Δύο τα σημαντικά προβλήματα
Επίκαιρο και διαχρονικό το θέμα της ακρίβειας μιας σειράς βασικών προϊόντων διατροφής κυρίως. Μιας ακρίβειας μάλιστα που δε λέει να μειωθεί καιρό τώρα και η οποία ταλαιπωρεί τους κατοίκους και τα νοικοκυριά.
Μάλιστα σε έρευνα που έγινε τον προηγούμενο μήνα σε ερώτηση ποια θεωρούν τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα της χώρας οι νεοέλληνες έδωσαν την παρακάτω απάντηση. Την ακρίβεια θεωρεί ως σημαντικότερο το 41%, την Οικονομία το 26%, την Εξωτερική πολιτική-πόλεμοι το 4%, κρίση θεσμών το 4% και την ανεργία το 4% επίσης.
Όπως φαίνεται καθαρά, η ακρίβεια και η Οικονομία είναι μακράν τα δύο σημαντικότερα προβλήματα της χώρας μας· τα οποία ως γνωστόν έχουν άμεση σχέση το ένα με το άλλο.
Γ.Δ.
Επιτέλους νερό!
Γράφαμε, συζητούσαμε και επιθυμούσαμε όλοι σχεδόν, να βρέξει και να χιονίσει.
Οι επιθυμίες μας ικανοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Έβρεξε αρκετά, με ωραία βροχή, που σιγά-σιγά η διψασμένη γη ρουφούσε κι ετοιμάστηκε για να οργωθεί και καλλιεργηθεί.
Την ζητούσαν οι αγρότες μας, θα έλεγα ότι όλοι θέλαν να βρέξει και να χιονίσει στα βουνά.
Δεν θα αναφερθώ στη σημασία του νερού για τις διάφορες παραγωγές αλλά και την κτηνοτροφία. Τα έχω ξαναπεί, το γνωρίζουν όλοι, το βίωσαν οι ελαιοπαραγωγοί πέρυσι.
Από τη μια πλευρά η κλιματική κρίση με την αύξηση της θερμοκρασίας, από την άλλη το λιγοστό νερό, δημιουργούν μια αρνητική εξέλιξη που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε μια σειρά προϊόντων όπως το λάδι, τον καφέ και άλλα. Ήδη η φετινή παραγωγή λαδιού παγκοσμίως έχει αυξηθεί, γι΄αυτό και η τιμή λαδιού μειώνεται σταδιακά.
Γ.Δ.
Το νερό δε σταματάει
Τις εικόνες τις είδαμε σε ζωντανή μετάδοση. Ίδιες σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις όταν το νερό της βροχής είναι αρκετό. Μιλάω για τη Ρόδο, τη Λήμνο κ αι κάθε άλλο σημείο (ρέμα, παραλία, παρόχθιο, δάσος) στο οποίο έχουν κτιστεί πολυτελείς κατοικίες, μεζονέτες, τσιμεντένιοι φράχτες για να αλλάξουν την κοίτη των ποταμών, για να οικοδομήσουν τα αυθαίρετά τους ξενοδοχεία στα διάφορα σημεία της χώρας.
Γενικό το κακό λοιπόν και αναμενόμενο λόγω της κλιματικής κρίσης που διογκώθηκε και πλέον το νερό δεν συγχωρεί. Ζητά το δρόμο του, την διαδρομή προς τη θάλασσα, τη λίμνη. Ότι το σταματά, γίνεται προσωρινό εμπόδιο. Το νερό δεν θα σταματήσει, έχει τη δύναμη να εντυπωσιάζει.
Αν τώρα ρωτήσετε ποιος φταίει, την απάντηση την έδωσε πριν χρόνια ο Πάγκαλος. Σας θυμίζω το περίφημο «Μαζί τα φάγαμε».
Γ.Δ.
Οι κατά λάθος εμπρηστές
Η πόλη της Ξάνθης έζησε άλλη μια φωτιά, άλλη μια πυρκαγιά, άλλη μια καταστροφή της πολιτιστικής της κληρονομιάς.
Ήταν αναμενόμενο, ήταν θέμα χρόνου. Δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα της έρευνας της Πυροσβεστικής για την αιτία της φωτιάς. Κατ’ αρχάς το παλιό κτίριο δεν ήταν κατοικίσιμο, άρα δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα για να γίνει βραχυκύκλωμα. Υπήρχαν όμως άνθρωποι. Οι γνωστοί-άγνωστοι που μη έχοντας μόνιμη στέγη πάνε εκεί για να βγάλουν το βράδυ τους.
Υπάρχουν ακόμη και κάποιοι που πάνε σε τέτοια μέρη για τη δόση τους, μακριά από τα αδιάκριτα μάτια. Εκεί λοιπόν, κάποιο τσιγάρο, κάποια φωτιά για παρηγοριά, γίνεται το κακό. Το ξύλινο ουσιαστικά κτήριο, εύκολα αρπάζει φωτιά και ιδού το αποτέλεσμα.
