Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απασχόληση Εργασία: Έχουν επαναπατριστεί 350.000 από τους 680.000 Έλληνες μετανάστες

Εργασία: Έχουν επαναπατριστεί 350.000 από τους 680.000 Έλληνες μετανάστες

0

Στόχος του ΔΥΠΑ να επιστρέψουν άλλοι 50.000 την επόμενη τριετία


Στην εκτίμηση ότι μέσα στην επόμενη τριετία μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα 50.000 απόδημοι «υψηλής ειδίκευσης», που έφυγαν από τη χώρα στην περίοδο της κρίσης, έχουν προχωρήσει κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας, με έξι επαγγέλματα να κυριαρχούν στις επιλογές.

Τα τελευταία 5 χρόνια εκτιμάται ότι έχουν επιστρέψει 350.000 από τους 680.000 μετανάστες, με το υπουργείο Εργασίας και τη ∆ΥΠΑ να δίνουν ιδιαίτερο βάρος στο πρόγραμμα «BrainReGain – Ελληνισμός Εν ∆ράσει», μετά την απίστευτη συμμετοχή που είχε η δράση στο Αμστερνταμ, στην αντίστοιχη, που θα πραγματοποιηθεί στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας το Σάββατο 14 ∆Δεκεμβρίου, ενώ την άνοιξη θα ακολουθήσει νέα εκδήλωση στο Λονδίνο. «Ζητούμενο για την κυβέρνησή μας είναι οι Έλληνες που έφυγαν πριν από χρόνια, αναζητώντας μία καλύτερη επαγγελματική ζωή, να επιστρέψουν στη χώρα μας, σε ένα εντελώς διαφορετικό επαγγελματικό και κοινωνικό τοπίο από αυτό που άφησαν πίσω τους», δηλώνει η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, και χαρακτηρίζει «γέφυρα» μεταξύ των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό και ελληνικών επιχειρήσεων που αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό, την πρωτοβουλία BrainReGain.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν πολλές ελληνικές εταιρείες με συνεντεύξεις που πραγματοποιούν επί τόπου στις εκδηλώσεις στο εξωτερικό.

Ερευνα του BrainReGain, που έγινε το 2023, δείχνει ότι η πλειονότητα των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία και είναι άνω των 35 ετών επιθυμούν την επιστροφή στη χώρα. Οι ανταγωνιστικές αμοιβές, οι συνθήκες εργασίας, η ποιότητα ζωής αλλά και η προσαρμογή στον νέο τρόπο οργάνωσης της εργασίας (ψηφιακοί νομάδες, υβριδικά συστήματα εργασίας κ.λπ.) αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες προσέλκυσης των ταλέντων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, έχουν επιστρέψει στη χώρα περίπου 350.000 από τους 680.000 Έλληνες που μετακόμισαν στο εξωτερικό την περίοδο 2010-2021, αντιστρέφοντας ένα μέρος από την απώλεια ταλέντων που βίωσε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Κίνητρο επιστροφής δεν ήταν οι φορολογικές διευκολύνσεις που τους προσφέρονται (χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές), αλλά η αγάπη για τη χώρα και την οικογένειά τους.

Όπως επισημαίνεται σε νέα έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), η οποία πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2024 σε συνεργασία με την Kapa Research, το 67,6% όσων επέλεξαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα έχουν οικογένεια, ενώ το 52% των ερωτωμένων έχουν και παιδιά.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε δείγμα Ελλήνων που μετανάστευσαν λόγω της κρίσης, αλλά έχουν επαναπατριστεί τα τελευταία χρόνια (την τριετία 2019-2021 κορυφώθηκαν οι επαναπατρισμοί). Η Ελλάδα αξιολογείται από το 55% των ερωτηθέντων ως «ένας καλός τόπος για να ζει κανείς», κάτι που αναδεικνύεται και στην αξιολόγηση των επιμέρους χαρακτηριστικών της Ελλάδας, όπου ξεχωρίζει η ποιότητα ζωής, με το ποσοστό θετικής γνώμης να ανέρχεται στο 56%. Τα φορολογικά κίνητρα, ειδικά στοχευμένα σε Ελληνες που επαναπατρίζονται, δεν αποτέλεσαν σημαντικό λόγο επιστροφής, καθώς το 84% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δεν τα εκμεταλλεύτηκαν.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Απασχόληση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στεγαστικά δάνεια: Μικρή ανάσα στους δανειολήπτες μετά τη νέα μείωση επιτοκίων

Πόσο μειώνεται η δόση Η προχθεσινή απόφαση της Κριστίν Λαγκάρντ να μειώσει μόλις κατά 0,25…