Η έκθεση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και την αδιαφορία για την προστασία των αμάχων στη σύγκρουση στη Γάζα
Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δημοσίευσε μια σοκαριστική έκθεση, καταδικάζοντας τον υψηλό αριθμό αμάχων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα. Σύμφωνα με την ανάλυση, σχεδόν το 70% των εξακριβωμένων θυμάτων σε διάστημα έξι μηνών ήταν γυναίκες και παιδιά, υπογραμμίζοντας τις ανθρωπιστικές συνέπειες της σύγκρουσης.
Η έκθεση αναφέρει ότι η χρήση όπλων από το Ισραήλ σε πυκνοκατοικημένες περιοχές συνέβαλε σε αυτήν την τραγική κατάσταση, ενώ κάποια θύματα ενδέχεται να προήλθαν από λάθη κατά τη χρήση όπλων από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες. Η υπερβολική καταστροφή και η αδιαφορία για τις ζωές των αμάχων προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για εγκλήματα πολέμου και άλλες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βόλκερ Τουρκ, τόνισε ότι το πρωτοφανές επίπεδο αμάχων θυμάτων συνδέεται με την παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, όπως η διάκριση μεταξύ στρατιωτικών στόχων και αμάχων, η αναλογικότητα και η προστασία των πολιτών κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.
Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι περίπου το 44% των θυμάτων είναι παιδιά και το 26% γυναίκες, ενώ τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν σε κτίρια κατοικιών. Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες χρησιμοποιούν αδιάκριτα όπλα, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν καταστρέψει υποδομές πολιτών, αφήνοντας πολλές οικογένειες εκτοπισμένες, πεινασμένες και χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.
Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι ιδιαίτερα τραγική στη βόρεια Γάζα, όπου οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και οι συνθήκες επιδεινώνονται. Ταυτόχρονα, η διεθνής κοινότητα καλεί το Ισραήλ να αυξήσει τη βοήθεια προς την περιοχή, καθώς οι ΗΠΑ εξέδωσαν τελεσίγραφο για αύξηση της επισιτιστικής βοήθειας μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, απειλώντας με στρατιωτική υποστήριξη αν δεν εκπληρωθεί το αίτημα.
Οι αδιάκοποι βομβαρδισμοί και οι ανθρωπιστικές συνέπειες της σύγκρουσης καθιστούν το κόστος του πολέμου αβάσταχτο για τους αμάχους, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα παιδιά, οι οποίοι πληρώνουν το βαρύ τίμημα αυτής της παράλογης σύγκρουσης.