Αρχική Ρεπορτάζ Μπαίνει «κόφτης» στις πολύωρες αγορεύσεις των δικηγόρων

Μπαίνει «κόφτης» στις πολύωρες αγορεύσεις των δικηγόρων

0

Με απόφαση του Αρείου Πάγου – Αντιδράσεις των Δικηγορικών Συλλόγων όπου προτείνουν προειδοποιητική αποχή στις 13 – 14 Ιανουαρίου


 Αντιδράσεις και για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα για την ενδοοικογενειακή βία – Προέδρος Δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης, Δ. Χατζηφωτιάδου: «Είμαστε υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών για την ενδοοικογενειακή βία, αλλά δεν κληθήκαμε στην Ομάδα Εργασίας του νομοσχεδίου»


Μια σειρά από ανοιχτά θέματα έχουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τα οποία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχής από τα καθήκοντά τους με το «καλημέρα» του 2025. Ειδικότερα, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας εξέφρασε την αντίθεσή της στο νέο νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο και περιλαμβάνει την αυστηροποίηση των ποινών για την ενδοοικογενειακή βία, καθώς και στην απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, της 20ής Δεκεμβρίου 2024, με την οποία τίθενται περιορισμοί ως προς τη σύνταξη και την έκταση των δικογράφων που κατατίθενται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε αστικές υποθέσεις, καθώς και ως προς το χρόνο αγόρευσης των συνηγόρων των διαδίκων.

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Δ. Χατζηφωτιάδου: «Είμαστε υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών για την ενδοοικογενειακή βία, αλλά δεν κληθήκαμε στην Ομάδα Εργασίας του νομοσχεδίου»

Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, η αντίθεση αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο που τροποποιεί τον Ποινικό Κώδικα ως προς τις επιβαλλόμενες ποινές δεν επικεντρώνεται στην αυστηροποίηση των ποινών, αλλά στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο σχεδιάστηκε ερήμην των δικηγορικών συλλόγων: «Η θέση μας υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών για την ενδοοικογενειακή βία είναι πάγια και έχουμε εκφράσει τη βούλησή μας να συμμετέχουμε στην Ομάδα Εργασίας. Ωστόσο, δεν κληθήκαμε. Αυτό που προβλημάτισε τη Συντονιστική μας Επιτροπή είναι ότι σε σειρά διατάξεων του Σχεδίου Νόμου που αναφέρονται σε νέες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα (ΠΚ) και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ), οι οποίες εισάγουν εξαιρετικό δίκαιο, παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας, τη διάκριση των εξουσιών και την αρχή της αναλογικότητας. Δημιουργούν επίσης κίνδυνο καταχρηστικής χρήσης των προβλεπόμενων μέτρων και έρχονται σε αντίθεση με τα άρθρα 5, 6 και 25 του Συντάγματος και τα άρθρα 5 και 6 της ΕΣΔΑ».

Τι προτείνει η Συντονιστική Επιτροπή Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε:

  1. Να ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του δικηγορικού σώματος επί των διατάξεων του Σχεδίου Νόμου, ενόψει της κατάθεσής του στη Βουλή.
  2. Να διοργανώσει Πανελλαδική Διαδικτυακή Εκδήλωση την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 17:00, με ομιλητές – εισηγητές διακεκριμένους ποινικολόγους και ακαδημαϊκούς, προκειμένου να ενημερωθούν οι συνάδελφοι για τις προωθούμενες σχετικές διατάξεις.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή καταδικάζει απερίφραστα τα φαινόμενα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους και στηρίζει έμπρακτα τις γυναίκες-θύματα με την παροχή νομικής βοήθειας, έχοντας υπογράψει προς τούτο με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας σχετικά Πρωτόκολλα Συνεργασίας.

Μπαίνει «κόφτης» στις πολύωρες αγορεύσεις και στα πολυσέλιδα δικόγραφα με απόφαση του Αρείου Πάγου

Το δεύτερο θέμα που βρίσκει αντίθετους τους δικηγόρους προέκυψε από μια απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία βάζει «κόφτη» στις προφορικές αγορεύσεις των δικηγόρων αλλά και στα πολυσέλιδα δικόγραφα, με το επιχείρημα να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων, το οποίο αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική δικαιοσύνη. Ειδικότερα, η κα Χατζηφωτιάδου ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από τον πρόεδρο του ΣτΕ, κ. Πικραμένο, ο οποίος χρησιμοποίησε χρονόμετρο στο κινητό του για να χρονομετρήσει τη διάρκεια μιας δίκης. Το εγχείρημα κρίθηκε πετυχημένο, καθώς διήρκησε 2 ώρες, και αυτό αποτέλεσε πρότυπο για την έκδοση Απόφασης της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, με την οποία τίθενται περιορισμοί ως προς τη σύνταξη και την έκταση των δικογράφων που κατατίθενται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς και το χρόνο αγόρευσης των συνηγόρων των διαδίκων.

Ωστόσο, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγόρων Ελλάδας εξέφρασε την αντίθεσή της, εκφράζοντας φόβους ότι τίθεται σε κίνδυνο η ποιότητα της αγόρευσης και της υπεράσπισης: «Καλοδεχούμενες οι αλλαγές, αλλά υπό προϋποθέσεις. Ο περιορισμός του χρόνου της αγόρευσης μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά της και ο περιορισμός της γραπτής διαδικασίας την πληρότητά της. Δεν είναι όλες οι υποθέσεις ίδιες και πρέπει να εξετάζεται αυτό κατά περίπτωση», τόνισε η κα Χατζηφωτιάδου.

Αντιδρούν οι δικηγόροι και προτείνουν προειδοποιητική αποχή στις 13-14 Ιανουαρίου

Όπως αναφέρει στην απόφασή της η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων, τα αίτια των παθογενειών της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι γνωστά στην Πολιτεία και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της απονομής της Δικαιοσύνης και μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο με την ειλικρινή και αγαστή συνεργασία τους. Σε κάθε περίπτωση, η επίλυση τους δεν επιτυγχάνεται με επικοινωνιακές διαχείρισης των προβλημάτων και μετακύλιση ευθυνών. Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας την προειδοποιητική αποχή των δικηγόρων-μελών τους από την εκδίκαση των υποθέσεων ενώπιον των Πολιτικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2025, καθώς και από την 1η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το έτος 2025, κατά την εκδίκαση πολιτικών υποθέσεων σε αναιρετική διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση συμμετοχής στην αποχή.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

2025: Ευκαιρία «συνομιλίας» με το Μάνο Χατζιδάκι, τα 100 χρόνια από τη γέννησή του

Πώς μπορεί η Ξάνθη, ως γενέτειρά του, να τιμήσει τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη και φέρει του…