Ανησυχία για την εξοικονόμηση προσωπικού και τις επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης
Η εκπαίδευση στην Ξάνθη εισέρχεται σε μια νέα φάση συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων, με αποτέλεσμα να προκαλούνται έντονες ανησυχίες για τις συνέπειες στην ποιότητα της εκπαίδευσης. Σύμφωνα ανακοίνωση του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, η διοίκηση της εκπαίδευσης συνεχίζει με επιταχυνόμενους ρυθμούς το σχέδιο εξοικονόμησης εκπαιδευτικού προσωπικού, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ήδη εμφανή.
Μεταξύ των σημαντικών αλλαγών που υλοποιούνται στην περιοχή είναι η συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων σε σχολεία όπως το 1ο Ειδικό Σχολείο, το 4ο, 5ο και 6ο Νηπιαγωγείο, το 20ο Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κιμμερίων. Σημαντικές υποβαθμίσεις καταγράφηκαν και στο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης, ενώ πρόσφατα καταγράφηκε η πρόταση για τη συγχώνευση του 18ου Δημοτικού Σχολείου με το 9ο Δημοτικό Σχολείο, που συστεγάζονται “προσωρινά” από την ίδρυσή τους, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Οι μεταβολές αυτές φαίνεται να εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των κυβερνητικών προσπαθειών για τη μείωση του κόστους εκπαίδευσης, με στόχο την εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού, σύμφωνα με την έκθεση Πισσαρίδη, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής για την εκπαίδευση», προσθέτει ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης. Ανάλογες αλλαγές καταγράφονται και στα Μειονοτικά Σχολεία, με το 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο να υποβιβάζεται από 12θέσιο σε 10θέσιο, ενώ τα Μειονοτικά Σχολεία Μύκης και Κιμμερίων μειώνονται από 6θέσια σε 4θέσια.
Ο Διδασκαλικός Σύλλογος, όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή του, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του σε αυτές τις εξελίξεις, υποστηρίζοντας ότι η στρατηγική για τη συγχώνευση σχολείων και την εξοικονόμηση προσωπικού βλάπτει τόσο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών όσο και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Ο Σύλλογος διεκδικεί την εξασφάλιση των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών, τη δημιουργία νέων τμημάτων όπου είναι εφικτό, καθώς και την άμεση κάλυψη όλων των κενών, ιδίως σε τομείς όπως η ειδική αγωγή και η Παράλληλη Στήριξη, που παραμένουν ακάλυπτα.
Η εκπαιδευτική κοινότητα συνεχίζει τον αγώνα της για ένα δημόσιο σχολείο υψηλής ποιότητας, παρά τις συνεχιζόμενες μεταβολές που επηρεάζουν τα σχολεία της Ξάνθης.