Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά ΑΜΘ: Ανησυχητική μείωση του αγροτικού πληθυσμού

ΑΜΘ: Ανησυχητική μείωση του αγροτικού πληθυσμού

0

Χάσαμε περίπου 50.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες σε 10 χρόνια – Η τάση της βιολογικής καλλιέργειας μπορεί να σώσει την παρτίδα


Ανησυχητική είναι η μείωση του αγροτικού πληθυσμού στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που παρουσιάστηκαν σε ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στην Τσανάκλειο.

Πιο αναλυτικά, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, επικεφαλής εταίρος του πρώτου Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα #DigiAgriFood και το Εργαστήριο Υγειονομικής Μηχανικής, Ποιότητας Νερού & Αποβλήτων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, διοργάνωσαν ανοικτό εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Αρδευτικό νερό: ποιότητα, επιπτώσεις από την αγροτική δραστηριότητα, αξιοποίηση και σύγχρονες μέθοδοι». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής και της εταιρίας Σαββίδης Αγροτικά εξαρτήματα, αντιπρόσωπο της Netafim αρδευτικά συστήματα.

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, για το χρονικό διάστημα 2009-2020 καταγράφηκε η ανησυχητική μείωση των αγροτών, ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων, καθώς επίσης σημαντική μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη. Σημειώνουμε ότι 2009 στην ΑΜΘ απασχολούνταν αποκλειστικά ως αγρότες 74.482, ενώ το 2020 ο αριθμός είχε μειωθεί κατά 34,% δηλαδή 48.866 με την τάση να παραμένει καθοδική έκτοτε. Ακόμη μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στους αγρότες που βιοπορίζονται κι από άλλες πηγές. Μεγάλη μείωση 39,7% καταγράφηκε ειδικά στους μελισσοκόμους από 1.024 το 2009 σε 617 το 2020.

Παρόλα αυτά παρατηρείται αύξηση στις εκμεταλλεύσεις βιολογικής γεωργίας από 1.055 το 2009 σε 1.761 το 2020 (+66,9%) και περίπου διπλασιασμός των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, δηλαδή, όπως αναδείχτηκε, υπάρχει ακόμη τρόπος να είναι βιώσιμες και κερδοφόρες οι νέες καλλιέργειες, ενώ στους κτηνοτρόφους παρατηρείται σημαντική αύξηση βοοειδών. Επομένως, «κλειδί» για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα αγροτών και κτηνοτρόφων είναι να προσαρμόζονται στις τάσεις της αγοράς και να διαθέτουν επαρκή κι εμπεριστατωμένη γνώση για τις εξελίξεις στους κλάδους τους. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική η συμμετοχή σε τέτοιου είδους ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Ανησυχητική μείωση των υδάτινων πόρων

Στην εκδήλωση αναδείχτηκε επίσης η ανησυχητική μείωση του νερού άρδευσης, το οποίο μειώνεται ποσοτικά λόγω της ανομβρίας (σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών) αλλά και ποιοτικά λόγω της υφαλμύρωσης που παρατηρείται στον κάμπο της Θράκης.

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και στην περιοχή μας» σημείωσε ο Γιάννης Αμαραντίδης, υπεύθυνος έργου από την πλευρά του συντονιστή ΔΠΘ, γι’ αυτό ο Κόμβος προσφέρει επιστημονική γνώση μέσω καθηγητών, ειδικά για τα τοπικά μας δεδομένα. Συνολικά, όπως εξήγησε ο Γ. Αμαραντίδης, «στόχος των σεμιναρίων αυτών είναι στο τέλος να φεύγουμε με περισσότερη γνώση, με επαγρύπνηση για τα προβλήματα και τι μπορούμε να κάνουμε, αλλά κι εμείς ως Κόμβος να μαζεύουμε ανάγκες κι ενδιαφέροντα του κοινού για να επανέλθουμε με νέου είδους δράσεις».

Σε κάθε περίπτωση, ο σύγχρονος επαγγελματίας αγρότης πρέπει καθημερινά να σκέφτεται πως μπορεί να αξιοποιήσει τη νέα τεχνολογία, τα διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης, τη γνώση του Πανεπιστημίου κλπ., ώστε να είναι βιώσιμος ο επαγγελματίας και να παράγει ανταγωνιστικά και ποιοτικά προϊόντα.

Πηγή: xronos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Απογοήτευση από τις δηλώσεις της υφυπουργού για το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης

Η Σχολική Εφορεία και ο Σύλλογος Γονέων ζητούν άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος και…