Πραγματοποιήθηκαν εορταστικές δράσεις στην πλατεία για τρίτη χρονιά από το ΕΕΕΕΚ Γενισέας Ξάνθης, το Παράρτημα Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης του ΚΚΠΠ ΑΜΘ και τον Δήμο Ξάνθης
Για την ξεχωριστή αυτή ημέρα μίλησαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, όπως επίσης και οι αρχές του τόπου δίνοντας το προβάδισμα στον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη
Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 10:00, η κεντρική πλατεία της Ξάνθης φιλοξένησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά εορταστικές δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Εκτός από τις δραστηριότητες, η εκδήλωση «επενδύθηκε» και με μουσική και χορό, καθώς δώδεκα παιδιά του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης χόρεψαν στην κεντρική πλατεία, δείχνοντας στην πράξη πως στέκονται στο πλευρό όσων υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την ομαλή ένταξη.
Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν από κοινού το ΕΕΕΕΚ Γενισέας Ξάνθης, το Παράρτημα Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και ο Δήμος Ξάνθης.
Στο πλαίσιο αυτό, τα παιδιά από ειδικά και γενικά σχολεία είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δράσεις που απαιτούσαν θετική διάθεση και αλληλοσεβασμό. Σε κλίμα αγαστής συνεργασίας, εξάσκησαν δεξιότητες που προωθούν την αποδοχή της διαφορετικότητας, σε μία προσπάθεια να εξαλειφθεί κάθε είδους διαχωρισμός.
Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων: «Όμορφη επικοινωνία μεταξύ των παιδιών»
Αρχικά, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμων, παίρνοντας τον λόγο, παρομοίασε την παρουσία των παιδιών με την εικόνα της άνοιξης. Στη συνέχεια, συνεχάρη τους μαθητές, τους δασκάλους, τους κοινωνικούς λειτουργούς και όλους όσοι συμβάλλουν στη δημιουργία αυτής της εικόνας, ευχόμενος παράλληλα καλή πρόοδο και καλά Χριστούγεννα.
«Σήμερα στην πλατεία, όλα τα σχολεία της πόλης, ειδικά και μη, συνεργάζονται. Τα παιδιά κάνουν ζωγραφιές, ετοιμάζουν τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και υπάρχει αυτή η όμορφη επικοινωνία μεταξύ τους».
Κ. Γκαγκαλίδης: «Ως δήμος προσδοκούμε στη δημιουργία μίας κοινωνίας δίχως αποκλεισμούς»
Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Κωνσταντίνος Γκαγκαλίδης, μίλησε εκ μέρους του δημάρχου, καθώς δεν κατάφερε να παρευρεθεί λόγω υποχρεώσεων.
«Σήμερα μαζευτήκαμε όλοι εδώ με σκοπό να ενώσουμε τις φωνές μας και να προωθήσουμε την ισότητα, την αποδοχή και την ένταξη. Ως δήμος, προσδοκούμε στη δημιουργία μιας κοινωνίας δίχως αποκλεισμούς. Η ημέρα αυτή θέλουμε να είναι ημέρα υπενθύμισης για το πόσο σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε την προσβασιμότητα σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Είναι χρέος μας, λοιπόν, να σταθούμε στο πλευρό όλων αυτών που συμβάλλουν στη στήριξη αυτών των ατόμων», όπως ανέφερε.
Π. Μπρίκα: «Η αναπηρία είναι για να την ‘’αγκαλιάζουμε’’, να την αποδεχόμαστε και όπου χρειάζεται να βοηθάμε»
Η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ξάνθης, Πολυξένη Μπρίκα, επεσήμανε πως οι παγκόσμιες ημέρες λειτουργούν ως υπενθύμιση και ευκαιρία, ώστε να εστιάσουμε την προσοχή μας σε κοινωνικά θέματα.
«Έτσι κι αλλιώς, ό,τι χαρακτηρίζεται “αναπηρία” έχει ένα τεράστιο εύρος. Το 15%, δηλαδή περίπου 1.000.000 των πολιτών της χώρας μας, έχουμε κάποια αναπηρία, μεταξύ αυτών κι εγώ. Με την αναπηρία είτε γεννιέσαι, με όλη την εκδήλωση και την έκτασή της, και αυτή φαίνεται από την αρχή της ζωής, είτε γεννιέσαι και σιγά σιγά εξελίσσεται στη διάρκεια της ζωής, είτε πάλι την αποκτάς απότομα κάποια στιγμή, από μία συγκυρία της μοίρας. Η αναπηρία είναι για να την “αγκαλιάζουμε”, για να την αποδεχόμαστε και όπου χρειάζεται να βοηθάμε, γιατί καμιά φορά οι έχοντες αναπηρία βοηθούν τους υπόλοιπους».
Συμπερίληψη: Μία έννοια που γίνεται πράξη
Η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αναστασία Τζαμπαζλή, έκανε λόγο για θεσμό, υπογραμμίζοντας πως η συμπερίληψη δεν είναι θέμα μίας ημέρας, αλλά είναι έννοια που γίνεται πράξη. Ο διευθυντής του ΕΕΕΕΚ Γενισέας Ξάνθης, Κλεομένης Ψωμακέλης, δήλωσε με έμφαση ότι όλοι είμαστε εδώ, παιδιά ειδικής αγωγής και ειδικής εκπαίδευσης, όλοι δουλεύουμε στους πάγκους με αγάπη, αλληλοσεβασμό και αλληλεγγύη.
Μ. Σιδηροπούλου: «Η εκπαίδευση προσφέρεται ισότιμα για όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως αναπηρίας»
Η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, Μάλαμα Σιδηροπούλου, ευχήθηκε ολόψυχα ο καθένας από τη δική του πλευρά να «βάλει το λιθαράκι» του σε αυτό το μωσαϊκό που ονομάζεται κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να μάθει να εργάζεται και να ζει σε αυτή την κοινωνία ισότιμα.
«Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία μας θυμίζει ότι τα άτομα με αναπηρία καθημερινά αντιμετωπίζουν προκλήσεις και προβλήματα. Ταυτόχρονα, δίνει βαρύτητα στη δύναμη της ψυχής τους, στο ψυχικό σθένος, στο πάθος τους για ζωή. Τα ειδικά σχολεία, όπως και το ΕΕΕΕΚ Γενισέας, είναι χώροι όπου αναπτύσσονται ενσυναίσθηση, συνεργασία και συνεργατικότητα γενικότερα. Όλο αυτό αποδεικνύει έμπρακτα ότι η εκπαίδευση προσφέρεται ισότιμα για όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως αναπηρίας», όπως είπε καταληκτικά.