Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

0

Η κατάρα της …ευλογιάς
Ήταν αναμενόμενο να έρθει  αυτή η …κατάρα που λέγεται κατ’ ευφημισμόν…ευλογιά και στον νομό μας. Παρόλα τα μέτρα που ας υποθέσουμε ότι τηρήθηκαν πάντα υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας , μας είπαν κτηνιατρικές αρχές, αφού ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα ακόμη και από πουλιά και ζωοτροφές. Μάλιστα θεωρείται επίτευγμα το ότι ο νομός μας κρατήθηκε «καθαρός» για 2,5 μήνες από τότε που ξεκίνησε η επιδημία. Σ’ ότι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι ουδείς γνωρίζει και πάλι θα εξαρτηθεί από το πόσο τηρούνται τα μέτρα αλλά και από την …τύχη! Το βέβαιο είναι ότι θα χάσουμε ένα μέρος του ζωικού κεφαλαίου μας σαν νομός και κάποιοι κτηνοτρόφοι θα βρεθούν από την μια μέρα στην άλλη …άνεργοι.
Μ.Ξ.


Πρώτη φορά τέτοιο λάθος
Προφανώς δεν συμφωνώ με τη δήλωση του Ευαγ. Βακιρτζή, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου. Ο οποίος γνωστοποίησε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος και «… κάλεσε τους αυτοαπασχολούμενους να γυρίσουν την πλάτη και να απέχουν από την διαδικασία των προσεχών εκλογών».
Είναι όντως τραγικό και για πρώτη φορά, επικεφαλής ομάδας, αποχωρώντας λόγω λήξης της θητείας από τη διοίκηση, να προτείνει να μην πάνε να ψηφίσουν τα μέλη για τη νέα διοίκηση!
Πρόκειται για παράδοξο που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ κατά το παρελθόν και προφανώς χαρακτηρίζει αυτούς που κάνουν αυτές τις δηλώσεις που θυμίζουν νοοτροπίες κάθε άλλο παρά δημοκρατικές.
Ο άγνωστος σε μας κ.Βακιρτζής έσφαλε με τη δήλωσή του και την προσπάθεια απαξίωσης ενός θεσμού που δεκάδες χρόνια τώρα βρίσκεται δίπλα στην ιδιωτική επιχείρηση.
Γ.Δ.


Επιστροφή στο παλιό δίπολο Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ
Επιστροφή στα παλιά, στο γνωστό πολιτικό δίπολο ΝΔ- ΠΑΣΟΚ είχαμε με την έναρξη των εργασιών της βουλής εχθές και τις πρώτες κοινοβουλευτικές κόντρες.
Η αναβίωση του παλαιού δικομματισμού ξεκίνησε με κόντρα με αφορμή την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει τον νόμο για το ΑΣΕΠ, με τις διορθώσεις που επέφερε το υπουργείο Εσωτερικών, για την επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης.
Τις πρώτες βολές κατά του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για τη στάση του στο συγκεκριμένο ζήτημα, μιλώντας για προσχηματική άρνηση «όπως είχαμε δει και στα νομοσχέδια για την ίδρυση μη κρατικών- μη κερδοσκοπικών τμημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα, ή για την επιστολική ψήφο. Μόνη μας ευχή, αυτό το πρώτο δείγμα της ανανεωμένης θητείας του κ. Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ να μην είναι προάγγελος μιας δεύτερης θητείας της οποίας ο τίτλος θα είναι «στο ίδιο έργο θεατές», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης .
Συνέχεια έδωσε στην κόντρα ο κ. Ανδρουλάκης από το βήμα της βουλής, ξεκινώντας την ομιλία του με βολές κατά της κυβέρνησης, γιατί δεν έκανε δεκτή την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για αναστολή της τακτικής χρηματοδότησης στο κόμμα των Σπαρτιατών, παρά το ότι ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος δεσμεύθηκε ότι θα έρθει ρύθμιση σε αυτό το πνεύμα, σε δεύτερο χρόνο και με βάση τις εξελίξεις από το μέτωπο της δικαιοσύνης.
Πάντως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δείχνουν με τη στάση τους ότι πλέον θεωρούν το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση, μετά τα ευτράπελα και την εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει δημοσκοπικά και πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ…
Π.Θ.


