Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ OXI του Δήμου Ξάνθης στην υποχρεωτική συνένωση των ΔΕΥΑ

OXI του Δήμου Ξάνθης στην υποχρεωτική συνένωση των ΔΕΥΑ

0

Ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου – Πρόταση – «καρφί» από Φανουράκη για πρόεδρο της ΠΕΔ – ΑΜΘ Δήμαρχο Νέστου για τη δικαστική διένεξη με την ΔΕΥΑΞ


Πρόεδρος ΔΕΥΑΞ: «Δεν κινδυνεύει ο δήμος Ξάνθης από λειψυδρία»


Για δύο πολύ σημαντικά ζητήματα, που σχετίζονται στη βάση τους το ένα με το άλλο, ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Πέμπτης. Το πρώτο αφορά το ζήτημα της λειψυδρίας και κατά πόσο κινδυνεύει ο Δήμος Ξάνθης, ενώ το δεύτερο τις ενοποιήσεις των ΔΕΥΑ, που προωθεί η κυβέρνηση με αιτιολογικό την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων για την αντιμετώπιση των φαινομένων λειψυδρίας λόγω της κλιματικής κρίσης.

Προηγουμένως, όμως, το Δημοτικό Συμβούλιο απέδωσε τα εύσημα στον υπάλληλο του Δήμου, Αθανάσιο Μπαμπάτσο, ο οποίος έλαβε μέρος και τερμάτισε στον αγώνα δρόμου «Σπάρταθλον», έναν άθλο, καθώς η διαδρομή είναι 246 χιλιόμετρα (Αθήνα – Σπάρτη)!

Παράλληλα, ο Μανώλης Φανουράκης δεν παρέλειψε να σχολιάσει με καυστικό τρόπο το «στήσιμο» που υπέστη και ο Δήμος μας, ο οποίος γιόρτασε τα Ελευθέρια του σε «ώρα Δένδια», αναφερόμενος στην καθυστέρηση όλων των εκδηλώσεων ώστε να εξυπηρετηθεί το πρόγραμμα του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Πρόεδρος ΔΕΥΑΞ: Ι. Ζερενίδης: «Δεν κινδυνεύει ο δήμος Ξάνθης από λειψυδρία»

Στο ερώτημα «Αν η κλιματική αλλαγή δημιουργεί κρίση νερού στον Δήμο Ξάνθης», που έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά», Σάββας Μελισσόπουλος, με αφορμή έκθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας – όπως αναφέρθηκε σε σχετικό δημοσίευμα – η οποία ενέταξε τον Δήμο Ξάνθης στους δήμους που κινδυνεύουν από λειψυδρία, η απάντηση που δόθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ, Γιάννη Ζερενίδη, ήταν αρνητική. Το ίδιο αρνητική ήταν και η απάντηση του πρώην προέδρου της ΔΕΥΑΞ, Ιπποκράτη Καμαρίδη.

Ι. Ζερενίδης: «Δεν υπάρχει έκθεση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Υπήρξε απλώς ένα δημοσίευμα που αναφερόταν σε περιοχές της Π.Ε. Ξάνθης. Ο Δήμος Μύκης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις αρχές Ιουλίου για 2 μήνες. Πράγματι, για τους οικισμούς του Δήμου μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα υδροδότησης, όπως το Λυκοδρόμιο, το Μεγάλο Εύμοιρο και ο Γέρακας, εκπονούμε ένα συνολικό έργο με εξωτερικό υδροδοτικό δίκτυο, το οποίο θα λύσει το πρόβλημα, καθώς θα μεταφέρει τα νερά των πηγών στους οικισμούς αυτούς.

Για το φαινόμενο της λειψυδρίας έχουν γραφτεί πολλά. Η κλιματική αλλαγή διαταράσσει τον κύκλο του νερού και προκαλεί φαινόμενα τόσο ξηρασίας όσο και πλημμυρών. Στο ερώτημα αν η κλιματική αλλαγή δημιουργεί κρίση νερού στον Δήμο Ξάνθης, η απάντηση είναι αρνητική. Η ΔΕΥΑΞ διαθέτει προσωπικό και εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και κατά την επόμενη δεκαετία δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα στον Δήμο. Στο μέλλον, θα χρειαστεί να ενισχύσουμε τον τηλε-έλεγχο για να αποφύγουμε τις διαρροές και να ανανεώσουμε τα δίκτυά μας. Αυτή τη στιγμή, καταρτίζουμε ένα master plan».

