Αρχική Ρεπορτάζ Τι μέλλει γενέσθαι με τις καπνοθήκες της οδού Αναξάρχου;

Τι μέλλει γενέσθαι με τις καπνοθήκες της οδού Αναξάρχου;

0

Νέα πυρκαγιά μετά από δύο χρόνια στην διπλανή έπαυλη του συγκροτήματος – Συνελήφθη άτομο που εθεάθη να μπαίνει στο κτήριο


Πραγματοποιήθηκε αυτοψία από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων –

Εκκρεμούν οι δίκες για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από την πυρκαγιά του 2022


Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, εν μέσω βροχής σε κτήριο δίπλα στην καπναποθήκη της οδού Αναξάρχου. Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια καπναποθήκη είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά και είχε καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς τον Ιανουάριο του 2022. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από το εσωτερικό του κτηρίου.

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής – Τέθηκε γρήγορα σε έλεγχο

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, η οποία έσπευσε στο σημείο με πέντε πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα και δεκαπέντε πυροσβέστες. Στην επιχείρηση συνέδραμαν και τρεις υδροφόρες του δήμου. Παρόλο που η φωτιά ήταν επιθετική λόγω των εύφλεκτων υλικών που βρίσκονταν στο εγκαταλελειμμένο ακίνητο, τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, με τη συνδρομή και της βροχής. Ευτυχώς, δεν υπήρξε κίνδυνος επέκτασής της στα διπλανά ακίνητα. Η Πυροσβεστική διεξάγει προανάκριση για να διαπιστωθούν οι συνθήκες που προκάλεσαν την πυρκαγιά.



Συνελήφθη άτομο που εθεάθη να μπαίνει στο κτήριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθη ένα άτομο που βρισκόταν στην περιοχή, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων, εθεάθη στο εγκαταλελειμμένο κτήριο πριν ξεσπάσει η φωτιά.

Τι συμβαίνει μ’ αυτά τα κτήρια

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κτήριο, το οποίο έχει σχήμα «Γ», αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες καπναποθήκες της περιοχής. Αρχικά λειτούργησε ως καπνομάγαζο της αμερικανικής εταιρείας GLENN TOBACCO Co INC και αργότερα περιήλθε στην ιδιοκτησία του καπνέμπορα Πετρίδη.

Σύμφωνα με το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, καταγράφεται ως: «Οικία καπνοβιομηχανικού συγκροτήματος, στη συμβολή των οδών Κονδύλη, Αναξάρχου και Λευκίππου, Ξάνθη, φερόμενης ιδιοκτησίας των κληρονόμων Τ. Πετρίδη και Κ. Παναγιωτόπουλου».

Το συγκρότημα περιγράφεται ως αξιόλογο κτηριακό σύνολο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την καπνική δραστηριότητα, που συνέβαλε στη μεγάλη κοινωνικοοικονομική άνθιση της περιοχής. Παράλληλα, αποτελεί σημαντικό βιομηχανικό μνημείο και βασικό στοιχείο της πολεοδομικής ενότητας των καπναποθηκών της Ξάνθης, κρίσιμο για τη μελέτη της αρχιτεκτονικής ιστορίας.

Το κτήριο έχει τεθεί υπό καθεστώς προστασίας από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει χαρακτηριστεί ως «Νεώτερο Μνημείο» (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2266/41036, ΦΕΚ 1776/Β/1999-09-22). Αρμόδια Υπηρεσία για την προστασία του είναι η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΥΝΜΤΕ).

Πραγματοποιήθηκε αυτοψία και θα συγκροτηθεί η επιτροπή του άρθρου 41

Πραγματοποιήθηκε αυτοψία από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων πραγματοποίησε αυτοψία στο κτήριο με κλιμάκιο από το Τμήμα Μελετών και Έργων. Σύμφωνα με το άρθρο 41 του νόμου 4852/2008, θα συγκροτηθεί Επιτροπή για την αποτίμηση των ζημιών.

Ήδη έχει εκδοθεί σχετικό έγγραφο, το οποίο θα αποσταλεί στις αρμόδιες αρχές, όπως η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και ο Δήμος Ξάνθης, για την ενημέρωσή τους. Επιπλέον, θα σταλεί στους φερόμενους ιδιοκτήτες, οι οποίοι, βάσει νόμου, υποχρεούνται να αναλάβουν ενέργειες αποκατάστασης. Επίσης, ο Δήμος θα ενημερωθεί ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των παρακείμενων ακινήτων.

