Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Kαι φέτος έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων 100 έως 200 ευρώ για συνταξιούχους – ευάλωτες ομάδες

Kαι φέτος έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων 100 έως 200 ευρώ για συνταξιούχους – ευάλωτες ομάδες

0

Αφορά συνταξιούχους που διατηρούν προσωπική διαφορά έως 1.600 ευρώ


Θα δοθεί έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων για συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες, ύψους 100 έως 200 ευρώ, ανάλογα με το άθροισμα των κύριων συντάξεων, όπως και πέρυσι (2023) προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο ΕΡΤNews.

Διευκρίνισε ότι αυτό αφορά συνταξιούχους που διατηρούν προσωπική διαφορά στη σύνταξη, ύψους έως 1.600 ευρώ. “Είναι μέριμνα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης η στήριξη των συνταξιούχων” πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων η υπουργός σημείωσε: “Η μεγάλη εικόνα είναι το πώς θα προστατεύσουμε τους εργαζόμενους” λέγοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων. Συγκεκριμένα, είπε:

“Θέτουμε ως προτεραιότητα το πώς θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μάλιστα η ευρωπαϊκή οδηγία την οποία ενσωματώνουμε τώρα, μας δίνει έναν οδικό χάρτη ενός έτους για να κάτσουμε κάτω με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους και να συζητήσουμε από κοινού, να διαμορφώσουμε από κοινού παρεμβάσεις (…)

Έχουμε ένα χαμηλό ποσοστό κάλυψης γενικώς και μπορεί το θεσμικό πλαίσιο να έχει τρόπους να το ενισχύσει αυτό και αυτό θέλω να επιδιώξουμε, αυτό θέλω να διερευνήσουμε από κοινού – πώς μπορεί η Πολιτεία να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά σίγουρα χρειάζεται και μια αλλαγή νοοτροπίας, όπως για παράδειγμα αυτή έχει εκδηλωθεί με εξαιρετικό τρόπο σε τουρισμό και στην εστίαση”.

Ειδικότερα, για τον κατώτατο μισθό, υπογράμμισε: “Παραλάβαμε την κυβέρνηση το 2019 με κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ. Έχουμε πάει στα 830. Αυτό είναι μια αύξηση της τάξης του 28% και ήδη ο οδικός χάρτης μπροστά μας είναι για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ το 2027. Υπάρχει μια ευρωπαϊκή οδηγία η οποία λέει στα κράτη μέλη να θεσπίσουν έναν τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, ο οποίος να είναι πιο σαφής, πιο αντικειμενικός, με περισσότερα οικονομικά στοιχεία.

Προτρέπει μάλιστα κράτη – μέλη να υιοθετήσουν και αυτόματους μηχανισμούς αναπροσαρμογής. Υπάρχουν ήδη οκτώ κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν μαθηματικούς τύπους αυτόματης αναπροσαρμογής κατώτατου μισθού.

Και 22 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν νομοθετικά κατοχυρωμένο κατώτατο μισθό. Ερχόμαστε λοιπόν και συζητάμε -και χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο και τώρα- θα μπούμε σε μια εκτενέστερη δημόσια διαβούλευση και με τους εκπροσώπους των κομμάτων, θα συζητήσουμε για το πόσο και πώς θα αυξάνει το κατώτατος μισθός μετά το 2027. Άρα η συζήτηση που κάνουμε είναι από το 2027 και μετά”.

Για τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, ανέφερε: “Τις όποιες αυξήσεις έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και πλέον θα υπάρχει ένα κατώφλι, ένας κατώτατος μισθός για όλους, που θα διασφαλίζει ακριβώς επαρκείς κατώτατους μισθούς, θα προστατεύει όλους τους εργαζόμενους (…)

Επηρεάζονται και τα επιδόματα, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό συμπαρασύρει και τους μέσους μισθούς. Παραλάβαμε τον μέσο μισθό στα 1.036 ευρώ, σήμερα είναι στα 1.252 και ο στόχος μας είναι τα 1.500 ευρώ το 2027”.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής με σοκ και «ΔΕΟΣ»

 Επιδρομή στους επιτήδειους με νέα ψηφιακά όπλα και ειδική μονάδα Η καταπολέμηση της φοροδ…