Αρχική Ρεπορτάζ Αγροτικοί και ανειδίκευτοι βαπτίζονται «προσωπικοί γιατροί»

Αγροτικοί και ανειδίκευτοι βαπτίζονται «προσωπικοί γιατροί»

0

Τρίτη προσπάθεια για να προχωρήσει ο θεσμός – Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο


 Μιλά ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Γ. Σπανόπουλος


Το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί νέα προσπάθεια επανασύστασης του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού μετά τις δύο προηγούμενες ανεπιτυχείς. Υπενθυμίζουμε ότι η προσπάθεια ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως «οικογενειακός» γιατρός και επανασυστήθηκε ως «προσωπικός» στην πρώτη κυβερνητική θητεία της ΝΔ. Το νέο νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε εν μέσω αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, διαφοροποιείται ως εξής: Εντάσσει στο σύστημα τους αγροτικούς και τους ανειδίκευτους γιατρούς, προκειμένου να καλύψει την «τρύπα» των ελλείψεων σε επιστημονικό προσωπικό και να δώσει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να επιλέξουν τον προσωπικό τους γιατρό μέσα από μεγαλύτερη δεξαμενή. Περιλαμβάνει, επίσης, κάποιες άλλες ρυθμίσεις που μπορεί να λειτουργήσουν ως δέλεαρ για την ιατρική κοινότητα.

 

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Γ. Σπανόπουλος: «Μετονομάζει τους αγροτικούς γιατρούς και τους ανειδίκευτους σε προσωπικούς και τους εντάσσει στο σύστημα. Είμαστε αντίθετοι»

Ζητούμενο, ωστόσο, παραμένει το κατά πόσο αυτή τη φορά οι ιδιώτες γιατροί θα ενταχθούν στο σύστημα, δεδομένου ότι η συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ έχει αρνητικό ιστορικό, όπως για παράδειγμα οι κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών. Υπενθυμίζουμε ότι, όπως και πανελλαδικά, έτσι και στην Ξάνθη, ο θεσμός δεν είχε επιτυχία στο παρελθόν, καθώς μόνο 20 γιατροί είχαν ενταχθεί στο σύστημα, αριθμός που αντιστοιχεί σε 10.000 ασφαλισμένους, αν ο καθένας κάλυπτε το πλαφόν των 500 ασφαλισμένων.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Γιάννης Σπανόπουλος, εκφράζει την επιφύλαξή του σχετικά με την ένταξη των αγροτικών και ανειδίκευτων γιατρών στο σύστημα, αν και αναγνωρίζει ορισμένα θετικά σημεία του νέου νομοσχεδίου. Ειδικότερα, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με δομές και επαρκές ιατρικό προσωπικό: «Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί τη βάση των συστημάτων υγείας στον δυτικό κόσμο και έχει ως κεντρικό άξονα την πρόληψη. Στον δυτικό κόσμο δίδεται έμφαση στην πρόληψη, με σημαντικές δαπάνες προς αυτή την κατεύθυνση, και η χώρα μας έχει στραφεί σε αυτή την πρακτική τα τελευταία χρόνια.

Δεν λείπει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα, έχουμε γιατρούς και κάθε οικογένεια έχει τον γιατρό της, μάλιστα με ειδικότητα. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι η πρωτοβάθμια υγεία δεν είναι οργανωμένη από την πολιτεία, και το κόστος το επωμίζεται ο ασφαλισμένος. Στην προσπάθειά της να ενισχύσει την πρωτοβάθμια υγεία, η κυβέρνηση, μη διαθέτοντας το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό, μετονομάζει τους αγροτικούς και ανειδίκευτους γιατρούς σε προσωπικούς γιατρούς και τους εντάσσει στο σύστημα. Αυτό γίνεται λόγω έλλειψης ειδικευμένων γιατρών, ειδικά στη Γενική Παθολογία. Για τον λόγο αυτό προσφέρει το μπόνους των 40.000 ευρώ για την απόκτηση αυτής της ειδικότητας, κάτι που θεωρούμε θετικό. Ωστόσο, δεν συμφωνούμε με την ένταξη των αγροτικών και ανειδίκευτων γιατρών στο σύστημα, ενώ μένει αναπάντητο το ερώτημα για το τι θα συμβεί όταν ο αγροτικός γιατρός αποχωρήσει».

