Η δράση έλαβε χώρα στο Δημοτικό Σχολείο του Ευμοίρου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων τη Δευτέρα
Παρουσιάστηκε και το βιβλίο «Μιλάω με τα χέρια» αναδεικνύοντας τη σημασία της επικοινωνίας χωρίς περιορισμούς στον κόσμο της νοηματικής γλώσσας
Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Ξάνθης πραγματοποίησε ενδοσχολική δράση τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία. Η εκδήλωση είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και την προώθηση ενός συμπεριληπτικού τρόπου σκέψης, αποβλέποντας συνάμα στην ενδυνάμωση τόσο των Ειδικών, όσο και των Γενικών σχολείων, στο πλαίσιο επίτευξης ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση.
Με το σύνθημα “Όλοι μαζί μπορούμε για ένα συμπεριληπτικό σχολείο”, φιλοδοξούμε να ευαισθητοποιήσουμε και να εμπνεύσουμε την κοινότητα για την αξία της συμπερίληψης και της ισότητας στην εκπαίδευση. Όλοι είναι καλεσμένοι να συμμετάσχουν και να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο για όλους τους μαθητές μας», όπως δηλώνει η διεύθυνση.
Η συμπεριληπτική κουλτούρα βασίζεται στη συνεργασία, την πίστη στη δυνατότητα εξέλιξης και την οικοδόμηση κοινών στόχων. Ενισχύεται μέσω δικτύων συνεργασίας, όπου οι συμμετέχοντες εργάζονται μαζί, ανταλλάσσουν ιδέες και αναστοχάζονται πάνω στις πρακτικές τους.
Η δράση έλαβε χώρα στο Δημοτικό Σχολείο του Ευμοίρου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που περιλάμβανε την παρουσίαση του λογοτεχνικού βιβλίου «Μιλάω με τα χέρια», καλλιτεχνικές δημιουργίες, ζωγραφική και δημιουργία παζλ, κηπουρική και καλλιέργεια κηπευτικών, καθώς και αθλητικές δραστηριότητες.
Λίγα λόγια για το λογοτεχνικό βιβλίο «Μιλάω με τα χέρια»
Το βιβλίο «Μιλάω με τα χέρια» δημιουργήθηκε από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας, ενώ αποτελεί εκπαιδευτικό εργαλείο που εισάγει τους αναγνώστες στον κόσμο της νοηματικής γλώσσας. Μέσα από συναρπαστικές ιστορίες και εικονογραφήσεις, αναδεικνύει τη σημασία της επικοινωνίας χωρίς περιορισμούς. Η συμβολή του Μιχάλη Σπανίδη και του Κοινωνικού Κέντρου υπήρξε καθοριστική στην έκδοση του βιβλίου.
Στη δράση συμμετείχαν το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Ξάνθης, το Δημοτικό Σχολείο Ευμοίρου, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Εχίνου, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών και Αμβλυώπων Ξάνθης.
Επιπλέον, παραβρέθηκαν και τίμησαν τη δράση φορείς της Εκπαίδευσης και εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου (η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, μέλη του Δήμου Ξάνθης, ο Διευθυντής του Δ.Σ. Ευμοίρου, η Διευθύντρια και εκπαιδευτικοί του ΚΕΔΑΣΥ Ξάνθης, μέλη της Διοίκησης του Κοινωνικού Κέντρου Σταύρος Χαλιορής, εκλεγμένα μέλη της Κοινότητας Ευμοίρου, μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δ.Σ. Ευμοίρου).