Απαιτείται συλλογική δράση
Δεν θα κουραστώ να το γράφω και να το υποστηρίζω πως απαιτείται συλλογική δημόσια δράση για να υπάρξει επιτυχία.
Μία επιτυχία που προερχόμενη της συλλογικής προσπάθειας θα δημιουργήσει κι ένα αίσθημα ικανοποίησης στους συμμετέχοντες.
Για να πάει ο τόπος μπροστά, στην περίπτωσή μας η Ξάνθη, θα πρέπει να γίνει, επιτέλους μια συλλογική δράση, μια προσπάθεια σοβαρή, οργανωμένη, με βάθος χρόνου και πάντα αφού έχουν προηγηθεί τα θέματα που θα πρέπει να διεκδικηθούν οργανωμένα, μεθοδικά και δυναμικά.
Θυμίζω πως χωρίς δράση με συγκεκριμένα θέματα στην διεκδικητική ατζέντα και πίεση προς την κεντρική κυβέρνηση για να δει την εικόνα της σταδιακής πτώσης, απαξίωσης του νομού και της Ξάνθης.
Το μέλλον απαιτεί δράση, τίποτε δεν χαρίζεται, πρέπει οι ξανθιώτες που αγαπούν τον τόπο τους να πάρουν το μέλλον του στα χέρια τους.
Γ.Δ.
Απαιτείται συλλογική δράση ΙΙ
Θα ρωτήσει κάποιος. Είναι εύκολο αυτό; Θ’ απαντήσω πως όχι. Εξάλλου τα μεγάλα και σοβαρά θέματα ποτέ δεν είναι εύκολα, ποτέ δεν κερδίζονται με λόγια. Απαιτούν αγώνες, μάχες, υπομονή και επιμονή και πίστη στον αγώνα. Σημασία πάντα έχει ο στόχος να οδηγεί τους αγωνιστές μέχρι την τελική νίκη.
Το γνωρίζω ότι ζητώ πολλά. Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο το προσκλητήριο αυτό, γνωρίζω ότι μειώθηκαν οι ανιδιοτελείς αγωνιστές που θα βάλουν τους στόχους πάνω από την προσωπική τους ζωή. Όμως, τέτοιοι άνθρωποι, γυναίκες και άνδρες, υπάρχουν και έχουν το σθένος ν΄ αγωνιστούν.
Απλά τους λείπει ο επικεφαλής, ο πρώτος, που θα τους εμπνεύσει, θα τους οδηγήσει συντεταγμένα στον νικηφόρο αγώνα για την προκοπή του αγαπημένου τόπου μας, της Ξάνθης.
-Μακάρι να δούμε αυτήν την προσπάθεια να εμφανίζεται σύντομα.
Γ.Δ.
Μούδιασμα και αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ
Είναι γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει απομείνει μετά τη διάσπαση, ότι επικρατεί ένα μούδιασμα. Πανελλαδικά και βεβαίως και τοπικά. Μια δε από τις αιτίες η στελεχιακή αποδυνάμωση, γεγονός ιδιαίτερα σοβαρό, διότι τα στελέχη είναι αυτά που επιφορτίζονται να φέρουν εις πέρας τους αγώνες σε τοπικό επίπεδο. Αυτά σηκώνουν το βάρος, αυτοί τρέχουν για όλες τις υποθέσεις, έχουν την ευθύνη έναντι των κεντρικών, των γραφείων κλπ.
Από την άλλη υπάρχει και μία αμφιβολία και ερωτηματικά για τον αριθμό των μελών και φίλων που θα πάνε να ψηφίσουν στις 24 του μηνός για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Όσα προηγήθηκαν πριν λίγες ημέρες τραυμάτισαν τον ΣΥΡΙΖΑ και το τραύμα μάλλον δεν θα κλείσει σύντομα.
