Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αισιοδοξία για τον πληθυσμό των λευκών πελαργών στη Βουλγαρία

Αισιοδοξία για τον πληθυσμό των λευκών πελαργών στη Βουλγαρία

0

Σημαντική αύξηση στις ενεργές φωλιές καταγράφουν οι πρώτες εκτιμήσεις του 2024


Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που κατέγραψε η Βουλγαρική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών σχετικά με τον πληθυσμό των λευκών πελαργών στη χώρα. Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το 2024, ο αριθμός των ενεργών φωλιών παρουσίασε σημαντική αύξηση, γεγονός που αποτελεί θετική ένδειξη για την αναπαραγωγή και επιβίωση του είδους.

Η καταμέτρηση, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2024 και θα ολοκληρωθεί το 2025, αποσκοπεί στη συγκέντρωση στοιχείων για τον παγκόσμιο πληθυσμό των πελαργών, οι οποίοι θεωρούνται «δείκτης» της περιβαλλοντικής υγείας. Τα στοιχεία που συλλέγονται περιλαμβάνουν τον αριθμό των φωλιών, τη γονιμότητά τους, την τοποθεσία τους και τις πιθανές απειλές.

Μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί 4.482 ενεργές φωλιές σε 112 δήμους, ενώ μεμονωμένες φωλιές εντοπίστηκαν σε άλλους 41 δήμους. Ο μέσος αριθμός νεοσσών ανά φωλιά υπολογίζεται σε 2,52. Ο εθνικός συντονιστής της καταμέτρησης, Σβίλεν Τσεσμεντζίεφ, δήλωσε ότι στους περισσότερους δήμους παρατηρήθηκε αύξηση των φωλιών σε σχέση με την τελευταία καταμέτρηση του 2014-2015, ενώ σε κάποιες περιοχές σημειώθηκε μείωση.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί στους εναπομείναντες οικισμούς που θα εξεταστούν το επόμενο έτος. Τα τελικά στοιχεία θα μας δώσουν μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση του πληθυσμού των λευκών πελαργών στη χώρα», τόνισε ο Τσεσμεντζίεφ.

Παρά τα θετικά στοιχεία, ο λευκός πελαργός εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Οι κύριες απειλές προέρχονται από την υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων του, όπως η αποστράγγιση των υγρών λιβαδιών, τα αντιπλημμυρικά έργα, η εντατικοποίηση της γεωργίας και η εκβιομηχάνιση.

Με τη χρήση της εφαρμογής Smartbirds Pro, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να εντοπίσουν πιο γρήγορα τις φωλιές που καταγράφηκαν στην προηγούμενη καταμέτρηση πριν από δέκα χρόνια, διασφαλίζοντας την ακρίβεια της διαδικασίας.

Τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης το 2025, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα για τη διατήρηση αυτού του εμβληματικού είδους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι Ακολουθίες του Δωδεκαημέρου στην Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας

Το ωρολόγιο πρόγραμμα έως τα Θεοφάνια Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Αγίου Δωδεκαημέρ…