«Φουσκωμένο στα 27 εκ. ευρώ για το 2025. 1.200.000 ευρώ για νέες μελέτες
Ξεκινούν δημοπρατήσεις παιδικών σταθμών – Συνεχίζονται τακτοποιήσεις σχολικών μονάδων
«Φουσκωμένο» με 27 εκατομμύρια ευρώ είναι το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ξάνθης για το 2025. Η εκτίναξή του σε αυτά τα ύψη οφείλεται κυρίως στα έργα του Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης, που ανέρχονται σε 15 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο, όπως είναι γνωστό, πήρε την έγκριση από τη Διαχειριστική Αρχή. Ήδη ξεκινά η υποβολή των τεχνικών δελτίων, με πρώτο έργο την ανάπλαση του άλσους Ευμοίρου.
1,2 εκ. ευρώ για νέες μελέτες στο τεχνικό πρόγραμμα
Την παρουσίαση του τεχνικού προγράμματος στο δημοτικό συμβούλιο πραγματοποίησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Υπηρεσιών, Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στα έργα εκτός του ΒΑΑ, τα οποία αφορούν τη δημοπράτηση παιδικών σταθμών, την τακτοποίηση σχολικών μονάδων και τον εμπλουτισμό των κωδικών για νέες μελέτες, είτε από την υπηρεσία, είτε από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του δήμου Ξάνθης, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία το 2025, όπως είπε ο δήμαρχος, κ. Κοντός.
Παπαδόπουλος: «Πήραμε την έγκριση για τους παιδικούς σταθμούς, θα τους δημοπρατήσουμε. Θα προλάβουμε την προθεσμία και θα πάρουμε τα 300.000 ευρώ. Κάναμε πολύ δουλειά και με την τακτοποίηση των σχολικών μονάδων. Από τις 90 έχουν μείνει 16. Δεύτερος στόχος μας είναι η τακτοποίηση των κλειστών αθλητικών κέντρων. Επίσης, η Παλιά Πόλη έχει πολλά προβλήματα, έχουμε θέσει προτεραιότητες, αλλά δεν γίνονται όλα με ένα ραβδί. Έχουμε πολλά μέτωπα. Έχουμε βάλει σε προτεραιότητα και τη Σταυρούπολη και τις κοινότητες. Καταγράψαμε όλα τα προβλήματα και θα προϋπολογίσουμε 1.200.000 ευρώ για έργα οδοποιίας. Θα κάνουμε νέες μελέτες για ασφαλτικά στην Ξάνθη. Επίσης, υπολογίσαμε 1.200.000 ευρώ για νέες μελέτες, ώστε να ενταχθούμε όπου μπορούμε μέσα στο 2025».
Αποσπάσματα από τη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα
Φανουράκης: «Δεν είναι τεχνικό πρόγραμμα αυτό. Δεν υπάρχουν ούτε προηγούμενες χρήσεις, ούτε τι τρέχει, ποια είναι τα υπολειπόμενα έργα, τι συνεχίζεται».
Κοντός: «Είδαμε όλους τους προέδρους των κοινοτήτων και πήραμε τις προτάσεις τους. Λάβαμε υπόψη τις απόψεις του κόσμου στη διαβούλευση για το επιχειρησιακό. Ο κόσμος ζητάει οδοποιία και αναπλάσεις».
Τσέπελης: «Το ΣΒΑΑ καλά κάνατε… θέλατε να το αλλάξετε. Εμείς θέλαμε αναβάθμιση της αστικής περιοχής. Θα βάζαμε 5 εκ. ευρώ “Π” και, μαζί με το Ίδρυμα, θα κάναμε αποκατάσταση του κτηρίου. Είναι δικό μας κτήριο και φοβόμαστε μην έχουμε κατάρρευση της στέγης. Και είναι λάθος να λέτε ότι είχαμε 60 παρατηρήσεις από τη Διαχειριστική Αρχή. Είχαμε 20 παρατηρήσεις και θα προλαβαίναμε να το εντάξουμε».
Κοντός: «Η Διαχειριστική Αρχή, σε αυτό το στάδιο, δεν στέλνει έγγραφα απένταξης ούτε απειλεί τους δήμους. Παρ’ όλα αυτά, με τον τρόπο της, στην τελευταία σύσκεψη που έγινε, διαπιστώθηκε ότι κάποιοι δήμοι έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Εμείς καταφέραμε να τα υπερκεράσουμε με την αλλαγή του προγράμματος. Όλοι θέλουμε την αποκατάσταση στο “Π”. Αλλά το συγκεκριμένο έργο είχε κίνδυνο απένταξης από το πρόγραμμα. Η ολοκλήρωση των υποβολών είναι στις 25/9/2025. Όσοι δεν είναι έτοιμοι, θα έχουν προβλήματα. Το σκεπτικό του ΒΑΑ είναι μια πόλη σύγχρονη, που να μπορεί κάποιος να κινηθεί εκτός αυτοκινήτου με άνεση και ασφάλεια. Να δημιουργήσουμε χώρους, όπως το Άλσος Ευμοίρου. Η πόλη μας δεν έχει άλλο σημείο διεξόδου για επέκταση».
Λύρατζης: «Βλέπω ένα τεχνικό πρόγραμμα που μας υποχρεώνει να είμαστε κάτω από το μηδέν. Εκτός του ΒΑΑ, τα υπόλοιπα είναι μικρά έργα και μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ.»
Μελισσόπουλος: «Πολλές μελέτες που είναι προοπτικές για έργα. Και τα 15 εκ. ευρώ του ΒΑΑ δεν είναι ανταγωνιστικά. Το τεχνικό πρόγραμμα είναι 27 εκ. ευρώ, αλλά αν αφαιρέσουμε τα 15 εκ. του ΣΒΑΑ, μένουν 12 εκ. ευρώ. Δεν είναι μεγαλόπνοο. Εκείνο που θα δώσει ζωή είναι το ΣΒΑΑ και αυτό περιμένουμε.»
Να σημειώσουμε ότι το τεχνικό πρόγραμμα εγκρίθηκε ομόφωνα, με εξαίρεση τα δύο λευκά της παράταξης «Δύναμη για το Αύριο».