Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η πρόληψη «ανάχωμα» στην κλιματική κρίση

Η πρόληψη «ανάχωμα» στην κλιματική κρίση

0

Μελέτες δείχνουν ότι ένα ευρώ στην πρόληψη αντιστοιχεί με 11 ευρώ στην διαχείριση των καταστροφών. Ημερίδα για την κλιματική αλλαγή – Παρουσίαση του έργου  FIREWISE


Ο δήμος Ξάνθης θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασία με το Κέντρο Εκτίμησης Διακινδύνευσης και Ανθεκτικότητας του ΔΠΘ για την Πολιτική Προστασία


Η προσαρμογή των πολιτών αλλά και της πολιτείας στα νέα δεδομένα που έχει φέρει η κλιματική αλλαγή με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη που επιτυγχάνεται με σωστή ενημέρωση και στην συνέχεια στην συντονισμένη διαχείριση με βάση καλές πρακτικές, ήταν το θεματικό αντικείμενο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την 11η  Νοεμβρίου στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι». Στην ημερίδα στην οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου FIREWISE που στοχεύει να υποστηρίξει την πυροπροστασία της κοινότητας της Θράκης, αποτελώντας την αρχή για τη βιωματική εκπαίδευση των χρηστών του αγροτοδασικού οικοσυστήματος. Ειδικότερα εκπαιδεύει αγρότες και κτηνοτρόφους σε βασικές γνώσεις πυροπροστασίας και εγκαινιάζει μια νέα εποχή εκπαίδευσης ενηλίκων με επίκεντρο την κοινότητα και τον πολίτη. Έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της κοινότητας στην περιοχή της Θράκης. Η παράσταση έγινε από την υπεύθυνη του έργου Βαξεβανίδου Ζαχάρω ενώ για τη κλιματική κρίση μίλησε ο Κωνσταντίνος Χουβαρδάς,  Προϊστάμενος Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΠΑΜΘ. Επίσης στο ερευνητικό έργο του Κέντρου Εκτίμησης Διακινδύνευσης και Ανθεκτικότητας του ΔΠΘ παρουσίασε ο Ιωάννης Δόκας,  Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ. Τέλος για τις πρακτικές δασοπροστασίας μίλησε ο Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης, Επικεφαλής Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Την ημερίδα παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασία Ξάνθης Γιάννης Τσάπαλης και μέλη εθελοντικών ομάδων.



Παρουσίαση του έργου FIREWISE

Ειδικότερα η κα Βαξεβανίδου ανέφερε πως το πρόγραμμα FIREWISE έχει ομάδα στόχου τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και βασικό θέμα ήταν η εκπαίδευση του σε βασικές τεχνικές πρόληψης και δασοπροστασίας: « Βασικός σκοπός ήταν να βοηθήσουμε την διαχείριση των δασικών πυρκαγιών εκπαιδεύοντας τους βασικούς χρήστες της υπαίθρου. Στόχος είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις αγροτικές κοινότητες, η ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους, προκειμένου να βοηθήσουμε στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών. Οι εταίροι του έργου ήταν το Ινστιτούτο Ανάπτυξης ΑΜΘ και Εθνική Ένωση Εθελοντών της Βουλγαρίας, με 250 κέντρα εκπαίδευσης εθελοντών δασοπυροσβεστών». Όπως πρόσθεσε η κα Βαξεβανίδου το Ινστιτούτο επικεντρώνεται στην βιώσιμη ανάπτυξη και στην περιβαλλοντική κοινωνική προστασία με στόχο να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της Θράκης.

Ο δήμος Ξάνθης θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασία με το Κέντρο Εκτίμησης Διακινδύνευσης και Ανθεκτικότητας του ΔΠΘ για την Πολιτική Προστασία

Στην σημασία της ενημέρωσης αναφέρθηκε ο κ. Τσάπαλης τονίζοντας: «Είναι σημαντικές τέτοιες ημερίδες. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει. Είναι Νοέμβριος κι ακόμη έχουμε πυρκαγιές και αλλού πλημμύρες. Μια πολύ σημαντική ημερίδα για ενημέρωση του κόσμου που πρέπει να αρχίσει να αυτοπροστατεύεται».

Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και της διαχείρισης των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης ενέκρινε την υποβολή πρότασης για ένταξη του δήμου στο ευρωπαϊκό έργο CLIMEX (προϋπολογισμό 185.000 ευρώ). Για το λόγο αυτό ο δήμος και το Κέντρο Εκτίμησης Διακινδύνευσης και Ανθεκτικότητας του ΔΠΘ πρόκειται να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας. Αυτό ανέφερε ο καθηγητής κ. Δόκας μιλώντας για το ερευνητικό έργο του Κέντρου παράλληλα στη σημασία της πρόληψης: «Το πρόβλημα της διαχείριση των κρίσεων και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή είναι πολύ σύνθετο. Σ’ αυτό που αξίζει να δώσουμε έμφαση είναι η πρόβλεψη κι αυτό αν επενδύσουμε στην πρόληψη γλυτώνουμε πόρους χρήματα, από τη φάση της διαχείρισης της καταστροφής Υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι η επένδυση ενός ευρώ στην πρόληψη γλυτώνει 11 ευρώ από την διαχείριση. Αναφορικά με την πρόληψη έχουμε δημιουργήσει το Κέντρο Εκτίμησης Διακινδύνευσης και Ανθεκτικότητας του ΔΠΘ που είναι  μια καινοτόμα ερευνητική υποδομή που προσφέρει ολιστικές υπηρεσίες πρόληψης για τις φυσικές καταστροφές με ένα καινοτόμο τρόπο. Η καινοτομία έγκειται στο ότι θεωρούμε ότι οι φυσικές καταστροφές σχετίζονται μεταξύ τους στο χώρο και στον χρόνο ανάλογα με τα χαρακτηριστικά . Έχουμε 10 ερευνητικές ομάδες που εξετάζουν κάθε φαινόμενο ξεχωριστά με τη λογική ότι μία φυσική καταστροφή μπορεί να αποτελέσει αιτιατό παράγοντα για την πρόκληση άλλης φυσικής καταστροφής. Για παράδειγμα οι δασικές πυρκαγιές μπορούν να προκαλέσουν πλημμύρες, κατολισθήσεις, βροχοκαταπτώσεις. Μετά τον Daniel και τις πλημμύρες ακολούθησε πρόβλημα δημόσιας υγείας λόγω των  στάσιμων νερών και των νεκρών ζώων και των φυτοφαρμάκων. Επίσης  μετά ένα χρόνο είδαμε τα νεκρά ψάρια στον Βόλο». Όπως εξήγησε  κ. Δόκας με βάση τα δεδομένα καταρτίζονται χάρτες κινδύνου που πρέπει να επενδύσει κάθε περιοχή για να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της απέναντι στα φαινόμενα που αναμένεται να προκύψει βάσει των μοντέλων που έχουν αναπτύξει και των χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής αλλά και των υποδομών που διαθέτει: Ειδικότερα για τη συνεργασία με τον δήμο Ξάνθης σημείωσε: «Θα αναλάβουμε να κάνουμε τις προβλέψεις των κινδύνων βάση  των μοντέλων κλιματικής αλλαγής και να δημιουργήσουμε χάρτες κινδύνου βάσει των οποίων θα μπορούμε να ορίσουμε πολιτικές για την προσαρμογή για παράδειγμα του δήμου Ξάνθης βάσει των χαρακτηριστικών του δήμου και των πολιτών με δεδομένο τι κινδύνους θα προκύψουν από την αλλαγή του κλίματος».

 

Αναγκαιότητα προσαρμογής των υποδομών στην κλιματική αλλαγή

Ο κ. Χουβαρδάς τόνισε την αναγκαιότητα η επιστημονική γνώση να ενταχθεί στην Πολιτική προστασία ώστε τα νέα έργα να σχεδιάζονται με βάσει τα νέα δεδομένα ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή: «Χρειαζόμαστε ενόργανες μετρήσεις, να ξέρουμε τι πραγματικά εκτίθεται και το μέγεθος αυτού που εκτίθεται ώστε να μπορούν να κατασκευαστούν υποδομές έργα αντιπλημμυρικά , και να επικαιροποιούνται με βάση τα σημερινά δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. Επίσης τόνισε πως και εμείς ως πολίτες πρέπει να μάθουμε τις μεθόδους αυτοπροστασίας,  να ακούμε τα δελτία καιρού, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ερώτηση για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στον αραβόσιτο κατέθεσε ο Φερχάτ Οζγκιούρ

Ο βουλευτής Ροδόπης ζητά άμεση επανεξέταση των κριτηρίων που αποκλείουν την περιοχή Ο βουλ…