Δεν αποφάσισαν αν θα μπουν στον χορό των κινητοποιήσεων – Εκφράζουν συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς τους κτηνοτρόφους-Εκκρεμούν πληρωμές για τα δικαιώματα και τα οικολογικά σχήματα – Θετικά μέτρα το αγροτικό πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα
Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται οι αγρότες της Ξάνθης, αντιδρώντας με σκεπτικισμό στο ενδεχόμενο να μπουν στον χορό των κινητοποιήσεων όπως άλλοι αγροτικοί σύλλογοι ανά την χώρα αλλά και την περιφέρειά μας. Υπενθυμίζεται ότι τρεις σύλλογοι του Έβρου πρόκειται να κλείσουν τις Καστανιές σε μια προσπάθεια να εισακουστούν τα αιτήματά τους. Παράλληλα κινητοποιήσεις ξεκινούν κατά πάγια τακτική στις αρχές κάθε έτους στην Θεσσαλία, την Κρήτη και σ’ άλλες περιοχές. Είναι μια περίοδος ευνοϊκή για τους αγρότες αφού οι αγροτικές εργασίες τελούν εν …χειμερία νάρκη.
Συμπαράσταση και αλληλεγγύη αγροτών προς τους κτηνοτρόφους
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ξάνθης «Η Ενότητα», Κώστας Δαλάτσης παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι οξυμένα και απαιτούνται άμεσες λύσεις γιατί τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του αγροτικού κλάδου, ωστόσο στην Ξάνθη δεν έχει γίνει ακόμη κάποια συγκέντρωση ώστε να ληφθούν αποφάσεις για το αν και πότε θα συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις. Αυτό που επεσήμανε ο κ. Δαλάτσης είναι ότι κι αν γίνει θα γίνει συλλογικά σε συνεργασία με όλους τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους της ΑΜΘ, τονίζοντας ότι ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω της ευλογιάς και εκφράζοντας την συμπαράστασή του σε όσους έχασαν τα κοπάδια τους.: «Είμαστε αλληλέγγυοι με τους κτηνοτρόφους που περνάνε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση με την ευλογιά και χρειάζονται άμεση και έμπρακτη στήριξη από την πολιτεία. Έχασαν τα ζώα τους και με τον νόμο Βορίδη χάνουν τις επιδοτήσεις που θα έπαιρνα για δύο επιπλέον χρόνια. Αυτό είναι απαράδεκτο. Εμείς είμαστε στο πλάι τους και μαζί πάντα κάνουμε τις κινητοποιήσεις μας».
Εκκρεμούν πληρωμές για τα δικαιώματα και τα οικολογικά σχήματα
Σ’ ότι αφορά τα δικά τους ζητήματα ο κ. Δαλάτσης ανέφερε πως πολλοί αγρότες δεν έχουν πάρει αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις παραγωγές που έχασαν λόγω καιρικών συνθηκών ενώ αποτιμώντας την περσινή χρονιά είπε χαρακτηριστικά: «Και μη χειρότερα» για να υποδηλώσει ότι δεν είχαν καλές τιμές όλα τα προϊόντας πλην των ακτινιδίων που ωστόσο είχαν μείωση κατά 40% στην παραγωγή. Αναφερόμενος στους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφορικά με τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων έκανε λόγο για «ανικανότητα» και «φιάσκο»: «Υπάρχουν 10.000 περιπτώσεις ανά την χώρα μεταβιβάσεων δικαιωμάτων που δεν έχουν ελεγχθεί με υπαιτιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αγρότες αυτοί δεν έχουν πληρωθεί. Επίσης εκκρεμούν οι πληρωμές για τα οικολογικά σχήματα που άλλοτε καταβάλλονταν τέλος του έτους. Αυτά είναι ευρωπαϊκά λεφτά γιατί τα κρατούν και δεν τα αποδίδουν στους αγρότες που τα έχουν ανάγκη για να καλλιεργήσουν ξανά τα χωράφια τους».
Θετικά μέτρα το αγροτικό πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα
Ωστόσο ο κ. Δαλάτσης αναγνώρισε ως θετικό μέτρο την μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες, εκφράζοντας την ελπίδα να λειτουργήσει το μέτρο, όπως και για τη χρήση πετρελαίου, αναμένοντας τον Απρίλιο την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.