Πάντως ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα πολιτική ανακοίνωση της Νομαρχιακής- Εκλογικής Επιτροπής που δημοσιεύεται στην σελίδα 13 που δηλώνει ότι είναι εδώ για να ξαναφτιάξουν το πολιτικό τους σπίτι, το κόμμα τους.
Γ.Δ.
Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες
Ηπιότερους τόνους κράτησαν οι περιφερειάρχες στο συνέδριο της ΕΝΠΕ στη Αλεξανδρούπολη, αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο στην τοπική αυτοδιοίκηση που προωθεί η κυβέρνηση. Αντίθετα δηλαδή με τους δημάρχους που όταν τους το εξήγγειλε ο υπουργός κ. Λιβάνιος στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο αντέδρασαν πολύ έντονα. Κι έχουν δίκιο να εξεγείρονται οι δήμαρχοι γιατί η κατάργηση του β’ γύρου και η γ’ επιλογή του ψηφοφόρου από τον πρώτο γύρο σίγουρα δεν ευνοεί τους εν ενεργεία δημάρχους. Ωστόσο αυτό ήταν μόνο μια αναφορά του υπουργού προφανώς για να …κόψει αντιδράσεις που λέμε κοινώς. Μάλλον θα υπάρξει διαφοροποίηση στο τελικό σχέδιο νόμου.
Μ.Ξ.
Η γλώσσα μας
Η γλώσσα μας αυτός ο πολύτιμος θησαυρός που αποτελεί συνθετικό στοιχείο της εθνολογική μας ταυτότητας κινδυνεύει να χαθεί. Η ελληνική γλώσσα μαζί με την κινεζική είναι οι μοναδικές γλώσσες στον πλανήτη μεταξύ 6.500 γλωσσών, που υπάρχουν και μιλιούνται αδιάλειπτα εδώ και 3.500 χρόνια! Κι όμως στις μέρες μας οι νέοι όχι μόνο στην διαδικτυακή αλλά και στην φυσική επικοινωνία μεταξύ τους, χρησιμοποιούν μαζί με τα ελληνικά και αγγλικά. Πιο έντονο είναι το φαινόμενο στην γενιά Z, στους 18ρηδες και 20ρηδες που οι περισσότερες λέξεις ή φράσεις που χρησιμοποιούν είναι στα αγγλικά, ενώ η γλωσσική τους επάρκεια στα ελληνικά είναι πολύ περιορισμένη.
Δεν είμαστε απ’ αυτούς που υποστηρίζουν ότι οι νέοι μας δεν πρέπει να μαθαίνουν ξένες γλώσσες. Ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία κι αυτό επιβάλλεται. Η ελληνική γλώσσα σίγουρα είναι ζωντανή, εξελίσσεται και προσαρμόζεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής, γι’ αυτό άλλωστε και επιβίωσε, όμως άλλο είναι να γνωρίζεις και να μιλάς ξένες γλώσσες κι άλλο να αντικαθιστάς την μητρική σου γλώσσα με την αγγλική. Με το χρόνο η γλώσσα μας θα γίνει ένα συνονθύλευμα ελληνικών και αγγλικών λέξεων και στον προφορικό λόγο, όπως τα Greeklish (Γκρίκλις), που είναι η ελληνική γλώσσα γραμμένη με το λατινικό αλφάβητο.
Μ.Ξ.
Ας τον ακούσουμε Ι
Στροφή στη βιολογική καλλιέργεια προτείνει ένας από τους κορυφαίους καλλιεργητές. Μάλιστα υποστηρίζει ότι η κλιματική κρίση επιβάλλει επαναπροσδιορισμό της ελληνικής ελαιοκομίας, όπως τονίζει ο βραβευμένος ελαιοπαραγωγός Γιώργος Σακελλαρόπουλος. Προτείνει τη στροφή στη βιολογική καλλιέργεια ως απάντηση στις επιπτώσεις της ξηρασίας και του διεθνούς ανταγωνισμού. Με έμφαση στην ποιότητα, η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει παγκοσμίως, αξιοποιώντας τις γηγενείς ποικιλίες και τη βιοποικιλότητα του μικροκλίματος της χώρας.
