Αρχική Ρεπορτάζ Η βία «τρέφεται» από την σιωπή και την ντροπή

Η βία «τρέφεται» από την σιωπή και την ντροπή

0

139 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγγέλθηκαν το 2024 στην Ξάνθη.

33 panic button έχουν δοθεί  σε γυναίκες θύματα και 4 σε άνδρες θύματα.


Μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού στην εκδήλωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης


«Σπάμε την σιωπή», «Δεν φοβόμαστε», «Δεν ντρεπόμαστε», «Μιλάμε», «Ζητάμε Βοήθεια»,  ήταν τα ηχηρά μηνύματα που ακούστηκαν στην εκδήλωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης με θέμα: «Σπάζοντας τη σιωπή: Αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας». Η συγκεκριμένη δράση υλοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25η Νοεμβρίου), στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, τη Δευτέρα 25/11 στις  6 το απόγευμα, παρέχοντας την ευκαιρία στο κοινό της Ξάνθης, να ενημερωθεί για όλες τις πτυχές του θέματος, δίνοντας έμφαση στο ισχύον νομικό πλαίσιο προστασίας των θυμάτων, τις επιπτώσεις από την άσκηση κάθε μορφής βίας, την ψυχολογική τους στήριξη, τις υφιστάμενες δομές που μπορούν να απευθυνθούν τα θύματα βίας και κυρίως να συνειδητοποιήσουν ότι η βία τρέφεται από την σιωπή, τον φόβο και την ντροπή και ότι η κοινωνία έιναι πιο υποστηρικτική παρά ποτέ με τα θύματα αλλά και η πολιτεία με τη θέσπιση του νόμου 3500/06. Κατά συνέπεια τα θύματα πρέπει να πάψουν να κρύβουν το πρόβλημα αλλά να το αντιμετωπίσουν, έχοντας την βεβαιότητα ότι θα βρουν στήριξη και προστασία.

Νόμος 3500/06:Παρέχει προστασία στα θύματα και τιμωρία στους θύτες

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Υποστράτηγος κ. Ιωάννης Καραμανλής, στο χαιρετισμό του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η Ελληνική Αστυνομία, ως εντεταλμένη Αρχή του κράτους για τη διασφάλιση συνθηκών νομιμότητας και προστασίας των πολιτών, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της Ενδοοικογενειακής Βίας, ενώ κεντρικός άξονας δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελεί η προστασία των θυμάτων, η διερεύνηση τέλεσης των αδικημάτων, η συλλογή των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων και η παραπομπή του φερόμενου ως δράστη στη δικαιοσύνη. Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων καθώς και ο βουλευτής Μπαράν Μπουρχάν τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη ψυχολογικής στήριξης των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Στην ποινική αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης  Φίλιππος Καρατσίδης, όπως αυτή καθορίστηκε από το ισχύον νομικό πλαίσιο (νόμος 3500/06) και στα άρθρα 2, 6 και 7. Ο κ. Καρατσίδης ξεκίνησε με την επισήμανση ότι τα περιστατικά  ενδοοικογενειακής βίας έχουν πάρει ανησυχητικά μεγάλη διάσταση πανελλαδικά αλλά και στην Ξάνθη. Σημείωσε δε ότι με το άρθρο 2 απαγορεύεται η χρήση βίας μεταξύ των μελών της οικογένειας σε οποιαδήποτε μορφή ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και προσανατολισμού και θεωρείται έγκλημα κατά της ζωής, της γενετήσιας ελευθερίας και της προσωπικής ελευθερίας. Ο νόμος όπως είπε, προστατεύει τα θύματα αλλά και τιμωρεί με μεγάλες ποινές τους θύτες. Όπως είπε προστατεύονται τα θύματα που διαμένουν στην ίδια στέγη αλλά και πρώην σύζυγοι. Επίσης σημείωσε ότι το άρθρο 6 εξομοιώνει σε θύμα και ανήλικους που είναι παρόντες στην άσκηση βίας και με το άρθρο 7 θεωρείται παράνομη βία και η απειλή και τιμωρείται όπως το λεγόμενο stalking, όταν ο δράστης πιέζει ψυχικά το θύμα και το παρενοχλεί. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στον βιασμό για στην τέλεση γενετήσιων πράξεων χωρίς συναίνεση του θύματος καθώς επίσης και στην προσβολή της γενετήσια αξιοπρέπειας, ενώ έκανε αναφορά και στο τι ισχύει κατά την ποινική διαμεσολάβηση και τη διεργασία που ακολουθείται μεταξύ θύματος – θύτη. Ο κ. Καρατσίδης τόνισε ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι έγκλημα και είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενη

