Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Για τελική έγκριση η ΕΠΜ του δικτύου Natura στην περιοχή μας

Για τελική έγκριση η ΕΠΜ του δικτύου Natura στην περιοχή μας

0

Έχει ολοκληρωθεί πέρσι η διαβούλευση


Ποιες είναι οι περιοχές Natura στο νομό Ξάνθης


Την τελική έγκριση από το υπουργείο περιβάλλοντος περιμένει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για την  προστασία των περιοχών του δικτύου  Natura 2000 στην Π.Ε. Ξάνθης. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για τις περιοχές που υπάγονταν στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Νέστου – Βιστονίδας – Ισμαρίδας και Οροσειράς της Ροδόπης. Πρόκειται για μία από τις 23 ΕΠΜ, για τις οποίες το ΥΠΕΝ πραγματοποίησε έναν μεγάλο διαγωνισμό για την κατάρτιση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) και σχεδίων διαχείρισης για όλες τις προστατευόμενες περιοχές Natura που αριθμούνται σε  446.

Οι μελέτες ανατέθηκαν από το ΥΠΕΝ στις αρχές του 2019 με προθεσμία ολοκλήρωσης 2,5 ετών ωστόσο είναι εμφανής η καθυστέρησή τους κι αυτό ανοίγει ζητήματα ως προς την προστασία των περιοχών που βρίσκονται σε ένα καθεστώς που δεν υπάρχει νέο θεσμικό πλαίσιο.

Να σημειώσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει καταδικάσει τη χώρα μας το 2020 επειδή δεν διαθέτει ένα εξειδικευμένο θεσμικό πλαίσιο και συγκεκριμένα σχέδια για το πώς θα προστατεύσει τα είδη και τους οικοτόπους που πρέπει να προστατέψει είναι επειδή εξακολουθεί να μην έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία ειδών και οικοτόπων, κατά παράβαση δύο κοινοτικών οδηγιών. Έτσι το ΥΠΕΝ ενεργοποίησε την διαδικασία κατάρτισης των ΕΠΜ προκειμένου να γίνει επικαιροποίηση των στοιχείων αλλά και πιο λεπτομερής αποτύπωσή τους.

Έχει ολοκληρωθεί πέρσι η διαβούλευση για την ΕΠΜ του δικού μας Εθνικού Πάρκου

Όπως μας εξηγεί η Προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου- Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Ροδόπης που εδρεύει στο Πόρτο Λάγος Δεσποινα Μιχαηλίδου: «Από το υπουργείο ανατέθηκε σε διάφορους μελετητές να εκπονήσουν τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες μεταξύ αυτών και του δικού μας εθνικού πάρκου. Η μελέτη ολοκληρώθηκε και πέρσι τέθηκε σε διαβούλευση. Κατατέθηκαν απόψεις των φορέων  και κατόπιν υποβλήθηκε στο ΥΠΕΝ. Αναμένουμε την τελική έγκριση καθώς επίσης και πως θα διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο μετά από τις επισημάνσεις των φορέων». Όπως ανέφερε η κα Μιχαηλίδου το προηγούμενο σχέδιο ήταν του 1999 και με βάση αυτό εκδόθηκε η ΚΥΑ για το Εθνικό Πάρκο. : «Οι Ειδικές Περιβαλλοντικές  Μελέτες έχουν μια πιο ειδικευμένη και πιο λεπτομερή αποτύπωση  των ζωνών και των χρήσεων επιτρέπονται και απαγορεύονται σ’ αυτές». Στο ερώτημα αν η νέα Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη φέρνει αλλαγές και καθορίζει ένα πιο «αυστηρό» καθεστώς προστασίας απαγορεύοντας περισσότερες χρήσεις η κα Μιχαηλίδου απάντησε πως δεν γνωρίζει γιατί δεν έχει εγκριθεί το τελικό σχέδιο της μελέτης. : «Αυτή η μελέτη που βγήκε σε διαβούλευση είναι πολύ λεπτομερής με πολλές αναφορές στους χώρους και με πίνακες που αντιστοιχούν σε χρήσεις. Περιμένουμε την έγκριση να δούμε το τελικό σχέδιο».

Ποιες είναι οι περιοχές Natura στο νομό Ξάνθης

Στο νομό Ξάνθης υπάρχουν οι ακόλουθες περιοχές Natura: το όρος Χαϊντού – Κούλα κι οι γύρω κορφές, με έκταση 3.488 εκταρίων, τα στενά Νέστου με έκταση 8.752 εκταρίων και το αισθητικό δάσος Νέστου με έκταση 2.335 εκταρίων.

Eθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Η πρώτη θεσμοθέτηση της προστασίας Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ έγινε το 1996 με την Κ.Υ.Α. 5796/16.9.1996 (ΦΕΚ Β’ 854), ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η Κ.Υ.Α. 44549/ 17.10.2008 (ΦΕΚ Δ’497), η οποία ισχύει έως και σήμερα.

Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, περιλαμβάνει τις προστατευόμενες περιοχές των υγροτόπων Δέλτα Νέστου, Λίμνης Βιστωνίδας, Λίμνης Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής τους, με χερσαία και υδάτινη συνολική έκταση άνω των 930.000 στρεμμάτων. Το ΕΠΑΜΑΘ εκτείνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης. Τα φυσικά του όρια είναι, από βόρεια τα όρη Ροδόπης, από δυτικά η πεδινή περιοχή της Χρυσούπολης, από ανατολικά το νοτιοδυτικό τμήμα της ΠΕ Ροδόπης και από νότια το Θρακικό πέλαγος.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 44549/17.10.2008, προβλέπονται 4 ζώνες προστασίας (Α, Β, Γ, Δ) που περιλαμβάνουν 67 υποζώνες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στο 2ο Γυμνάσιο Ξάνθης: «Βελτιώνοντας τις Δεξιότητες στη χρήση του e-class»

5ωρο σεμινάριο για τη βελτίωση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών στην πλατφόρμα e-class Την…