Ο κ. Σακελλαρόπουλος, που συνεργάζεται με κορυφαία πανεπιστήμια, αποδεικνύει την υπεραξία των ελαιοπροϊόντων στην ανθρώπινη υγεία.
Η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η διαφοροποίηση της παραγωγής αποτελούν κλειδιά για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής ελαιοκομίας, δημιουργώντας ταυτόχρονα προϊόντα με παγκόσμια ταυτότητα και υψηλή υπεραξία.
Γ.Δ.
Ας τον ακούσουμε ΙΙ
Θα μιλήσω καθαρά και ντόμπρα. Κανένας άνθρωπος, άντε ελάχιστοι, έχουν γνώσεις για όλα τα πράγματα. Στην χώρα μας λοιπόν, οι περισσότεροι κάνουν πως τα γνωρίζουν όλα. Θεωρούν τον εαυτό τους παντογνώστη. Το νομίζουν, διότι δεν είναι. Κι αντί όλοι αυτοί να αποδεχτούν την αδυναμία τους, παριστάνουν τους ξερόλες.
Γιατί τα λέω αυτά; Διότι όταν μιλούν οι ειδικοί π.χ. στη γεωργία κάποιοι άσχετοι ημιμαθείς, γελούν. Αυτό ισχύει και για τη βιολογική καλλιέργεια ιδίως σε μια σειρά διατροφικών ειδών.
Προτείνει οι Σακελλαρόπουλος στροφή των ελαιοπαραγωγών προς την βιολογική καλλιέργεια και είμαι βέβαιος ότι πολλοί θα θεωρούν πως όσα λέει είναι παραμύθια.
Κι όμως, ο άνθρωπος μιλάει μετά από μελέτες, πείρα, εφαρμογή και προτείνει στους ελαιοπαραγωγούς νέα οικολογική επιλογή που την στηρίζει σε ακλόνητα δεδομένα και αιτίες όπως η κλιματική αλλαγή.
Γ.Δ.
Ας τον ακούσουμε ΙΙΙ
Θα αναφέρω την περίπτωση ενός αγνοημένου και παραμελημένου αγροτικού είδους. Μάλιστα, πριν αρκετά χρόνια αποτελούσε επιλογή τροφής ζώων αλλά και ανθρώπων. Θυμίζω πως στους μικρούς καλαντιστές οι νοικοκυρές, έναν καιρό, έδιναν χαρούπια.
Ναι για το χαρούπι μιλώ. Αυτό λοιπόν το φρούτο, αποξηραμένο, πωλείται χύμα στο κατάστημα Μπεμπεκίδη.
Όμως, σημειώνω, ότι από το υποτιμημένο χαρούπι, αφού επεξεργαστεί, παράγονται δύο είδη. Το χαρουπόλαδο και το χαρουπόμελο. Πωλούνται και τα δύο σε καταστήματα με οικολογικά είδη και σας προτείνω να τα δοκιμάσετε.
Είναι εξαιρετικής συσκευασίας, εγγυημένα και βοηθούν τον οργανισμό.
Γιατί τα αναφέρω αυτά για το χαρούπι; Για να δείξω πως υπάρχουν ευκαιρίες, προϊόντα και μέλλον. Οι τολμηροί άνθρωποι δημιουργούν τις ευκαιρίες. Ας τους ακούσουμε.
Γ.Δ.
Περί των Συνεδρίων Ι
Διαβάζω, σας το παραθέτω, είναι πρόσφατο, προχθεσινό, και νιώθω μια ικανοποίηση ως προς το περιεχόμενο και επειδή περιλαμβάνεται το ελληνικό νησί της Μήλου.
