Το μήνυμα της ημέρας εκπέμπει η πρόεδρος στο «Ε» καλώντας σε τακτικό έλεγχο και ενημέρωση
Επισημαίνει ως ζητήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα την απουσία σχολικών νοσηλευτών και διαβητολογικού κέντρου
Ο Σύλλογος Διαβητικών Ξάνθης «Ο Αρεταίος» προσκαλεί την τοπική κοινότητα να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη, αύριο 14 Νοεμβρίου. Ο Σύλλογος καλεί σε ευαισθητοποίηση και στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης την Πέμπτη στις 18:00, με σκοπό την ενημέρωση για τη νόσο. Η πρόεδρος του Συλλόγου, Ελένη Σταθούλη, τονίζει τη σημασία της πρόληψης και του τακτικού ελέγχου, καθώς η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τους πάσχοντες.
Σακχαρώδης διαβήτης: μία χρόνια-πολυκεντρική πάθηση
Ειδικότερα, η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Ξάνθης, Ελένη Σταθούλη τονίζει στο «Ε»:
« Σκοπός της ημέρας είναι να αφυπνίσει τους πάντες και να τονίσει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης δεν αποτελεί ασθένεια, αλλά είναι μία χρόνια πάθηση, η οποία είναι πολυκεντρική, δηλαδή μπορεί να προσβάλει πολλά κέντρα του οργανισμού, όπως όραση, ακοή, νεφρούς, αγγεία, καρδιά. Σίγουρα στην αρχή όποιος πρωτοδιαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη υφίσταται ψυχολογικό σοκ, νιώθει αβεβαιότητα για το αύριο, άγχος, ανησυχία σε περίπτωση πιθανόν επιπλοκών, νευρικότητα, ίσως και κατάθλιψη. Μάλιστα και οι ψυχολόγοι έχουν πει πως στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τα ποσοστά κατάθλιψης είναι δύο φορές μεγαλύτερα».
Επιπροσθέτως, επισημαίνει πως όλοι πρέπει να ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αφού η διάγνωση μπορεί να σώσει. Άλλωστε, παρατηρεί πως όσο πιο νωρίς διαγνωστεί κάποιος, τόσο πιο ανώδυνη θα είναι και η θεραπεία του, θα έχει περισσότερες επιλογές, μία καλύτερη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη, θα μπορεί να εξασφαλίσει μία άρτια συναισθηματική ευεξία, να έχει καλύτερη ψυχική διάθεση. Σε διαφορετική περίπτωση, αν το εξακριβώσει αργότερα θα είναι πιο εύκολο να οδηγηθεί σε επιπλοκές, στην κατάθλιψη και το επόμενο βήμα είναι η άρνηση.
«Όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι άρρωστοι»
Όσοι πάσχουν από διαβήτη πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι «άρρωστοι», αλλά άνθρωποι που μπορούν να ζήσουν και να δραστηριοποιηθούν πλήρως, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με συστηματική άσκηση και σωστή διατροφή. Η κα Σταθούλη επισημαίνει ότι ο τρόπος ζωής τους μπορεί να είναι πρότυπο για όλους, καθώς η συνεχής σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και οι τακτικές ιατρικές εξετάσεις είναι απαραίτητες.
«Τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν»
Ωστόσο, η κα Σταθούλη σημειώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην περιοχή. Ειδικότερα, αναφέρεται στην απουσία σχολικών νοσηλευτών και την ελλιπή ενημέρωση των δασκάλων για τα παιδιά με διαβήτη. Επιπλέον, αναφέρει την έλλειψη ενός διαβητολογικού κέντρου στην περιοχή, κάτι που δυσχεραίνει τη σωστή φροντίδα των πασχόντων.
Αυξημένος σχεδόν κατά 50.000 άτομα ο αριθμός των πασχόντων στην Ελλάδα
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, ο αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα φτάνει πλέον τα 1.242.440, σημειώνοντας αύξηση κατά 50.000 άτομα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό καθιστά αναγκαία την έντονη εστίαση στην πάθηση, καθώς η αύξηση αυτή αποκαλύπτει την ανησυχητική διάσταση του προβλήματος.
Ο Σύλλογος «Ο Αρεταίος» προγραμματίζει διάφορες δράσεις, όπως επίσκεψη στο Παράρτημα Αναπηρίας στη Χρύσα και ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία της Α’ και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης στην τοπική κοινωνία.