Η καταγγελία αφορούσε βίαιη απέλαση γυναίκας στη Τουρκία, με το δικαστήριο να επισημαίνει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απουσία προστασίας για τους πρόσφυγες
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για την εφαρμογή «συστηματικών» απωθήσεων αιτούντων άσυλο, διατάσσοντας τη χώρα να αποζημιώσει μια γυναίκα που απελάθηκε βίαια στην Τουρκία, παρά τις προσπάθειές της να ζητήσει προστασία στην Ελλάδα. Το δικαστήριο αποφάσισε να επιδικάσει στην καταγγέλλουσα αποζημίωση 20.000 ευρώ, στηριζόμενο σε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ελληνικό κράτος συμμετείχε στις παράνομες απελάσεις.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, η απόφαση του δικαστηρίου έθεσε υπό αμφισβήτηση την πολιτική της Ελλάδας στο θέμα των απελάσεων, καταδικάζοντας τις πρακτικές επαναπροώθησης, οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία, συνιστούν παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η καταγγελία αφορούσε μια γυναίκα, γνωστή με τα αρχικά ARE, η οποία κατέθεσε την υπόθεση το 2021, σχεδόν δύο χρόνια μετά την απέλασή της το Μάιο του 2019. Προτού καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η καταγγέλλουσα είχε προσπαθήσει να εκδικαστεί την υπόθεσή της στην Ελλάδα, αλλά η έρευνα απορρίφθηκε από τον εισαγγελέα της Θράκης, ο οποίος υποστήριξε ότι η ελληνική αστυνομία δεν συμμετείχε σε τέτοιες ενέργειες.
Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι η γυναίκα υπήρξε θύμα βίαιης απέλασης και παραβίασης των δικαιωμάτων της, επισημαίνοντας ότι είχε κρατηθεί παράνομα πριν από την απέλαση και ότι η διαδικασία επαναπροώθησης με διαδικασίες fast track. Η γυναίκα, μαζί με άλλους αιτούντες άσυλο, εξαναγκάστηκε να επιβιβαστεί σε φουσκωτή βάρκα για να επιστρέψει στην Τουρκία, με τη διαδικασία να πραγματοποιείται από άνδρες με μπαλακλάβες.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναγνωρίζει την παραβίαση των άρθρων 3 και 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, τα οποία απαγορεύουν τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές αρχές ενήργησαν σε αντίθεση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Η καταγγέλλουσα, η οποία διέφευγε από πολιτική δίωξη λόγω της σχέσης της με το θρησκευτικό κίνημα Γκιουλέν, συνελήφθη και φυλακίστηκε από τις τουρκικές αρχές με την κατηγορία ότι ήταν μέλος της «τρομοκρατικής οργάνωσης FETO».
Πέρα από την υπόθεση της καταγγέλουσας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εξέτασε και την προσφυγή ενός Αφγανού ο οποίος υποστηρίζει ότι είχε επαναπροωθηθεί στο Αιγαίο τον Σεπτέμβριο του 2020. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση κρίθηκε από το δικαστήριο ότι από την πλευρά του προσφεύγοντος δεν παρουσιάστηκαν επαρκή στοιχεία που να υποδεικνύουν την παρουσία του στο νησί της Σάμου και την αναγκαστική επιστροφή στην Τουρκία στις ημερομηνίες που είχε ισχυριστεί.
Με πληροφορίες από Kathimerini και Ethnos.gr