Αρχική Ρεπορτάζ Ελεύθερη πλέον η διέλευση στα σύνορα με Βουλγαρία

Ελεύθερη πλέον η διέλευση στα σύνορα με Βουλγαρία

0

Εντάχθηκαν στην ζώνη Σένγκεν η Βουλγαρία και Ρουμανία από 1η Ιανουαρίου


Δύο αστυνομικοί παραμένουν για στοχευμένους ελέγχους στα σύνορα Νυμφαία-Μακάζα. Χωρίς αστυνομική παρουσία οι υπόλοιπες διελεύσεις στην ΑΜΘ


Μέλη της ζώνης Σένγκεν είναι από 1η Ιανουαρίου η Βουλγαρία και η Ρουμανία, γεγονός που καθιστά ελεύθερες πλέον τις διελεύσεις στα σύνορα με τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης και επομένως και την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι στα σημεία συνοριακής διέλευσης με τη Βουλγαρία, καταργείται ο διαβατηριακός έλεγχος και γίνεται σημαντικά ταχύτερη η διέλευση από τα σύνορα, αφού πλέον δε θα σχηματίζονται οι ουρές της θερινής περιόδου και των γιορτών.

Την πρώτη του χρόνου στην βουλγαρική πλευρά διοργανώθηκε μια μεγάλη γιορτή στα σύνορα του Προμαχώνα, στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός της χώρας και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο. Στα σύνορα βρέθηκαν δεκάδες τηλεοπτικοί σταθμοί από την γειτονική χώρα ραδιόφωνα και εφημερίδες για το πολύ μεγάλο γεγονός. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ντιμίταρ Γκλάβτσεφ, μιλώντας και στο ΕΡΤnews είπε ότι είναι μια πολύ μεγάλη μέρα, μια ιστορική μέρα για την Βουλγαρία.

Μάλιστα, με την αλλαγή του χρόνου οι αστυνομικοί του διαβατηριακού ελέγχου της Ελλάδος και οι Βούλγαροι συνάδελφοι τους συναντήθηκαν, αντάλλαξαν ευχές και στη συνέχεια σήκωσαν τις μπάρες ανοίγοντας τα σύνορα για την ελεύθερη διέλευση.

Αρκετοί ήταν οι Βούλγαροι που αξιοποίησαν την πρώτη μέρα των «ανοιχτών συνόρων» και επισκέφθηκαν γειτονικές περιοχές της χώρας μας για την αργία της Πρωτοχρονιάς.

Ο δρόμος προς την «ιστορική απόφαση»

Για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν ήταν ένας βασικός στόχος τους από την εποχή της ένταξης της Ρουμανία και της Βουλγαρίας στην ΕΕ, το 2007.

Στον χώρο Σένγκεν σήμερα είναι ενταγμένες οι 25 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, καθώς και οι συνδεδεμένοι γείτονές τους, η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς να υποβάλλονται σε ελέγχους.

Η πλήρης ένταξη της Ρουμανίας (19 εκατ. κάτοικοι) και της Βουλγαρίας (6,5 εκατ.) κατέστη δυνατή αφού η Αυστρία ήρε το βέτο της. Η Βιέννη είχε αρχικά δεχτεί, την περασμένη άνοιξη, την εν μέρει ένταξη των δύο χωρών και στη συνέχεια κατάρτισε έναν «οδικό χάρτη» για την πλήρη ένταξή τους. Η Βιέννη φοβόταν κυρίως ότι θα αυξανόταν ο αριθμός των αιτούντων άσυλο εάν διευρυνόταν ο χώρος Σένγκεν αλλά πλέον θεωρεί ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες επέτρεψαν να μειωθούν σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές.

Με βάση μια συμφωνία που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο στη Βουδαπέστη, θα πραγματοποιούνται προσωρινά έλεγχοι, για ένα διάστημα έξι μηνών, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα αλλαγής των μεταναστευτικών οδών. Θα ενισχυθούν επίσης οι έλεγχοι στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας, τα οποία θα αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν.

Οι δύο χώρες αναμένουν ότι θα ωφεληθούν οικονομικά από την ένταξη στον χώρο Σένγκεν και ότι το ΑΕΠ τους θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1%.

Αντίστοιχα επωφελής είναι η εξέλιξη και για τον κλάδο των μεταφορών, ενώ και για τον τουρισμό η ελεύθερη διέλευση εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα θετική.

Χωρίς αστυνομική παρουσία οι συνοριακοί σταθμοί πλην Νυμφαίας-Μακάζας

Όπως πληροφορηθήκαμε από την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜΘ, δε θα υπάρχει πλέον αστυνομική παρουσία στους συνοριακούς σταθμούς διέλευσης Εξοχής Δράμας, Αγίου Κωνσταντίνου Ξάνθης και Ορμενίου Έβρου, ενώ δύο ανά βάρδια θα παραμείνουν στο συνοριακό σημείο διέλευσης Νυμφαίας για στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Να σημειωθεί ότι και στην περίπτωση του Προμαχώνα, θα υπάρχει αστυνομική παρουσία πριν τα διόδια του κάθετου άξονα της Εγνατίας σε απόσταση 1χλμ. επί 24ώρου βάσεως για δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Κατά τα άλλα ο έλεγχος για την κίνηση και τυχόν συμβάντα θα διενεργείται από εταιρείες security, όπως συμβαίνει πλέον στα αεροδρόμια.

Ενίσχυση του οδικού τουρισμού. Οφέλη και σημεία προσοχής

Η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν και οι ελεύθερες οδικές διελεύσεις αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τον οδικό τουρισμό τόσο από τις δύο αυτές χώρες που είναι σταθεροί «φίλοι» των τουριστικών περιοχών της ΑΜΘ, αλλά αντίστοιχα και άλλων χωρών των Βαλκανίων, όπως η Σερβία που θα «γλιτώνει» πλέον τον ένα από τους δύο διαβατηριακούς ελέγχους (παραμένει στα σύνορα Σερβίας-Βουλγαρίας).

Η μεγάλη αλλαγή είναι η απουσία των διαβατηριακών ελέγχων που οδηγούν σε άρση των καθυστερήσεων που σημειώνονταν κυρίως κατά τους θερινούς μήνες και λειτουργούσαν αποτρεπτικά κυρίως για τις ολιγοήμερες διακοπές.

Ακόμη, η κατάργηση των συνοριακών ελέγχων θα διευκολύνει τη διακίνηση αγαθών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, μειώνοντας τις καθυστερήσεις στα σύνορα.

Οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών εκτιμάται ότι θα γίνουν πιο αποτελεσματικές, με μειωμένο κόστος για τις επιχειρήσεις.

Θα βελτιωθούν οι οδικές μεταφορές, ιδιαίτερα για τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται προς τις βαλκανικές χώρες και την Κεντρική Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει ο προβληματισμός για την περαιτέρω «εξαγωγή εισοδήματος», μέσω των αγαθών κατά πολύ φθηνότερων ειδών στη Βουλγαρία από τους κατοίκους των συνοριακών περιοχών. Ζήτημα παραμένει ο έλεγχος του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου προϊόντων, όπως τα καύσιμα, τα οινοπνευματώδη, τα φυτοφάρμακα κ.ά.

Και αυτό διότι δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη υποδομές για αστυνομικούς ελέγχους στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο της ΑΜΘ και δη στους κάθετους άξονες, που είναι και αυτοί υπό…κατασκευή.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιορτή των Θεοφανίων στην Ξάνθη με επίκεντρο μία φωτεινή ζωή

Με πλήθος κόσμου ολοκληρώθηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον Κόσυνθο-Ο Νικόλαος Σωνίδη…