Επίκεντρο οι τράπεζες, οι μισθοί και η οικονομική διαχείριση
Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει έντονη κριτική στην κυβέρνηση, επικεντρώνοντας στην οικονομική πολιτική, τη διαχείριση των τραπεζών και την πίεση που βιώνουν τα νοικοκυριά.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για φθίνουσα πορεία όσον αφορά τις συγκρίσεις με την Ευρώπη. «Ξεκινήσατε το 2019 λέγοντας ότι είμαστε οι καλύτεροι της Ευρώπης. Μετά περιοριστήκατε στο “καλύτεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ” και τώρα φτάσατε στο “καλύτεροι από τη Βουλγαρία”. Μπράβο», ανέφερε, ενώ ζήτησε περισσότερη σαφήνεια για τις επενδύσεις.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, υπεύθυνο για «τη μεγαλύτερη δημοσιονομική ανευθυνότητα» λόγω της ιδιωτικοποίησης των τραπεζικών μετοχών, επισημαίνοντας ζημία 40 δισ. ευρώ για τους φορολογούμενους. Υπογράμμισε ότι τα κέρδη των τραπεζών δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση των πολιτών, καθώς το 70% των καταθετών έχει αποταμιεύσεις κάτω από 1.000 ευρώ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επέκρινε την κυβέρνηση για την «μαύρη» κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα, παρά την κυβερνητική αισιοδοξία. «Το σιχτίρ που τρώτε, όχι μόνο από άλλους αλλά και από τους δικούς σας, είναι μεγαλειώδες», δήλωσε.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζήτησε μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και πρότεινε να δεχθούν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να ζήσουν με τον κατώτατο μισθό των 830 ευρώ για να αποπληρώσουν το χρέος του κόμματός τους. «Βγαίνουν οι βουλευτές σας με 830 ευρώ;», ρώτησε δηκτικά.
Η εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. «Εθνικό συμφέρον δεν υπάρχει στην πολιτική σας. Υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι: οι πλούσιοι και οι επιχειρήσεις είναι οι πρώτοι, ο μέσος εργαζόμενος είναι ο δεύτερος», τόνισε.