούρουνα (25%) και κτηνοτροφικά ζώα (22%), ενώ τα κυνηγετικά σκυλιά αντιστοιχούσαν μόνο στο 1,9% της δίαιτας τους.
Από την περίοδο 2005-2020 καταγράφηκαν 110 περιστατικά αλληλεπίδρασης λύκων με κυνηγετικά σκυλιά, εκ των οποίων το 80% ήταν θανατηφόρα. Ο μέσος όρος ήταν 1 σκύλος ανά κυνηγό ανά δεκαετία. Οι επιθέσεις φαίνεται να συνδέονται με παράγοντες όπως η φυλή και το μέγεθος των σκύλων, το τοπίο, η κτηνοτροφία και η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Το 2024, η Εταιρεία ανέλαβε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει τα ευρήματα της έρευνας στους κυνηγετικούς συλλόγους του Έβρου και Ροδόπης, με στόχο να ενισχύσει την κατανόηση της βιολογίας και της συμπεριφοράς του λύκου, να αναλύσει τον υβριδισμό του είδους με σκύλους και να εξετάσει μέτρα πρόληψης. Οι παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με κυνηγετικούς συλλόγους και το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης, με επιμελητή τον Δρ. Γιώργο Ηλιόπουλο από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ.