Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Σε ύφεση η ευλογιά των αιγοπροβάτων στην ΑΜΘ, αλλά οι ανησυχίες παραμένουν

Σε ύφεση η ευλογιά των αιγοπροβάτων στην ΑΜΘ, αλλά οι ανησυχίες παραμένουν

0

Αυστηρά μέτρα προστασίας και περιορισμοί στις μετακινήσεις ζώων για τον περιορισμό της εξάπλωσης

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) ανακοίνωσε πως, παρά τη σχετική ύφεση που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα (13-22 Ιανουαρίου 2025) στη συχνότητα και τον αριθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων ευλογιάς των αιγοπροβάτων, η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί επαγρύπνηση.

Εξάπλωση στη Σαμοθράκη και περιοριστικά μέτρα

Η ευλογιά, που πλέον έχει πλήξει το σύνολο της Σαμοθράκης, είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή των σφαγών στο τοπικό σφαγείο. Οι μετακινήσεις των ζώων από ζώνες επιτήρησης ή απαγορευμένες ζώνες επιτρέπονται μόνο για τη σφαγή σε πλησιέστερα σφαγεία και υπό αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας.

Ασφάλεια προϊόντων και δημόσια υγεία

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής επισημαίνει ότι:

  1. Η ευλογιά των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων.
  2. Τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (γάλα, κρέας) είναι απολύτως ασφαλή, εφόσον υποβληθούν στη συνήθη θερμική επεξεργασία, όπως παστερίωση, βρασμό ή καλό ψήσιμο.

Χρέος όλων, όπως υπογραμμίζεται, είναι η αποτροπή της διασποράς του νοσήματος και η προστασία του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής.

Επισήμανση προς τους πολίτες

«Αν για οποιοδήποτε λόγο απαιτείται η μετακίνησή σας σε περιοχές πλησίον των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Κάθε περιττή μετακίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία διασποράς και μετάδοσης της ασθένειας.»

Επισήμανση προς τους κυνηγούς

«Εξασκήστε τη δραστηριότητα του κυνηγιού, διατηρήστε τους κυνηγετικούς σκύλους μακριά από τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και εφαρμόστε πιστά τα μέτρα βιοασφάλειας που αποτρέπουν τη μετάδοση του νοσήματος. Μην επιτρέψετε η δική σας κυνηγετική δραστηριότητα να κατηγορηθεί για τη διασπορά του νοσήματος της ευλογιάς και την απώλεια του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.»

Επισήμανση προς τους κτηνοτρόφους

  1. Παρακολουθήστε τα ζώα σας καθημερινά για την εμφάνιση τυχόν ύποπτων συμπτωμάτων, όπως δερματικές αλλοιώσεις κυρίως στα άτριχα μέρη του ζώου (κοκκινίλες, σπυράκια, έκκριμα και οζίδια στην επιφάνεια του θώρακα και της κοιλιάς, στις μασχάλες, κάτω από την ουρά και γύρω από το στόμα). Αν παρατηρήσετε κάτι, ενημερώστε άμεσα το Κτηνιατρικό Κέντρο της περιοχής σας.
  2. Μην επιτρέπετε την είσοδο ατόμων που δεν έχουν εργασία στην εκτροφή σας, παρά μόνο στο προσωπικό και την Κτηνιατρική Υπηρεσία.
  3. Όλα τα ζώα πρέπει να παραμένουν εντός των σταβλικών τους εγκαταστάσεων. Μην φέρνετε το κοπάδι σας σε επαφή με άλλα κοπάδια και μην ανταλλάζετε ή δανείζετε ζώα.
  4. Ειδικά για τη Σαμοθράκη, δεν επιτρέπεται καμία μετακίνηση αιγοπροβάτων εντός του νησιού.
  5. Χρησιμοποιήστε διαφορετικό ρουχισμό και υποδήματα για τις εργασίες σας στον στάβλο.
  6. Μην ανταλλάζετε γεωργικά μηχανήματα, εργαλεία, ζωοτροφές ή άλλο εξοπλισμό με συναδέλφους σας.
  7. Μην περιφέρεστε σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
  8. Απολυμαίνετε τακτικά τα εργαλεία σας και τους χώρους της εκτροφής.
  9. Χρησιμοποιείτε απολυμαντικές τάφρους ή συσκευές για την απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται στην εκτροφή σας.
  10. Απαιτήστε την υποχρεωτική απολύμανση των οχημάτων παραλαβής γάλακτος κατά την είσοδο και έξοδό τους.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων για την αναχαίτιση του νοσήματος, υπενθυμίζοντας ότι τα μέτρα απαγόρευσης διατηρούνται για τουλάχιστον 21 ημέρες από την εξάλειψη των εστιών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτόματες ταΐστρες τοποθετήθηκαν σε σημεία της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης

Σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει ο Δήμος Ξάνθης τη σίτιση και την παροχή νερού στα αδέσποτ…