Σιγά-σιγά, χρόνο τον χρόνο χάνουμε στοιχεία της περιόδου ακμής της πόλης μας. Άραγε, προβληματίζονται σύλλογοι, σωματεία πολιτιστικά, φορείς, δήμος και περιφέρεια; Απαντώ ο ίδιος. Ελάχιστα και στα λόγια…
Γ.Δ.
Προσοχή κάμερες
Το υποστηρίζαμε εδώ και χρόνια. Εξάλλου διαπιστώσαμε την εφαρμογή του στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Παντού υπήρχαν κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας των οχημάτων για την τήρηση του ΚΟΚ.
Αυτό λοιπόν, με καθυστέρηση δεκαετιών και πάλι, θα εφαρμοστεί στη χώρα μας και η αρχή θα γίνει από Αθήνα και αργότερα στις υπόλοιπες πόλεις.
Οι κάμερες θα παρακολουθούν κυρίως τα φανάρια για τις παραβάσεις που γίνονται σ’ αυτά, η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, η χρήση κινητού, η οδήγηση χωρίς κράνος κλπ. Στους παραβάτες θα φωτογραφίζεται ο αριθμός τους και θα πληρώνουν την κλήση που θα έρχεται σπίτι τους.
Όλα αυτά, για να μειωθούν τα τροχαία που έχουν γίνει μάστιγα. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι στην χώρα μας κάθε χρόνο οι νεκροί ισοδυναμούν με τους κατοίκους ενός μικρού χωριού.
Γ.Δ.
Εκλογές με συμμετοχή
Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή στις εκλογές για το Επιμελητήριο Ξάνθης που πραγματοποιήθηκαν στις 1 και 2 Δεκεμβρίου. Αιτία βέβαια η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων ανά συνδυασμό, που έδωσε δυνατότητα και κίνητρο σε περισσότερα άτομα να “τρέξουν” για την εκλογή, αλλά και βέβαια η πόλωση που δημιουργήθηκε καθώς και οι δύο παρατάξεις διεκδίκησαν με αξιώσεις την εκλογή.
Και η αυξημένη συμμετοχή μόνο καλό δείγμα είναι για τη διαδικασία και το αποτέλεσμα.
Το βέβαιο είναι ότι την επόμενη μέρα το Επιμελητήριο θα είναι δραστήριο και ενεργό, αφού η νέα Διοίκηση θα ελέγχεται από μία εξίσου “ζωηρή” αντιπολίτευση.
Συμπολίτευση και αντιπολίτευση, άνθρωποι με όρεξη που συμμετείχαν στη διαδικασία για να προσφέρουν και να φέρουν ιδέες και λύσεις.
Ε.Δ.
Καβγάς για το…τίποτε
«Τσακώθηκαν» στο δημοτικό συμβούλιο σύμφωνα με το ρεπορτάζ για το ποια και πόσα μέλη θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή Τουρισμού του δήμου. Δηλαδή, καβγάς για ένα άδειο πουκάμισο· και εξηγώ.
Πρώτον η Επιτροπή Τουρισμού αφού συσταθεί, θα συνεδριάσει 1-2 φορές για να γνωριστούν τα μέλη και μετά χαιρετίσματα. Αιτία; Οι μικρές αρμοδιότητες και η παντελής έλλειψη πόρων. Δηλαδή, θα συζητούν θεωρητικά μεταξύ τους, θα προτείνουν αλλά τις αποφάσεις θα τις πάρουν άλλοι. Δηλαδή, να’ χαμε να λέγαμε, κι έτσι σε λίγο τα περισσότερα μέλη δεν θα παραβρεθούν. Το έχουμε ξαναδεί το σενάριο. Και κάτι τελευταίο. Εάν θέλει να δουλέψει πραγματικά η Επιτροπή Τουρισμού θα πρέπει να βγάλει τις ωτοασπίδες από τα αυτιά και να δει και συνεργαστεί μ’ αυτούς που έχουν ιδέες και γνωρίζουν.
Το θέμα αυτό, Τουρισμού και Πολιτισμού, η εφημερίδα μας το έχει εξαντλήσει. Υπάρχουν προτάσεις, ιδέες, θέσεις, απόψεις, άνθρωποι. Διάθεση όμως υπάρχει από τον δήμο;
Γ.Δ.
Ένα αρνητικό παράδειγμα
Με την ευκαιρία αυτή ιδού και ένα αρνητικό παράδειγμα αγκύλωσης εκ μέρους των δημοτικών υπηρεσιών του δήμου Ξάνθης.
Στην αρχή ακόμη της δημοτικής περιόδου Τσέπελη, στο δημοτικό συμβούλιο κατατίθεται εκ μέρους της αντιπολίτευσης το αίτημα ο δήμος Ξάνθης να τιμήσει τον Κωνσταντίνο Θανόπουλο, πρώην Νομάρχη Ξάνθης με την τοποθέτηση προτομής του σε κάποιο σημείο του Παραδοσιακού Οικισμού και να εκτυπωθεί αριθμός αντιτύπων του βιβλίου του Θανόπουλου «Πορεία Αντίθετα».
