Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Τι θα φάμε φέτος;

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Τι θα φάμε φέτος;

0

Τα Χριστούγεννα έφτασαν και το μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί σε όσους επιλέξουν να περάσουν το ρεβεγιόν… εντός έδρας είναι το τι θα περιέχει το εορταστικό τραπέζι.

Καθώς η Ελλάδα αποτελεί ένα σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, τα εδέσματα που κοσμούν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι πολλά και διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Ελλάδα αποτελεί ένα αμάλγαμα σύγχρονων γεύσεων, αλλά και παραδοσιακών συνταγών, οι ρίζες των οποίων χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Τι τρώμε, λοιπόν, στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι;

Ψητό κρέας: Χοιρινό στο φούρνο με πατάτες, κοντοσούβλι στη θράκα, γεμιστή γαλοπούλα, μοσχάρι στη γάστρα, ακόμα και κοτόπουλο ή πάπια οι επιλογές είναι πολλές και πεντανόστιμες.

Μια παραδοσιακή εναλλακτική έναντι του ψητού κρέατος, είναι και τα μαγειρευτά, τα οποία επίσης περιέχουν κρέας. Χοιρινό με σέλινο, πράσο, κουνουπίδι ή λάχανο, αποτελούν μερικές κλασικές προτάσεις, ωστόσο υπάρχει φυσικά και η επιλογή του μοσχαριού το οποίο συχνά το απολαμβάνουμε σε πιο σύγχρονες συνταγές, όπως είναι το μοσχάρι κατσαρόλας με φρούτα και κόκκινο κρασί.

Οι λαχανοντολμάδες (που συμβολίζουν τα σπάργανα του Ιησού), οι πατάτες φούρνου και ο πουρές βρίσκονται συχνά ως συνοδευτικό στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ενώ την τιμητική τους έχουν ουκ ολίγες φορές και τα ψητά λουκάνικα.

Οι γιορτινές σαλάτες, πέρα από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συνήθως περιέχουν φρούτα (π.χ: σύκο, ρόδι κ.τ.λ) και κάποιο αλμυρό τυρί όπως είναι το κατσικίσιο ή το μπλε τυρί, συνδυάζοντας έτσι τη γλύκα με την αψάδα.

Σε πολλές περιοχές της χώρας συνηθίζεται να επιλέγονται οι πίτες, συνήθως γεμιστές με κρέας.

Τα γλυκά που συνοδεύουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, εκτός από τα παραδοσιακά μελομακάρονα και κουραμπιέδες, είναι τα σιροπιαστά, αλλά για τους λάτρεις της σοκολάτας μπορεί να είναι και ένας σοκολατένιος κορμός με χριστουγεννιάτικο διάκοσμο.

Πάμε να δούμε μερικές προτάσεις μας για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Πάπια με σάλτσα πορτοκαλιού

-1 ολόκληρη πάπια

-7 πορτοκάλια

-1 μήλο

-½ ξερό κρεμμύδι

-2 κλωνάρια θυμαριού

-2 κλωνάρια μαντζουράνας

-2 κ.σ. μέλι

-100 ml ζωμό κοτόπουλου

-1 κρεμμύδι εσαλότ

-2 κ.σ. ζάχαρη

-80 ml κόκκινο ξηρό κρασί

-80 ml κόκκινο γλυκό κρασί

-1 κ.γλ. μαύρο πιπέρι

-1½ κ.γλ. σπόροι κόλιανδρου

-60 γρ. ανάλατο βούτυρο (κρύο)

-αλάτι

-Κορν φλάουρ για το δέσιμο

Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε ένα πορτοκάλι, το μήλο και το ξερό κρεμμύδι και αφήστε τα στην άκρη. Κόψτε άλλα δύο πορτοκάλια και αφήστε τα στην άκρη. Πλύντε την πάπια με κρύο νερό μέσα και έξω και στεγνώστε την με χαρτί κουζίνας. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.

Τρίψτε την πάπια με το αλάτι και γεμίστε την κοιλιά της με το μήλο, το κρεμμύδι και το πορτοκάλι, κομμένα σε κύβους, και με τα ολόκληρα κλωνάρια από θυμάρι και μαντζουράνα. Βάλτε την σε ένα ταψί και προσθέστε τις φέτες πορτοκαλιού γύρω της. Μεταφέρετε το ταψί στο φούρνο και ψήστε για περίπου 1,5 ώρα στον αέρα.

Ανακατέψτε το μέλι και το ζωμό κοτόπουλου και αλείψτε τακτικά την πάπια με αυτό το μείγμα, ενόσω ψήνεται. Όταν ψηθεί, αφαιρέστε την πάπια από το ταψί και στραγγίξτε το ζουμί της σε ένα μικρό μπολ. Διατηρήστε την πάπια ζεστή στο φούρνο στους 60°C ενώ ετοιμάζετε τη σάλτσα. Στύψτε χυμό από δύο πορτοκάλια, κρατήστε τις φλούδες τους και κόψτε στη μέση άλλα δύο. Καθαρίστε και κόψτε σε λεπτές φέτες το κρεμμύδι εσαλότ.

