Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο θρίαμβος του Τράμπ ενισχύει τον Όρμπαν και τους συμμάχους του στην Ευρώπη

Ο θρίαμβος του Τράμπ ενισχύει τον Όρμπαν και τους συμμάχους του στην Ευρώπη

0

Ο Όρμπαν θεωρεί τη νίκη του Τράμπ ως ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει τη «Δύση» — από μια φιλελεύθερη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σε μια χαλαρότερη οργάνωση όπου κυριαρχούν οι συντηρητικές αξίες


Η νίκη του Τράμπ δίνει ένα ισχυρό κίνητρο σε αυτές τις χώρες, που έχουν επιδιώξει να αντισταθούν στην κυριαρχία των Βρυξελλών, διεκδικώντας περισσότερη εθνική κυριαρχία


Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε πρόσφατα ότι θα άνοιγε σαμπάνιες αν ο φίλος του, Ντόναλντ Τραμπ, κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Τώρα έχει μια ευκαιρία να το κάνει, καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταφθάνουν στην πρωτεύουσα του, τη Βουδαπέστη, για διήμερεις συνομιλίες.

Ο συντηρητικός λαϊκιστής Όρμπαν εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι, ολοένα αυξανόμενοι, σύμμαχοί του στην Ευρώπη θα βρεθούν τελικά στη «σωστή πλευρά της ιστορίας», προωθώντας ατζέντες που είναι αντίθετες στη μετανάστευση, επικριτικές προς την Ουκρανία και προσηλωμένες στις παραδοσιακές χριστιανικές αξίες.

Η νίκη του Τράμπ δίνει ένα ισχυρό κίνητρο σε αυτές τις χώρες, που έχουν επιδιώξει να αντισταθούν στην κυριαρχία των Βρυξελλών, διεκδικώντας περισσότερη εθνική κυριαρχία. Πάνω από όλα, αισθάνονται ότι πλέον έχουν μεγαλύτερη πολιτική στήριξη να εναντιωθούν σε πολιτικές της Ε.Ε., από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας έως τις πράσινες μεταρρυθμίσεις.

Με την κυβέρνηση της Γαλλίας να αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις και τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας να διαλύεται, η παραδοσιακή κινητήρια δύναμη της Ε.Ε. δείχνει να φθίνει. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για τους συμμάχους του Όρμπαν στην Κεντρική Ευρώπη και την Ιταλία να δώσουν τον πολιτικό παλμό στην Ένωση.

«Είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή είναι η μεγάλη ευκαιρία για πολιτικούς όπως η Μελόνι και ο Όρμπαν. Εμείς [σ.σ. η Γαλλία] δεν έχουμε πλέον έλεγχο στα μεγάλα διεθνή ζητήματα», δήλωσε ένας ανώτερος συνεργάτης του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν αποδυναμώθηκε σημαντικά στην εγχώρια πολιτική σκηνή μετά τις εκλογές, όπου το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός κατέλαβε τις περισσότερες ψήφους. Από την άλλη, στη Γερμανία ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς βρίσκεται εν μέσω μιας κλιμακούμενης ηγετικής κρίσης που έχει οδηγήσει στη διάλυση του κυβερνητικού του συνασπισμού.

Η σύμπτωση της συνόδου κορυφής, η οποία οργανώθηκε από τον Όρμπαν χάρη στον προεδρεύοντα ρόλο της Ουγγαρίας στην ΕΕ, δεν θα μπορούσε να είναι πιο άβολη για τους ηγέτες που ανησυχούν για την επιστροφή του Τραμπ. Η συνάντηση θα τους φέρει στο έδαφος του Όρμπαν, με τον ίδιο να μπορεί ακόμα και να επιχειρήσει να εισάγει τον Τράμπ μέσω βιντεοκλήσης κατά τη διάρκεια του δείπνου (αν και οι Βρυξέλλες ζήτησαν η σύσκεψη να περιοριστεί σε επίσημους προσκεκλημένους).

Εκτός από τον Όρμπαν, ιδεολογικά κοντά στον Τράμπ βρίσκονται και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ — αν και η Μελόνι δεν συμμερίζεται την φιλορωσική στάση του Όρμπαν. Επίσης, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες και συμμερίζεται τη φιλορωσική στάση του Ούγγρου ηγέτη. Σε αυτό το μπλοκ μπορεί να προστεθεί σύντομα και ο Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος αναμένεται να επανέλθει στην εξουσία στην Τσεχία το επόμενο έτος. Για τον Αντρέα Ντι Τζουζέπε, μέλος του ιταλικού κοινοβουλίου από το κόμμα της Μελόνι, η νίκη του Τράμπ ενισχύει προσωπικά την Μελόνι. «Στην Ευρώπη, η Μελόνι θα έχει ηγετικό ρόλο, καθώς η προσέγγισή της είναι πολύ κοντά σε αυτή του Τράμπ», δήλωσε ο Ντι Τζουζέπε.

Ο Όρμπαν θεωρεί τη νίκη του Τράμπ ως ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει τη «Δύση» — από μια φιλελεύθερη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σε μια χαλαρότερη οργάνωση όπου κυριαρχούν οι συντηρητικές αξίες.

«Αυτό ενισχύει το αφήγημά του για μια ανανέωση της Δύσης, όπου ο Τράμπ είναι ο ηγέτης και η Δύση ακολουθεί», είπε ο Νικολάι φον Όνταρτσα, επικεφαλής ερευνών σε γερμανικό think tank σε ρεπορτάζ του POLITICO. Ο Όρμπαν, που πρόσφατα έχει προσεγγίσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε επίσης μια «νέα ευρωπαϊκή στρατηγική» για την Ουκρανία, καθώς η Ευρώπη θα πρέπει να επανεξετάσει τη στήριξή της εάν ο Τράμπ διακόψει την αμερικανική βοήθεια.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εσωκομματικός «πόλεμος» πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Σε πολωμένο κλίμα εν μέσω αλληκατηγοριών θα ξεκινήσει το συνέδριο του κόμματος Σοβαρές εσω…