Όπως ανέφερε ο κ. Σπανόπουλος, ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν προχώρησε, καθώς το ποσό των 1.500 ευρώ δεν ήταν δελεαστικό για τους γιατρούς, ενώ και οι τωρινές συνθήκες δεν είναι ιδανικές. «Οι γιατροί διστάζουν να συνεργαστούν με τον ΕΟΠΥΥ λόγω αρνητικών εμπειριών από το παρελθόν. Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η νέα αυτή προσπάθεια. Ωστόσο, είναι θετικό να έχει ο καθένας τον προσωπικό του γιατρό, ο οποίος θα δημιουργεί τον φάκελο υγείας του και θα συνταγογραφεί τα φάρμακά του. Δεν απορρίπτουμε το νομοσχέδιο συνολικά, αλλά διαφωνούμε με κάποια επιμέρους σημεία, όπως έχουμε ήδη αναφέρει. Περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία Πανεπιστημιακών Αστικών Κέντρων Υγείας, κάτι που είναι θετικό, αρκεί να στελεχωθούν κατάλληλα και να εφημερεύουν, ώστε να ενισχύσουν ουσιαστικά την πρωτοβάθμια υγεία».

Προσωρινή λύση τα απογευματινά χειρουργεία

Όσον αφορά τα 37.000 απογευματινά δωρεάν χειρουργεία, ο κ. Σπανόπουλος χαρακτηρίζει το εγχείρημα ως «στρέβλωση» και εξηγεί: «Πρόκειται για προσωρινά voucher. Δηλαδή, το υπουργείο θα πάρει χρηματοδότηση από την ΕΕ για να προσφέρει επιπλέον εισόδημα στους γιατρούς, ώστε να πραγματοποιούν απογευματινά χειρουργεία, τα οποία δεν μπορούν να γίνουν το πρωί λόγω της υποστελέχωσης. Αυτό, όμως, είναι στρέβλωση και όχι λύση. Η λύση βρίσκεται στη σωστή στελέχωση του συστήματος, με αξιοπρεπείς μισθούς για τους γιατρούς, ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΥ, να το υποστηρίξουν και να μην αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό».

Προσωπικός παιδίατρος, Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας και ιδιώτες προσωπικοί γιατροί έναντι αμοιβής από τους πολίτες

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης τη θέσπιση του θεσμού του Προσωπικού Παιδίατρου, με δωρεάν επισκέψεις για τα παιδιά. Μέχρι τώρα, η παιδιατρική φροντίδα στη χώρα μας αποτελεί κατά κύριο λόγο ιδιωτική υπόθεση. Στόχος είναι αρχικά να καλυφθούν 530.000 παιδιά, ενώ στη συνέχεια ο θεσμός θα επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει περισσότερα παιδιά. Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία οκτώ Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, τα οποία θα συνδέονται με τα Τμήματα Ιατρικής των ΑΕΙ της χώρας και θα στελεχώνονται με μέλη ΔΕΠ. Σε αυτά τα κέντρα θα λειτουργούν Σταθμοί Τηλεϊατρικής για να προσφέρουν απομακρυσμένες υπηρεσίες υγείας.

Μια ακόμη σημαντική παρέμβαση για την αύξηση του αριθμού των Προσωπικών Γιατρών αφορά τη διεύρυνση των κατηγοριών γιατρών που μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέγουν ιδιώτη γιατρό της αρεσκείας τους, τον οποίο θα πληρώνουν ιδιωτικά. Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου επιτρέπει τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών που δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, εφόσον επιλεγούν από τους πολίτες και η αμοιβή τους καλύπτεται από τους ίδιους τους ασφαλισμένους.

 Τι ισχύει με τον προσωπικό γιατρό

Μέχρι σήμερα, έχουν εγγραφεί 5.075.240 πολίτες στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού, ενώ οι γιατροί που συμμετέχουν ανέρχονται σε 3.557. Ωστόσο, η περιορισμένη διαθεσιμότητα γιατρών αποτελεί πρόβλημα, καθώς δεν επαρκεί για να καλύψει το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025 να προστεθούν επιπλέον 2.500 Προσωπικοί Γιατροί, ώστε να ενισχυθεί η κάλυψη και να ανταποκριθεί καλύτερα το σύστημα στις ανάγκες των πολιτών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης αποδεκατίστηκε

Τάσος Καραδέδος, Γιώργος Χατζηθεοδώρου, Μαρία Τζαμπάζη και η Αναστασία Μακρή αποχώρησαν απ…