Θανατώθηκαν τέσσερις εκτροφές σε οκτώ μέρες – Πάνω από 20.000 η απώλεια ζωικού κεφαλαίου στο νομό μας-Σηκώνουν τα χέρια οι κτηνιατρικές αρχές – Επιπλέον μέτρα ενίσχυσης ζητούν οι πληγέντες από τις ζωονόσους κτηνοτρόφοι, της ΑΜ-Θ από το ΥΠΑΑΤ
Σε πλήρη απόγνωση έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι του νομού μας. Τρεις μήνες μετά το πρώτο κρούσμα ευλογιάς στην Ξάνθη και όχι μόνο η ζωονόσος δεν έχει μπει σε ύφεση αλλά βρίσκεται σε έξαρση! Μέσα σε 8 μέρες άλλες τέσσερις εκτροφές θανατώθηκαν ανεβάζοντας την λίστα με τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου σε άνω των 20.000!
Θερίζει η ευλογιά τα κοπάδια του δήμου Τοπείρου
Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο κρούσμα στην Ξάνθη εμφανίστηκε σε εκτροφή στο Μυρωδάτο και στην συνέχεια στην Μάνδρα. Οι δύο εστίες αυτές «έσβησαν» και μεταπήδησαν στις εκτροφές του δήμου Τοπείρου και συγκεκριμένα μεταξύ Αβάτου και Ερασμίου. Όπως μας είχε αναφέρει ο προϊστάμενος της Διεύθυνση Κτηνιατρικής Ξάνθης Δήμο Τέγος στο δήμο Τοπείρου υπάρχουν σε μικρή απόσταση πολλές εκτροφές που συνιστούν σαν ένα κτηνοτροφικό πάρκο και αυτό είναι επικίνδυνο καθώς είναι πιο εύκολη η μετάδοση. Έτσι εδώ και τόσο καιρό τώρα αποδεκατίζεται το ζωικό κεφάλαιο σ’ αυτές.
Θανατώθηκε και το κοπάδι του προέδρου των κτηνοτρόφων Ξάνθης
Το δικό του δράμα ζει και ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθη Δημήτρης Ψεμματάς, όπως και άλλοι πόσοι συνάδελφοί του, καθώς και στη δική του εκτροφή που περιλάμβανε 400 ζώα βρέθηκε θετικό κρούσμα και είδε τα ζώα του να θανατώνονται το Σάββατο. Συγκρατώντας με δυσκολία τη συναισθηματική του φόρτιση ο κ. Ψεμματάς μας μετέφερε την αγωνία του για την επόμενη μέρα, που αποτελεί και αγωνία όλων των κτηνοτρόφων που καταστράφηκαν οι μονάδες τους: «Είναι τραγικό να χάνονται οι κόποι μιας ζωής σε μια στιγμή. Να βλέπεις τα ζώα σου που τα φρόντιζες να θανατώνονται. Να βρίσκεσαι άνεργος και να μην ξέρεις θα κάνεις. Να πρέπει να περιμένεις έως έξι μήνες για να αποζημιωθείς και 8 μήνες για να βάλεις αρνιά- μάρτυρες, δοκιμαστικά δηλαδή, στην μονάδα για να δεις αν αρρωστήσουν. Την ίδια στιγμή που παθαίνεις αυτή την καταστροφή γιατί ούτε αρνιά μικρά μπορέσαμε να πουλήσουμε, ούτε γάλα και βρεθήκαμε και με «άνοιγμα» με τις ζωοτροφές χωρίς να έχουμε αποζημίωση γι’ αυτές από τον εγκλεισμό που είχαμε, οι υποχρεώσεις τρέχουν. Έχουμε ασφαλιστικές εισφορές φορολογία ΕΦΚΑ και μονάδα δεν έχουμε. Είναι τραγική η κατάσταση. Και δεν βλέπουμε πότε θα σταματήσει αυτό.
Σηκώνουν τα χέρια οι κτηνιατρικές αρχές
Μιλώντας στο «Ε» ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Ξάνθης Δήμος Τέγος ανέφερε ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ύφεση της ευλογιά στην Ξάνθη τονίζοντας την αναγκαιότητα οι κτηνοτρόφοι να τηρούν απαρέγκλιτα και σχολαστικά τα μέτρα βιοασφάλειας για να μπορέσουν να σώσουν τα κοπάδια τους και να μπει ένα φρένο σ’ αυτή την κατάσταση. Απ’ την πλευρά του ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Ροδόπης Νίκος Φωτεινιάς έκανε λόγο για ύφεση της ευλογιάς σ’ όλη την ΑΜΘ πλην της Ξάνθης. Ειδικότερα ανέφερε πως στην Ροδόπη είχε δύο κρούσματα την περασμένη εβδομάδα και ένα στους Αμαξάδες. Η παρέβρια περιοχή έχει «καθαρίσει» όπως ανέφερε τόσο γιατί οι περισσότερες εκτροφές έχουν θανατωθεί ωστόσο παρέμειναν κάποιες που τις χαρακτήρισε «φρούρια».: «Αυτούς τους κτηνοτρόφους θα καλέσουμε στην επόμενη ημερίδα να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν και κατάφεραν να σώσουν τις μονάδες τους. Πρέπει αυτούς να έχουν πρότυπο όλοι οι κτηνοτρόφοι», σημείωσε ο κ. Φωτεινιάς.
Σύσκεψη στην Ξάνθη και επιστροφή των κτηνοτρόφων ΑΜΘ στον υπουργό ΥΠΑΑΤ
Να σημειώσουμε ότι στις 8 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε μία σύσκεψη στην Ξάνθη, παρουσία των κτηνοτρόφων, κτηνιάτρων και της αντιπεριφερειάρχη Ξάνθη Πολυξένης Μπρίκα όπου συζητήθηκαν οι προτάσεις των κτηνοτρόφων και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν για να μην χάσουν τις αποζημιώσεις καθώς υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο 6 μηνών από το τελευταίο κρούσμα.
Παράλληλα χθες με επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, επτά κτηνοτροφικοί σύλλογοι και δύο κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ζητούν επιπλέον στήριξη, καθώς πολλά μέλη τους έχουν πληγεί από την ευλογιά και την πανώλη των αιγοπροβάτων και είναι άνεργα εδώ και πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ζήσουν.
Μεταξύ άλλων ζητούν 50 ευρώ/ζώο επιπλέον ενίσχυση για την απώλεια του εισοδήματος σε όσους παραγωγούς έχασαν το κοπάδι τους. Επίσης, για όσους είναι αναγκασμένοι να κλείσουν τα ζώα στους σταύλους, να αποζημιωθούν με 1,5 ευρώ/ζώο για κάθε μέρα που δεν μπορούν να βοσκήσουν τα ζώα τους. Αρκετή αγανάκτηση υπάρχει στις τάξεις των κτηνοτρόφων και με τον τρόπο που εφαρμόστηκε το Μέτρο 5.2 για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.