Αρχική Ρεπορτάζ Κέντρο Τραύματος Επιπέδου Ι αποκτά το ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης

Κέντρο Τραύματος Επιπέδου Ι αποκτά το ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης

0

Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί το νομοσχέδιο για τη δημιουργία 18 Κέντρων και Σταθμών Τραύματος- Το μοναδικό που θα λειτουργήσει στην ΠΑΜΘ είναι αυτό της Αλεξανδρούπολης


Ο αναπληρωτής διοικητής του ΠΓΝ, Κ. Γκοτσίδης εξηγεί στο «Ε» πώς εξυπηρετεί στην πράξη ένα τέτοιο τμήμα στην περίπτωση πολυτραυματία


Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί το νομοσχέδιο για τη δημιουργία 18 Κέντρων και Σταθμών Τραύματος σε μεγάλα νοσοκομεία της ελληνικής επικράτειας. Τα εν λόγω τμήματα θα εφημερεύουν συνεχώς αποβλέποντας στην αναβάθμιση των ΕΣΥ, στην στοχευμένη διαχείριση και αντιμετώπιση των τραυματιών καθώς και στη μείωση των υψηλών επιπέδων νοσηρότητας, θνητότητας, αναπηρίας και των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα διακρίνονται σε τέσσερα επίπεδα ικανότητας ανάλογα με τον κίνδυνο για τη ζωή του που αντιμετωπίζει ο ασθενής. Όπως τόνισε ο υπουργός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η διαβούλευση θα είναι ανοιχτή έως την προσεχή Δευτέρα 13 Ιανουαρίου.

Ο αναπληρωτής διοικητής στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Κώστας Γκοτσίδης μιλά στο «Ε» για το Κέντρο Τραύματος Επιπέδου I που πρόκειται να λειτουργήσει στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης κάνοντας ειδική μνεία στις ανάγκες που θα εξυπηρετεί ένα τέτοιο κέντρο, το μοναδικό που θα υπάρχει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αρχικά ο κ. Γκοτσίδης διευκρινίζει πως πρόκειται να δημιουργηθούν πέντε κέντρα τραύματος επιπέδου I στην Αθήνα, τρία στη Θεσσαλονίκη και πέντε συνολικά σε όλη την περιφέρεια εκ των οποίων το ένα θα λειτουργήσει στο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.


Ο αν. διοικητής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Γκοτσίδης

Κέντρο τραύματος επιπέδου I στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης για την ολιστική αντιμετώπιση ενός πολυτραυματία

«Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έχω κέντρο τραύματος επιπέδου I, όταν έχω όλες τις ιατρικές ειδικότητες, ιδιαιτέρως τις κρίσιμες χειρουργικές ειδικότητες, ώστε να αντιμετωπίσω ολιστικά έναν πολυτραυματία, δηλαδή ένα περιστατικό που προέρχεται από τροχαίο ατύχημα ή ακόμη από ένα εργατικό ατύχημα, το οποίο δεν έχει μία μόνο κάκωση. Μπορεί λόγου χάριν πέρα των καταγμάτων, να υπάρχει και μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, μία κάκωση που χρήζει επέμβασης από αγγειοχειρουργό», όπως τονίζει.

Αναφερόμενος στις κρίσιμες ειδικότητες για την αντιμετώπιση ενός τραύματος σε όλα τα επίπεδα επισημαίνει αυτές του ορθοπεδικού χειρουργού, του γενικού χειρουργού, του νευροχειρουργού, του αγγειοχειρουργού και του θωρακοχειρουργού.

Κ. Γκοτσίδης: « Ο πολυτραυματίας θα έρθει απευθείας στο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου μπορούν να αντιμετωπιστούν όλες οι κακώσεις που έχει υποστεί»

«Ο πολυτραυματίας, λοιπόν δεν χρειάζεται να μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Κομοτηνής, του Διδυμοτείχου ή της Ξάνθης, αλλά θα έρθει απευθείας στο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου μπορούν να αντιμετωπιστούν όλες οι κακώσεις που έχει υποστεί», όπως σημειώνει καταληκτικά ο κ. Γκοτσίδης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

2025: Ευκαιρία «συνομιλίας» με το Μάνο Χατζιδάκι, τα 100 χρόνια από τη γέννησή του

Πώς μπορεί η Ξάνθη, ως γενέτειρά του, να τιμήσει τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη και φέρει του…