Καραμελώστε τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέστε το κρεμμύδι εσαλότ και σοτάρετε για περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού, το γλυκό κρασί, τους κόκκους μαύρου πιπεριού και τους σπόρους κόλιανδρου. Ρίξτε στο τηγάνι το ζουμί από την πάπια (περίπου 100 ml) και αφήστε τη σάλτσα να βράσει αυξάνοντας την ένταση της φωτιάς. Ρίξτε το μισό ξύσμα πορτοκαλιού στη σάλτσα και μετά από περίπου 1 λεπτό αποσύρετέ την από τη φωτιά. Σουρώστε τη σάλτσα, προσθέστε κρύο βούτυρο και δέστε την, ώστε να πήξει, όσο εσείς επιθυμείτε, προσθέτοντας κορν φλάουρ. Στο τέλος, προσθέστε τις φλούδες πορτοκαλιού, το υπόλοιπο μισό ξύσμα και αλατοπιπερώστε. Τοποθετήστε την πάπια σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και συνοδεύστε την με τη σάλτσα.


Γιορτινή σαλάτα-τούρτα

-4 πατάτες

-4 παντζάρια

-4 καρότα

-4 αυγά

-1 κούπα μαγιονέζα

-2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα

-Λίγο άνηθο

-1 σκελίδα σκόρδο

-1 κ.σ. ξύδι

-1 λεμόνι

-Λίγο λάδι

-Αλάτι – πιπέρι

Βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε, τις τρίβουμε σε χοντρό τριφτή, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, το λεμόνι, το λάδι και το αλατοπίπερο. Το αφήνουμε να κρυώνει. Βράζουμε τα παντζάρια, τα ξεφλουδίζουμε, τα τρίβουμε σε χοντρό τριφτή, προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο, το ξύδι, το λάδι και το αλάτι. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Βράζουμε τα καρότα, τα ξεφλουδίζουμε, τα τρίβουμε σε χοντρό τριφτή, προσθέτουμε το λεμόνι, το λάδι και το αλάτι. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Βράζουμε τα αυγά σφιχτά, τα ξεφλουδίζουμε, τα τρίβουμε σε χοντρό τριφτή σε ξεχωριστά κουπάκια τα ασπράδια και τούς κρόκους (οι κρόκοι θα γίνουν σαν κίτρινη σκόνη).

Προαιρετικά βάζουμε την μαγιονέζα σε κορνέ για να την στρώνουμε πιο εύκολα

Σε μία φόρμα ζελέ πού αναποδογυρίζει αρχίζουμε τις στρώσεις. Ρίχνουμε με την σειρά: Αλάτι, πιπέρι, Άνηθο, τους τριμμένους κρόκους, το τριμμένο ασπράδι, μετά μία στρώση μαγιονέζα -στίβουμε καλά τα υγρά το καρότο, μετά μία λεπτή στρώση μαγιονέζα, στίβοντας καλά τα υγρά μία στρώση παντζάρι, μετά μία στρώση λεπτή μαγιονέζα, στίβοντας καλά τα υγρά βάζουμε την πατάτα.

Βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα, αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα και σερβίρουμε.!


Κορμός Εκλέρ

Για τη ζύμη

-150γρ βούτυρο

-250ml νερό

-1 κουτ γλ αλάτι

-1 κουτ γλ ζάχαρη

-180γρ αλεύρι

-5 αυγά

Για την κρέμα

-500ml γάλα

-100γρ ζάχαρη

-2 αυγά

-40γρ κορν φλάουρ

-1 κουτ σούπας υγρή βανίλια ή 2 βανίλιες

-250γρ σαντιγί

Για γαρνίρισμα

-150γρ κουβερτούρα σοκολάτα

-Τριμμένη σοκολάτα

Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε τη ζύμη μέχρι να κρυώσει ελαφρώς και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά μέχρι να έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και σχηματίζουμε οριζόντιες γραμμές σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο φύλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Αφήνουμε το φύλλο να κρυώσει.

Για την κρέμα: Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και την αφήνουμε σκεπασμένη να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνει αφράτη.

Αναποδογυρίζουμε το ψημένο φύλλο ζύμης και απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα βανίλιας. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό με τη βοήθεια λαδόκολλας. Τοποθετούμε το ρολό στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες να σφίξει. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και περιχύνουμε τον παγωμένο κορμό. Πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα και βάζουμε τον κορμό ξανά στο ψυγείο για 15 λεπτά, ώστε να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένη ροή ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα: «Παιδική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» προειδοποιούν οι ΜΚΟ

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε ασφαλή καταφύγια για τα παιδιά πρόσφυγες, με τ…