Προσκλητήριο νέων
Ποιος θα το φανταζόταν πριν χρόνια ότι η Σχολή Ευελπίδων δεν θα έχει «ζήτηση» από τους νέους της χώρας μας.
Οι νέοι έχουν, όπως αποδείχτηκε, άλλο αξιολογικό πίνακα για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Τα γαλόνια και τα πηλήκια δεν συγκινούν πλέον όπως παλιά και δεν προσελκύουν τους νέους. Αυτό όπως γίνεται αυτονόητο, σημαίνει ότι έχει μειωθεί η ροή προς τις Στρατιωτικές Σχολές κι αυτό με τη σειρά του δημιουργεί πρόβλημα κάλυψης των βασικών αναγκών του στρατού σε Στρατό Ξηράς, Ναυτικό και Αεροπορία.
Κι επειδή το πρόβλημα απαιτεί λύση  και για να υπάρξει ανταπόκριση των νέων, μπήκαν σε εφαρμογή επικοινωνιακά μέσα. Οι προσομοιωτές πτήσης που παρουσιάστηκαν προχθές στην κεντρική πλατεία αυτόν τον σκοπό υπηρετούν. Να δουν οι νέοι, να τους ελκύσει η «πτήση»,  να επιλέξουν την αεροπορία.
Ανάλογες φυσικά εκδηλώσεις γίνονται για το Ναυτικό, ενώ παράλληλα δίδεται κι ένα επιπλέον οικονομικό μπόνους.
Η γνωριμία, η επικοινωνία, τα μπόνους, όλα για τον στόχο να επιστρέψουν οι νέοι στις ανώτερες θέσεις και αξιώματα του Στρατού.
Γ.Δ.


Εκλογές Επιμελητηρίου
Καθαρά ένας μήνας έχει απομείνει για τις εκλογές του Επιμελητηρίου Ξάνθης και οι προσεγγίσεις υποψηφίων και ψηφοφόρων ξεκίνησαν ήδη.
Οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι των εκλογών, ο νυν πρόεδρος Στέλιος Μωραΐτης και η κυρία Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη διεξάγουν τον αγώνα τους χωρίς εντάσεις. Κάνουν γνωστά τα επιχειρήματά τους, τα σχέδιά τους για το μέλλον του θεσμού, αναλύουν τις δυνατότητες που ο θεσμός τους δίνει.
Όπως όλα δείχνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, θα έχουμε μια διαδικασία κόσμια, χωρίς ακραίες αντιπαραθέσεις, όπου ο πολιτικός πολιτισμός θα πρωταγωνιστήσει και θα τιμήσει τους δύο υποψήφιους προέδρους και τα μέλη των συνδυασμών τους.
Θυμίζω ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν 1 και 2 Δεκεμβρίου.
Γ.Δ.


Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας
Λειτουργώντας σαν φίλαθλος του ποδοσφαίρου, παρακολουθώ διάφορους αγώνες κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου ως γνωστόν το ποδόσφαιρο βρίσκεται σε άλλο επίπεδο.
Έτσι, παρακολούθησα την Τετάρτη τον αγώνα μεταξύ δύο γνωστών και ιδιαίτερα σημαντικών ομάδων, της Ισπανικής Μπαρτσελόνα και της Μπάγιερ Μονάχου Γερμανίας.
Σίγουρα για Τσάμπιονς Λίγκ χθες, θα έγιναν και άλλοι ωραίοι και ενδιαφέροντες αγώνες.
Όμως η ποιότητα, η ομορφιά, τα γκολ, οι εντυπωσιακές ενέργειες, οι ταλαντούχοι νέοι παίκτες ήταν σ’ αυτόν τον αγώνα που έληξε 4-1 υπέρ της Μπαρτσελόνα. Η οποία παρουσιάζει μια νεανική ομάδα, τεχνική αλλά με νέους ταλαντούχους παίκτες 17 και 18 και 19 χρόνων!
Χαίρεσαι να βλέπεις μια τέτοια παράσταση. Διότι περί αυτού πρόκειται. Πηγαίνει ο φίλαθλος στο γήπεδο, πληρώνει για να δει έναν όμορφο αγώνα, μια παράσταση ποδοσφαιρική που συναρπάζει όταν οι ποδοσφαιριστές αποδίδουν σωστά τους ρόλους τους οποίους δίδαξε ο σκηνοθέτης-προπονητής.
Χωρίς οπαδικό ενδιαφέρον, ομολογώ ότι απόλαυσα μια εξαιρετική παράσταση.
Γ.Δ.