Λοιπόν, η προτομή παραγγέλθηκε, υλοποιήθηκε, είναι έτοιμη και βρίσκεται στο χυτήριο αναμένοντας ο δήμος να πληρώσει το κόστος του γλύπτη και του χυτηρίου ύψους 6.000 ή 6.500 ευρώ. Λοιπόν, ακόμη η προτομή αμπαλαρισμένη, έτοιμη αναμένει τον δήμο Ξάνθης να εγκρίνει το ποσό για να έρθει και τοποθετηθεί στην Παλιά Πόλη.
Τέσσερα χρόνια Τσέπελης, ένα Κοντός, σύνολο πέντε χρόνια και η προτομή δεν έχει έρθει στην Ξάνθη. Δηλαδή μία ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου πέντε χρόνια κι ακόμη τίποτε. Λοιπόν, τι να κάνουν μετά οι επιτροπές; Όταν το κύρος ενός δήμου ευτελίζεται τόσο αδικαιολόγητα; Ας ελπίσουμε το θέμα της προτομής να λυθεί πριν περάσουν άλλα πέντε χρόνια.
Γ.Δ.
Το μετρό που καθυστέρησε αλλά …ήρθε!
Στο ρυθμό του ολοκαίνουργιου, υπερσύγχρονου και πολυαναμενόμενου μετρό της, χτυπά η καρδιά της Θεσσαλονίκης! Επιτέλους μετά από 34 χρόνια αναμονής οι Θεσσαλονικείς και όλοι οι Βορειοελλαδίτες έχουν ένα μετρό για τις μετακινήσεις τους και η Θεσσαλονίκη μπαίνει στον χάρτη των σύγχρονων πόλεων. Μάλιστα, ως ένα από τα «ομορφότερα μετρό του κόσμου», το χαρακτήρισε γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF το μετρό της Θεσσαλονίκης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις υπερσύγχρονες στάσεις του που είναι ενταγμένες μέσα σε αρχαιολογικά μνημεία. Ένα μετρό που κάνει στάσεις σε διάφορες ιστορικές περιόδους! Βέβαια δεν έλειψαν και οι γκρίνιες …είναι δυνατόν; Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Αφού υπάρχει πάντα μια μερίδα αυτών που δεν αναγνωρίζει τίποτε καλό, τίποτε σωστό να γίνεται σ’ αυτή τη χώρα. Οι εθνομηδενιστές που με την συγκρουσιακή ρητορική τους προσπαθούν να απαξιώσουν κάθε τι που συμβάλλει στην πρόοδο για να μην αποκαλυφθεί η δική τους ένδεια …προοδευτισμού! Η αλήθεια ξεκινάει από την παραδοχή ότι: Το μετρό της Θεσσαλονίκης άργησε…ναι και κόστισε και παραπάνω…από τις μεγάλες καθυστερήσεις και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Αλλά έγινε και παραδόθηκε στο κοινό. Ας το χαρούμε λοιπόν χωρίς γκρίνιες. Είναι ένα έργο μεγάλο και αξίζει στην δική μας πρωτεύουσα.!
Μ.Ξ.
Κάτι πρέπει να γίνει μ’ αυτά τα κτήρια της οδού Αναξάρχου και Λευκίππου
Νέα φωτιά στην έπαυλη αυτή τη φορά που ανήκει στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα με την καπναποθήκη της οδού Αναξάρχου που κάηκε το 2022. Η φωτιά ξεκίνησε από μέσα όπως και στην καπναποθήκη και μάλιστα συνελήφθη και ένα άτομο για εμπρησμό. Στο μεταξύ, όπως είναι γνωστό αυτό το κτηριακό συγκρότημα έχει δύο ιδιοκτήτες και οι οποίοι το έχουν εγκαταλείψει. Έτσι γίνεται αντιληπτό ότι κάθε τόσο καταφεύγουν σ’ αυτά τα κτήρια άστεγοι. Όμως κάτι πρέπει να γίνει. Βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, δίπλα στο ΚΤΕΛ, δίπλα σε πολυκατοικίες. Στην μεγάλη φωτιά το 2022 κάηκαν αυτοκίνητα, από το θερμικό κύμα καταστράφηκαν τέντες και υπήρχε φόβος να αρπάξουν φωτιά τα απέναντι διαμερίσματα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν αποζημιώθηκαν. Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεσμεύτηκε ότι θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από τους ιδιοκτήτες και ότι και ο δήμος θα συνέδραμε αλλά τίποτε δεν έγινε. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος αυτά τα κτήρια να τα αναλάβει ένας δημόσιος φορέας είτε το Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί έιναι χαρακτηρισμένα ως Νεώτερα μνημεία ή ο δήμος και να γίνει αποκατάσταση μέσα από προγράμματα και να πάψουν να είναι επικίνδυνα για κατάρρευση.
Μ.Ξ.