Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Ξάνθη αποκτά την πρώτη Πύλη Διαμεσολάβησης στη χώρα

Η Ξάνθη αποκτά την πρώτη Πύλη Διαμεσολάβησης στη χώρα

0
diamesolavisi ekdilosi2

Τα γραφεία για τη γνωριμία πολιτών και δικηγόρων με το νέο θεσμό εγκαινίασε ο Γ.Γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης Ν. Κανελόπουλος

Η ειρηνική συμφιλίωση, η λιγότερο χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία καθώς και τα άλλα πλεονεκτήματα της Διαμεσολάβησης παρουσιάστηκαν στη διημερίδα που ακολούθησε

Την πρώτη Ανοιχτή Πύλη Διαμεσολάβησης σε όλη τη χώρα απέκτησε η Ξάνθη, σε μια προσπάθεια να μπουν με την πρώτη ευκαιρία που δόθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, θεμέλια για το νέο θεσμό που κύριο στόχο έχει την επίτευξη συμβιβασμού, αποδεκτού και από τα δύο μέρη, αποφεύγοντας την πολυδάπανη και κοστοβόρα δικαστική περιπέτεια. Ουσιαστικά, οι αντίδικοι μέσω της Διαμεσολάβησης επιχειρούν σε αστικές και εμπορικές διαφορές να βρουν κοινά αποδεκτή λύση έξω από τις δικαστικές αίθουσες.

Οι διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας της Πύλης Διαμεσολάβησης της Ξάνθης έγιναν με πρωτοβουλία της προέδρου Πρωτοδικών Ξάνθης Μαρίας Ζαχαριάδου, η οποία πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα στην πόλη μας, σε συνεργασία με το δικηγορικό σύλλογο Ξάνθης, οποίος προετοίμαζε ένα συνέδριο για τη Διαμεσολάβηση, οπότε και αξιοποιήθηκε η συγκυρία της ταυτόχρονης διοργάνωσης.

Την Παρασκευή το μεσημέρι τελέστηκαν τα εγκαίνια του γραφείου εντός του δικαστικού μεγάρου με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλαου Κανελόπουλου.

Στην τελετή των εγκαινίων η κ. Ζαχαριάδου τόνισε ότι «πρώτη ευκαιρία τριβής του θεσμού είναι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αφού στο Ειρηνοδικείο της Ξάνθης είναι σήμερα εκκρεμείς 950 υποθέσεις που είναι προσδιορισμένες να δικαστούν ως το 2025». Ο Γενικός Γραμματέας χαιρέτισε την άμεση ανταπόκριση για τη δημιουργία της Ανοιχτής Πύλης Διαμεσολάβησης στην Ξάνθη και επεσήμανε ότι η λειτουργία της θα δώσει τη δυνατότητα σε δικηγόρους και πολίτες να γνωρίσουν τον νέο θεσμό για τον οποίο ανέφερε ότι: «απευθύνεται στην κοινωνία, ζητά να λύνονται τα προβλήματα των πολιτών, των επιχειρήσεων, μέσα από μια γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία που το πιο σημαντικό, βεβαίως θα αποσυμφορήσει έως ένα βαθμό και τα δικαστήρια, είναι το ότι θα δίνει λύσεις αποδεκτές και από τα δύο μέρη».

Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κική Κιούση επεσήμανε ότι με τη λειτουργία η δυνατότητα γνωριμίας και αξιοποίησης του θεσμού στην πράξη και εξήγησε ότι η λειτουργία του εντός του δικαστικού μεγάρου υπηρετεί ουσιαστικά την εύκολη πρόσβαση και αρτιότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η Πύλη θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στο άμεσο μέλλον και θα στελεχώνεται από τις συνολικά επτά διαπιστευμένες διαμεσολαβήτριες, μέλη του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης, προκειμένου να εδραιωθεί το άνοιγμα στην κοινωνία.