Το πόρισμα της Επιτροπής, όπως ανέφερε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, Θεόδωρος Πριγκόπουλος, θα αποσταλεί στο Υπουργείο Πολιτισμού συνοδευόμενο από αίτημα για την ένταξη του κτηρίου σε πρόγραμμα σωστικών εργασιών. Παράλληλα, θα ασκηθούν πιέσεις προς τους ιδιοκτήτες ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο κ. Πριγκόπουλος τόνισε ότι το πρωταρχικό μέλημα είναι η άρση της επικινδυνότητας των κτηρίων αυτών, που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού

Ο Δήμος επέβαλλε πρόστιμο στους ιδιοκτήτες για τον μη καθαρισμό

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν ανταποκρίθηκαν στις πιέσεις που ασκήθηκαν για ανάληψη ευθυνών μετά την πυρκαγιά του 2022, ούτε συμμορφώθηκαν με την προειδοποίηση του Δήμου για καθαρισμό κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανήσυχοι περίοικοι, πολλοί εκ των οποίων ακόμη αναμένουν αποζημιώσεις από την πυρκαγιά του 2022, απέστειλαν έγγραφο στον Δήμο ζητώντας τον καθαρισμό των οικοπέδων στα συγκεκριμένα ακίνητα, τόσο σε εκείνο που είχε καεί στο παρελθόν όσο και σε αυτό που υπέστη τη προχθεσινή πυρκαγιά.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Τσάπαλης, ο Δήμος είχε αποστείλει προειδοποιήσεις προς τους ιδιοκτήτες για τον καθαρισμό των ακινήτων. Ωστόσο, αφού δεν υπήρξε ανταπόκριση, επιβλήθηκαν πρόστιμα. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος δεν προχώρησε ο ίδιος στον καθαρισμό των οικοπέδων, γεγονός που παραμένει ζήτημα προς διερεύνηση και πιθανή λήψη περαιτέρω μέτρων.

 

Εκκρεμούν οι δίκες για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από την πυρκαγιά του 2022

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η δίκη των αγωγών που έχουν καταθέσει 22 πληγέντες της πυρκαγιάς του 2022 κατά των ιδιοκτητών της καπναποθήκης και του Δήμου, με αιτιάσεις για ελλείψεις και πλημμέλειες σε θέματα καθαρισμού. Οι ενάγοντες διεκδικούν αποζημίωση ύψους 130.000 ευρώ.

Σε σχέση με τη δέσμευση της προηγούμενης δημοτικής αρχής για συνδρομή από τον Δήμο, όπως ανέφερε ο Γιάννης Ζερενίδης, πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ, και κατά την περίοδο της πυρκαγιάς πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη. Ο ίδιος εξήγησε ότι η διαδικασία για αποζημίωση δεν προβλέπεται να διεκπεραιωθεί από τον Δήμο αλλά από τους ιδιοκτήτες του κτηρίου, ενώ το θέμα παραμένει υπό εισαγγελική διερεύνηση.

Ο κ. Ζερενίδης επισήμανε την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για το συγκρότημα, καθώς η εγκατάλειψή του, εκτός από την υποβάθμιση της περιοχής, αυξάνει την επικινδυνότητα για κατάρρευση ή πρόκληση νέων πυρκαγιών. Υπογράμμισε επίσης ότι μια πιθανή λύση θα ήταν η αγορά ή παραχώρηση του κτηρίου από τον Δήμο, ώστε να ανακαινιστεί μέσω προγραμμάτων όπως το «Διατηρώ» και να αξιοποιηθεί για διάφορες χρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και εμπορικών.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η εφαρμογή του προγράμματος «Διατηρώ» δεν προχώρησε, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι ήταν ανεπαρκείς για την κάλυψη των αναγκών αποκατάστασης, δεδομένου του μεγάλου αριθμού διατηρητέων κτηρίων σε όλη τη χώρα και του υψηλού κόστους που απαιτείται για την αναπαλαίωσή τους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέα εποχή για το Επιμελητήριο

Συντριπτική νίκη του συνδυασμού «ΙΣΧΥΡΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ» της Μαριάνθης Μαλλιαρουδάκη Τα αποτε…