Διαβάστε:
«Μαγνήτης τα συνέδρια
Στους κορυφαίους προορισμούς για τη διοργάνωση συνεδρίων, εκδηλώσεων και ταξιδιών κινήτρων σε παγκόσμια κλίμακα περιλαμβάνεται η Μήλος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Προορισμών 2024, που συνέταξε το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο ανεξάρτητων Εταιρειών Διαχείρισης Προορισμών (DMCs) και εξειδικευμένων παρόχων υπηρεσιών εκδηλώσεων, Global DMC Partners. Η Αθήνα συναντάται στην 6η θέση στη δεκάδα με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς συνεδρίων και ταξιδιών κινήτρων, με το Παρίσι να βρίσκεται στην κορφή, τη Βαρκελώνη να ακολουθεί στη δεύτερη θέση, το Άμστερνταμ στην τρίτη, το Λονδίνο στην τέταρτη και την πρώτη πεντάδα να συμπληρώνει η Λισαβόνα. Ενώ, τη δεκάδα ολοκληρώνουν η Μαδρίτη, η Βιέννη, η Ρώμη και το Βερολίνο».
Γ.Δ.
Περί των Συνεδρίων ΙΙ
Η ικανοποίησή μου οφείλεται στο γεγονός ότι η Μήλος περιλαμβάνεται στους κορυφαίους προορισμούς για τη διοργάνωση συνεδρίων.
Επιστρέφω λοιπόν στο δικό μου σχόλιο της προηγούμενης εβδομάδας από αυτή τη στήλη που σχολίαζα ότι η Ξάνθη για να πάρει μια άλλη αναπτυξιακή διαδρομή, οφείλει να διεκδικήσει να γίνει εδώ ένα μεγάλο, σύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο διεθνούς επιπέδου.
Το Συνεδριακό αυτό κτήριο είναι βέβαιο ότι θα γίνει αιτία να δημιουργηθούν και μια σειρά άλλων επενδύσεων που αποτελούν απαραίτητη παράλληλη παρουσία όπως εστίαση, ξενοδοχεία, ξενάγηση, αγορά διαφόρων τοπικών ξεχωριστών προϊόντων.
Παραπέμπω τους αναγνώστες στο σχόλιο της 9ης Νοεμβρίου με τίτλο «Ένα Συνεδριακό Κέντρο». Έγραφα τότε:
«Βρισκόμαστε στον χώρο του τουρισμού και θα προτείνω μια εξειδικευμένη πρόταση προς την Περιφέρεια και τον δήμο Ξάνθης. Την καταθέτω δημόσια και από κει και πέρα είναι θέμα επιλογής το ποιος από τους φορείς θα θελήσει να υλοποιήσει. Λοιπόν, η πρόταση έχει να κάνει με την δημιουργία ενός σύγχρονου Συνεδριακού Κέντρου.
Κι όταν αναφέρω Συνεδριακό Κέντρο το εννοώ με πλήρη κάλυψη οπτικοακουστικών μέσων, με χώρους για μεταφραστές, με χώρο συνεντεύξεων, χώρο εργασίας δημοσιογράφων και φυσικά όλα όσα χρειάζονται σε ένα Συνεδριακό Κέντρο του 21ου αιώνα.
Το Συνεδριακό Κέντρο προτείνω μάλιστα να δημιουργηθεί στην Ξάνθη, όχι για τοπικιστικούς λόγους αλλά γιατί η πόλη μας βρίσκεται στο μέσον της απόστασης μεταξύ των πόλεων της Περιφέρειας.
Αυτή η πρότασή μου την οποία αξίζει να υποστηρίξει η Ξάνθη στο να υλοποιηθεί στην πόλη μας κι αυτό μπορεί να γίνει μάλιστα ή στον χώρο του «Π» ή σε άλλο κτήριο καπνομάγαζο Παραδοσιακό που θα επιλεγεί ν’ αξιοποιηθεί και αναδειχθεί γι’ αυτόν τον σκοπό.
Γ.Δ.