Είχε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση 245 εκ. ευρώ
Τίτλους τέλους έβαλε η διοίκηση της Sunlight, μέλος του ομίλου Olympia, για τη μεγάλη επένδυση των 1,4 δισ. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου (Gigafactory) συσσωρευτών αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) στοιχείων λιθίου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Δυτική Μακεδονία. Μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά.
To σχέδιο της ελληνικής εταιρείας ήταν φιλόδοξο, πολύ καλά σχεδιασμένο και ώριμο για χρηματοδότηση, παρόλο που είχε εκπονηθεί προ πανδημίας, ωστόσο παρέμεινε ενεργό και μετά το τέλος της πανδημίας, με τη διοίκηση της Sunlight να το υποστηρίζει σθεναρά σε αντίθεση με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικά που επέδειξαν τη συνήθη καθυστέρηση και νωθρά αντανακλαστικά, με μόνη εξαίρεση το Innovation Fund με την έγκριση για επιδότηση ύψους των 245 εκατ. ευρώ, που τελικά δεν θα προχωρήσει. Nα σημειωθεί ότι τα στελέχη της Sunlight είχαν βρεθεί σε προχωρημένες συζητήσεις στην Ευρώπη με την προοπτική δημιουργίας του Gigafactory επί γαλλικού εδάφους, παρόλο που ο σταθερός στόχος του ομίλου ήταν να υλοποιήσει την επένδυσή του στην Ελλάδα.
Όπως τόνιζε η διοίκηση πριν από δύο χρόνια, «η προσπάθεια αυτή για τη Sunlight δεν περιορίζεται σε εταιρικό επίπεδο, αλλά το αντιμετωπίζουμε ως ένα εθνικό πρότζεκτ που θα βάλει την Ελλάδα, για πρώτη φορά, σε ένα κλειστό club παραγωγών τέτοιου είδους υψηλής τεχνολογίας παγκοσμίως. Θα δημιουργήσει συνολικά πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας, υψηλής εξειδίκευσης. Το Gigafactory ετήσιας παραγωγικής δυναμικής 20GWh θα είναι το πρώτο στον δυτικό κόσμο που θα επικεντρώνεται σε εφαρμογές εκτός δρόμου, με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή στοιχείων ιόντων λιθίου για εφαρμογές στην ενδοεφοδιαστική αλυσίδα και την αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ».
Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, η Sunlight προέβη στην απόφαση της ακύρωσης της επένδυσης όχι λόγω δικής της αδυναμίας να την εκπληρώσει αλλά λόγω αδυναμίας της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικά να στηρίξουν τη βιωσιμότητα μεγάλων επενδύσεων στο νευραλγικό τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στον καθόλα ανταγωνιστικό χώρο των συσσωρευτών ενέργειας, γεγονός που επιβεβαιώνει τις ανατροπές που κυριαρχούν πλέον στο επιχειρηματικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την αδυναμία της Ευρώπης να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί επαρκώς σε αυτά που έχει η ίδια σχεδιάσει επί χάρτου. Η έλλειψη ξεκάθαρης στρατηγικής και στόχων για τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τρίτους καθώς και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από την Ασία και ειδικότερα την Κίνα οδήγησαν στην ακύρωση της δημιουργίας του Gigafactory της Sunlight επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους, αυξάνοντας τον αριθμό των ακυρώσεων μεγάλων ευρωπαϊκών ενεργειακών επενδύσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από το 60% των σχεδιαζόμενων επενδύσεων των ευρωπαϊκών βιομηχανιών ακυρώνονται. Η πρόσφατη πτώχευση της σουηδικής εταιρείας μπαταριών Northvolt που ήταν η μεγάλη ελπίδα στις προσπάθειες της Ευρώπης να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη εφοδιαστική αλυσίδα για τα ηλεκτρικά οχήματα επιτάχυνε το ντόμινο των επενδυτικών ακυρώσεων από την πλευρά των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων του κλάδου.