Ο κ. Καμαρίδης υποστήριξε ότι το ζήτημα της λειψυδρίας είναι εικονικό και ότι μπορεί να λυθεί με εργοστάσια αφαλάτωσης: «Υπάρχουν εργοστάσια αφαλάτωσης που έχουν λύσει το πρόβλημα. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα για την Ξάνθη. Αν όμως δεν εξασφαλίσουμε τον αγωγό που φέρνει τα νερά από τη Γαλάνη, τότε θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα λειψυδρίας. Επίσης, δεν θα πρέπει να πληρώνουμε χρήματα στη Χρυσούπολη».

Ομόφωνο ψήφισμα κατά της υποχρεωτικής συνένωσης των ΔΕΥΑ

Με αφορμή την πρόταση της ΠΕΔ–ΑΜΘ για ψήφισμα κατά της υποχρεωτικής συγχώνευσης των ΔΕΥΑ που προωθεί η κυβέρνηση, συζητήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς αποτελεί σημαντικό ζήτημα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, κ. Κοντός, «Η πρόταση της ΠΕΔ είναι να κατέβουμε όλοι οι δήμοι με ενιαίο μέτωπο στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο και να καταθέσουμε κοινό σχέδιο. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των δημοτικών συμβουλίων των δήμων». Ο κ. Μελισσόπουλος ζήτησε περισσότερα στοιχεία, αναφέροντας: «Ποια είναι τα δεδομένα για να ψηφίσουμε ότι είμαστε κατά ενός νόμου που δεν έχουμε δει».

Ο κ. Τσέπελης τάχθηκε κατά των συνενώσεων, επισημαίνοντας: «Αυτού του είδους οι συνενώσεις λειτουργούν εις βάρος των μεγάλων δήμων. Οι ΔΕΥΑ είναι ο μόνος φορέας με ανταποδοτικό χαρακτήρα και αντλεί τους πόρους της απευθείας από την κοινωνία. Ποιος θα ψηφίσει εδώ για να αναλάβει μια ΔΕΥΑ χωρίς υποδομές; Συμφωνώ με την άποψη της ΠΕΔ ότι η συγχώνευση πρέπει να είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική. Αν εφαρμοστεί έτσι, θα οδηγηθούν οι ΔΕΥΑ σε αδιέξοδο».

Χ. Ευστρατίου: «Σε εμάς, τα δίκτυα και τα χρέη είναι διαφορετικά. Αν προχωρήσουμε σε συνένωση, θα πρέπει να επωμιστούν το βάρος όλοι οι πολίτες».

Ο κ. Φανουράκης έκανε την ακόλουθη πρόταση: «Οι ΔΕΥΑ που παίρνουν νερό από την ίδια πηγή να είναι υποχρεωτική η συγχώνευση. Δεν μπορώ να δεχτώ τον πρόεδρο της ΠΕΔ να έχει την Ξάνθη στα δικαστήρια…».

Κοντός: «Τα μεγάλα ελλείμματα στις ΔΕΥΑ δημιουργήθηκαν λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Ζερενίδης: «Οι ΔΕΥΑ, που είναι μεγάλες επιχειρήσεις με μεγάλη ένταση, εργοστάσια και αντλιοστάσια που έχουν έργα και υποδομές, τιμολογούν σαν οικιακούς καταναλωτές. Αυτό είναι παράλογο! Ο αείμνηστος Φίλιππος Αμοιρίδης έκανε το υδροηλεκτρικό το 1993, και ήρθε η ΡΑΙ και πήρε 400.000 ευρώ από τα ταμεία της ΔΕΥΑΞ γιατί μας κατατάσσουν στους μεγάλους παραγωγούς. Αυτά είναι εντελώς παράνομα. Το έχει προσβάλει η ΔΕΥΑ και βρίσκεται στα δικαστήρια.

Η ίδια κακή πολιτική του υπουργείου δεν στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες, τις στραγγαλίζει και τώρα έρχεται να τους δώσει το φιλί της ζωής». Ο κ. Ζερενίδης πρόσθεσε πως πολλά από αυτά πιθανόν να οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση του νερού, επισημαίνοντας: «Εμείς στην ΔΕΥΑΞ διαφωνούμε μ’ αυτή την πολιτική».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό διαμόρφωση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις στο debate των υποψήφιων προέδρων

Διάθεση ενότητας, αλλά και ουσιαστικές διαφορές αναδείχθηκαν στην τηλεμαχία της Τετάρτης Ω…