Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Νέα χρηματοδότηση 380 εκατ. ευρώ για 133 έργα περιβάλλοντος και κλιματικής δράσης στην Ευρώπη

Νέα χρηματοδότηση 380 εκατ. ευρώ για 133 έργα περιβάλλοντος και κλιματικής δράσης στην Ευρώπη

0

Τρία έργα στην Ελλάδα ανάμεσα στα 133 ευρωπαϊκά έργα LIFE, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική ανθεκτικότητα και τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας


Περισσότερα από 380 εκατ. ευρώ δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 21 Οκτωβρίου για τη στήριξη 133 έργων περιβαλλοντικής και κλιματικής δράσης σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE. Το συνολικό ποσό αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ του προϋπολογισμού των 574 εκατ. ευρώ που απαιτείται για την υλοποίηση αυτών των έργων, με το υπόλοιπο να προέρχεται από εθνικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Στην Ελλάδα, τρία νέα έργα θα επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση, με ένα εξ αυτών να επικεντρώνεται στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τα άλλα δύο να υποστηρίζουν τη μετάβαση σε πράσινη ενέργεια. Συνολικά, τα νέα έργα LIFE ενισχύουν την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050, επιδιώκοντας παράλληλα την αντιστροφή της απώλειας βιοποικιλότητας έως το 2030. Οι δράσεις στοχεύουν να έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο στο περιβάλλον και την οικονομική ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών.

Η χρηματοδότηση των έργων καλύπτει ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών δράσεων, μεταξύ των οποίων η προώθηση κυκλικής οικονομίας (με προϋπολογισμό 143 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 74 εκατ. ευρώ από την ΕΕ), η αποκατάσταση οικοσυστημάτων και η διατήρηση της βιοποικιλότητας με 216 εκατ. ευρώ, και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με 110 εκατ. ευρώ. Για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας διατίθενται 105 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας την ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων και νέων τεχνολογιών στον τομέα της βιώσιμης ενέργειας.

Ανάμεσα στα νέα έργα LIFE περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες όπως η ανακύκλωση γραφίτη από απόβλητα μπαταριών στην Ιταλία (LIFE GRAPhiREC), η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη βιομηχανία μόδας μέσω ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Ισπανία (LIFE POLITEX), και η αφαλάτωση θαλάσσιου νερού στις Κανάριες Νήσους για ενίσχυση της ανθεκτικότητας του υδάτινου αποθέματος. Επιπλέον, έργα όπως το LIFE BLUE 420 kV GIS στο Βέλγιο στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από βιομηχανικά συστήματα, ενώ το πρόγραμμα ENERCOM FACILITY επενδύει στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων για τη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εμβολιασμός κατά της Ιλαράς για παιδιά Ρομά ηλικίας 1-14 ετών την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου

Θα διενεργηθούν στο Παράρτημα του Κέντρου Κοινότητας Ξάνθης στο Δροσερό   Στο πλαίσιο…