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών το 2024 στην Ξάνθη

Στην συνέχεια η Αξιωματικός του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Ξάνθης, Υπαστυνόμος Α΄ Μαρία Ταρασιάδου αναφέρθηκε στον ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας. Όπως σημείωσε πρόκειται για ένα πολυδιάστατο φαινόμενο και μια σοβαρή κοινωνική παθογένεια που παρουσιάζει ραγδαία αύξηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην Ξάνθη το 2023 καταγγέλθηκαν 23 περιστατικά και στο 2024, 139, ενώ μόνο τον Ιούλιο 26 περιστατικά. Συνελήφθησαν το 2023, 56 άτομα και το 2024, 91. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι δράστες έιναι άνδρες ηλικίας 35 – 60 ετών ενώ τα θύματα γυναίκες όλων των ηλικιών. «Η βία δεν κάνει διακρίσεις στις ηλικίες», είπε χαρακτηριστικά η κα Ταρασιάδου. Αναφέρθηκε επίσης στην λειτουργία του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργεί από τις 10/6/2024 στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, όλο το 24ωρο στελεχωμένο με 8 άτομα. Επίσης ανέφερε ότι το Γραφείο συνεργάζεται με τις δομές στήριξης και φιλοξενίας της Καβάλας και της Κομοτηνής και τα safe house που προωθούνται τα θύματα για διαμονή. Αναφέρθηκε επίσης στα panic button. Στην Ξάνθη έχουν δοθεί 33 σε γυναίκες θύματα και 4 σε άνδρες θύματα.

«Δεν είμαστε μόνοι μας έχουμε προστασία» !

Αυτό όμως που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση ήταν η αφήγηση της βιωματικής εμπειρίας της κας Αποστολίδου,  ως παιδί – θύμα ενδοοικογενειακή βίας στην πιο ακραία της μορφή, την δολοφονία της μητέρα της από τον πατέρα της.: «Να μιλάτε! Η βία τρέφεται από την σιωπή και την ντροπή. Κάθε στιγμή είναι ένα απέραντο μαρτύριο. Συνηθίζει και νομίζει ότι έτσι πρέπει να είναι . Δεν είναι όμως έτσι. Ο πατέρας μου δεν το μετάνιωσε ποτέ…δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη…. Στην κηδεία της μητέρα μου είχε περισσότερο κόσμο απ’ ότι στον γάμο της! 23 χρόνια μετά έχει αλλάξει η κοινωνική αντιμετώπιση. Καμιά δεν είναι μόνη της. Μπορούμε να αποτινάξουμε την ντροπή. Να μιλάμε, να είμαστε πιο ενεργοί. Φαίνεται η ενδοοικογενειακή βία. Πάρε τηλέφωνο…θα σώσετε ζωές. Μπορούμε και το αξίζουμε να πάμε παραπέρα. Δεν είμαστε μόνοι μας έχουμε προστασία !», ήταν μερικά από τα λόγια της κας Αποστολίδου που συγκίνησαν το κοινό το οποίο την χειροκρότησε θερμά.



‘Έκθεση φωτογραφίας και γλυπτό του εικαστικού Τριαντάφυλου Βαϊτση

Την εκδήλωση πλαισίωσαν καλλιτεχνικά το Τμήμα Φωτογραφίας του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με έκθεση φωτογραφίας και βίντεο παρουσίασης με τίτλο «ΣηΜά2ια (Μ2)» αφιερωμένα στη βία κατά των γυναικών, ο Εικαστικός Καλλιτέχνης Βαϊτσης Τριαντάφυλλος – «Το Σπίτι της Σκιάς» που διέθεσε γλυπτό σκιάς με θέμα «ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ» και το Μουσικό Εργαστήρι «Art Lab», η χορωδία του οποίου τραγούδησε το τραγούδι «CANCION SIN MIEDO».



 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Άλσος Ευμοίρου, το πρώτο έργο του ΣΒΑΑ στην Ξάνθη

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τεχνικών δελτίων  «Τρέχουν» οι αδειοδοτήσεις για τους π…