Περί πατριωτισμού
Ομολογώ ότι με ξάφνιασε ευχάριστα αυτό που δήλωσε στη βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον γιαλαντζί, υποκριτικό και συμφεροντολογικό πατριωτισμό.  Είπε ο πρωθυπουργός: «Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων», ρήση του Σάμιουελ Τζόνσον.
Ε, λοιπόν, χρειάζεται πολιτικό θάρρος να πεις και να την εννοείς την φράση αυτή, σε μια περίοδο μάλιστα όταν έχεις απέναντι δύο πρώην πρωθυπουργούς και κάποιους βουλευτές που εκλέγονται κάνοντας σημαία τους το «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια».
Ιστορικά η χώρα μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά αυτόν τον ψευτοπατριωτισμό ηγετών της στα λόγια, ενώ στις πράξεις είναι γατάκια και στο πρώτο μπουμ, βάζουν την ουρά στα σκέλια.
Αυτόν τον ψευτοπατριωτισμό καταδίκασε ο πρωθυπουργός κι ελπίζω να έλαβαν το μήνυμα οι πατριώτες της φακής.
Γ.Δ.


Προσφορά χρόνων


Χρόνια τώρα παρακολουθώ την εθελοντική δραστηριότητα του Νεστοχωρίτη Τάσου Κοντογιαννίδη. Πατριώτης στην πράξη, με έργο, όχι με λόγια.
Συνταξιούχος δημοσιογράφος σε Αθηναϊκές Εφημερίδες, με καταγωγή από τα Κομνηνά, κάθε χρόνο, χρόνια τώρα διοργανώνει εκδήλωση στο σχολικό συγκρότημα της Σταυρούπολης, με απονομή βραβείων. Βραβεύει δηλαδή τους αριστούχους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Σταυρούπολης, τους πρώτους μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων, καθώς και τους νεοεισαχθέντες στα ΑΕΙ της σχολικής περιόδου 2023-2024.
Τα βραβεία είναι οικονομική χορηγία του Κοντογιαννίδη και με τον τρόπο αυτόν επιβραβεύει τους νέους που διακρίνονται στις μαθητικές τους υποχρεώσεις.
Ιδού λοιπόν ένα παράδειγμα ανιδιοτελούς λειτουργίας που του αξίζουν ο έπαινος και η τιμή.
Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στη Σταυρούπολη.
Γ.Δ.


Ο καθηγητής Αντώνης Μπαρτσιώκας μιλά στο «Ε» για τον σάραπη, τον χιτώνα του Μ. Αλεξάνδρου
Το «Ε» στο σημερινό του φύλλο φιλοξενεί συνέντευξη με τον Ομότιμο Καθηγητή Φυσικής Ανθρωπολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αντώνη Μπαρτσιώκα, ο οποίος τάραξε τα νερά της Αρχαιολογικής έρευνας με μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που αφορά στους Βασιλικούς Μακεδονικούς τάφους στην Βεργίνα. Συγκεκριμένα ο ίδιος και η ομάδα του ταυτοποίησαν με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα,  ένα μωβ βαμβακερό υφαντό γνωστό ως σάραπης, το ένδυμα των Περσών βασιλέων, το οποίο υιοθετήθηκε και από τον Μέγα Αλέξανδρο. Το σημαντικό είναι ότι αυτό βρέθηκε μέσα στον τύμβο ΙΙ στους Μακεδονικούς τάφους που σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Ανδρόνικο είναι θαμμένος ο Φίλιππος  Β΄πατέρας του Μ. Αλεξάνδρου. Αυτό το εύρημα επιβεβαιώνει την θέση που εξέφρασε παλαιότερα ο καθηγητής  ότι ο τάφος του Φίλιππου Β’ πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου δεν είναι στον τύμβο ΙΙ αλλά στον τύμβο Ι και ότι στον τύμβο ΙΙ είναι θαμμένος ο διάδοχος του Μ. Αλεξάνδρου ετεροθαλής αδελφός του, ο Φιλίππος ΙΙΙ ο Αρριδαίος, ο οποίος κληρονόμησε πολλά από τα εμβλήματα της εξουσίας του Αλεξάνδρου, μετά τον θάνατό του. Την άποψή του αυτή την τεκμηριώνουν και άλλα ευρήματα όπως μας αποκαλύπτει στην συνέντευξη.
Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο Journal of Field of Archeology με τίτλο “The Identification of the Sacred “Chiton” (Sarapis) of Pharaoh Alexander the Great in Tomb II at Vergina, Macedonia, Greece.”
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Θ’ ανοίξει μεγάλη συζήτηση Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι τα δεδομένα που παρουσίασε ο κ…