Να δοθούν ευκαιρίες και πεδίο τριβής στο νέο θεσμό

Ακολούθησε το απόγευμα της ίδιας μέρα και το πρωί του Σαββάτου διημερίδα, όπου παρουσιάστηκε συνολικά ο θεσμός της Διαμεσολάβησης, οι ρίζες του, η λειτουργία του, η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα πλεονεκτήματα και ο τρόπος εφαρμογής του.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Κατερίνα Κωτσάκη, διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών, διαμεσολαβήτρια η ίδια και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, «κατά την άποψή μας, τα κύρια στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της Διαμεσολάβησης είναι ότι πρόκειται περί μιας νομοθετικά διαρθρωμένης διαδικασίας, η οποία είναι εκούσια, εμπιστευτική και απόρρητη, ταχεία, όχι δαπανηρή και το σημαντικότερο στοιχείο είναι η συμφωνία που προκύπτει από αυτήν είναι τίτλος εκτελεστός εκ του Νόμου». Ακόμη, εξήγησε ότι μέσω του σχετικού νόμου για τη Διαμεσολάβηση η Ελλάδα εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο, και ακόμη «ο Ελληνικός Νόμος 3898/2010 ρυθμίζει το θέμα της εκτελεστότητας με τρόπο πιο δυναμικό, πιο δίκαιο, πιο ορθολογικό, ταχύτερο και λιγότερο δαπανηρό σε σύγκριση με τον τρόπο ρύθμιση ς

του ιδίου θέματος από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/52».

Η πρόεδρος των Πρωτοδικών στην κατακλείδα της εισήγησή της έδωσε το στίγμα της λειτουργίας του νέου θεσμού, δίνοντας έμφαση στη νέα νοοτροπία και στάση που προτρέπει να υιοθετηθεί η ίδια η Διαμεσολάβηση: «ο θεσμός είναι πλήρως εξοπλισμένος από την ελληνική πολιτεία, για να λειτουργήσει και πρέπει να του δοθεί το πεδίο τριβής. Κατ’ αρχήν οι δικηγόροι θα πρέπει να δείξουν τον δρόμο σ’ αυτήν την νέα πύλη της δικαιοσύνης, πριν καταθέσουν την αγωγή, αφού προς το παρόν είναι προαιρετική η προσφυγή στη διαμεσολάβηση. Η διαμεσολάβηση αναδεικνύει και το ρόλο του Δικηγόρου μέσα στην έννομη τάξη. Ο δικηγόρος δεν θα διαπληκτίζεται πλέον με τον αντίδικο στο ακροατήριο αλλά θα είναι ο νομικός σύμβουλος του κάθε πολίτη που επιζητεί την επίλυση της διαφοράς. Η φιλοδοξία του θεσμού πιστεύω, πως είναι επιπλέον, να ανοίξει και για τους δικηγόρους την προοπτική της λεγόμενης συμβουλευτικής δικηγορίας”. Κατά δεύτερον και μετά την εκκρεμοδικία το δικαστήριο, δηλαδή οι δικαστές, πρέπει να σταθμίσουν περιστάσεις, συμφέροντα και δικαιώματα και να οδηγήσουν στη διαμεσολάβηση τους διαδίκους λίγο πιο επιτακτικά. Είναι τέλος πολύ σωστή η τοποθέτηση του Γραφείου Διαμεσολάβησης χωροταξικά εντός των δικαστικών κτιρίων, διότι έτσι ο πολίτης θα εξακολουθήσει να έχει την αντίληψη ότι πήγε στο Δικαστήριο και εκεί ασχολήθηκε κάποιος τρίτος αμερόληπτος με τη διαφορά του και «βρήκε το δίκιο του».

Οι παρουσίες ξεπέρασαν τις προσδοκίες αφού στις διεργασίες συμμετείχαν πάνω από 140 άνθρωποι του κλάδου ακόμη και από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη. Οι πρώτες εκτιμήσεις όσων γνώρισαν για πρώτη φορά αναλυτικά για το θεσμό ήταν ότι πρόκειται για μια νέα διαδικασία, έξω από τη μέχρι σήμερα νοοτροπία των Ελλήνων, που ωστόσο δίνει σημαντικές δυνατότητες και κυρίως δεν πληγώνει τις σχέσεις των αντιδίκων. Φυσικά, αναγνώρισαν ότι απαιτείται χρόνος για να εξοικειωθούν πολίτες και δικηγόροι.

Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…