Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Βιβλίο Με φόντο τις γυναικοκτονίες το νέο βιβλίο του Πάνου Ιωαννίδη «Οι γυναίκες που φορούσαν τα μαύρα»

Με φόντο τις γυναικοκτονίες το νέο βιβλίο του Πάνου Ιωαννίδη «Οι γυναίκες που φορούσαν τα μαύρα»

0

Ο συγγραφέας μιλά στο «Ε» για το νέο του βιβλίο ενόψει της παρουσίας του στην Δράμα την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου


Αναδεικνύονται οι έννοιες της πατριαρχίας και του πένθους


Ο Πάνος Ιωαννίδης θα υπογράψει αντίτυπα σε όλους και όλες για το βιβλίο του «Οι γυναίκες που φορούσαν τα μαύρα» στην Δράμα, στο βιβλιοπωλείο Μανιφέστο(Μεγάλου Αλεξάνδρου 49) την Πέμπτη 31.10 από τις 18:30 έως τις 20:30. Με αφορμή το φλέγον ζήτημα των γυναικοκτονιών ο συγγραφέας μέσω των ηρώων του προσπαθεί να απαντήσει στο «γιατί;» συνέβη το έγκλημα, αφού το ποιος το διέπραξε έρχεται σε δεύτερη μοίρα σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη.

Με μαύρο χρώμα το πένθος των γυναικών

Ο συγγραφέας μίλησε στο «Ε» με σκοπό να αναδείξει τη σημασία της ευαισθητοποίησης γύρω από το ζήτημα των γυναικοκτονιών και να προωθήσει τη συζήτηση για την πατριαρχία και τις συνέπειές της στην κοινωνία. Μέσω της αφήγησής του, επιδιώκει να φωτίσει τις αιτίες πίσω από αυτά τα εγκλήματα και να ενθαρρύνει τις γυναίκες να μιλούν και να καταγγέλλουν τις ανάρμοστες συμπεριφορές που βιώνουν.

«Μέσω του βιβλίου επιχειρώ να “φωτίσω” το πρόβλημα της πατριαρχίας. Οι γυναικοκτονίες είναι διαταξικές και ταλανίζουν την Ελλάδα. Το πένθος εδώ συμβολίζεται με το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα. Ουσιαστικά, πρόκειται για το πένθος γυναικών που συνδέεται με το πώς μαθαίνουν να βρίσκονται υπό κάποιες καταστάσεις. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, οι γυναίκες φέρουν ευθύνη και πρέπει να έχουν φωνή, ώστε να καταγγέλλουν οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά σε βάρος τους», όπως τονίζει ο κ. Ιωαννίδης.

Βέβαια επισημαίνει πως δεν πρόκειται για ντοκουμέντο, αφού το κάθε μυθιστόρημα είναι αυθύπαρκτο σύμφωνα με τον συγγραφέα.



Ο συγγραφέας

Ο Πάνος Ιωαννίδης γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1978. Είναι ο δημιουργός του ιδιωτικού ντετέκτιβ Πέτρου Ριβέρη, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και πρωταγωνιστεί στα τέσσερα μυθιστορήματά του: Τα μωρά της Αθηνάς (Πηγή, 2016), Ο χορός της μέλισσας (Κέδρος, 2019), Ο καιρός των ρόδων (Κέδρος, 2021), Οι γυναίκες που φορούσαν τα μαύρα (Κέδρος, 2024). Έχει γράψει δύο ποιητικές συλλογές: Ποιήματα της στιγμής και άλλες ουτοπικές ιστορίες (Ηλεκτρονική αυτοέκδοση, 2014) και Λοκομοτίβα (Το Δόντι, 2017). Έχει συμμετάσχει σε συλλογές διηγημάτων αστυνομικής λογοτεχνίας, ενώ κείμενα και κριτικές του έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο και στον ηλεκτρονικό τύπο. Ζει στη Θεσσαλονίκη.

Η Υπόθεση

Ο Πέτρος Ριβέρης δεν διανύει την καλύτερη περίοδο της ζωής του. Η εμπλοκή του στην υπόθεση απαγωγής της Ιφιγένειας Ρούσσου του στοίχισε όχι μόνο έναν βαρύ τραυματισμό στο κεφάλι, αλλά και τον ουσιαστικό αποκλεισμό του από την ανάληψη σοβαρών υποθέσεων στην αγορά ιδιωτικών ερευνών της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, ο βοηθός του, Κορμοράνος, αποφάσισε να μεταναστεύσει στη Ρώμη και η συμβία του, Αύρα Συκουτρή, δέχτηκε τη θέση αναπληρώτριας καθηγήτριας στη Σορβόνη, με αποτέλεσμα η σχέση τους να έχει ουσιαστικά τελειώσει.

Η εμφάνιση του φίλου του από τα φοιτητικά χρόνια, δικηγόρου Ανέστη Δερμεντζόγλου, και του Επιμενίδη Κρητικού — ο οποίος άφησε τις ψευδομαρτυρίες και άνοιξε γραφείο τελετών — του προσφέρει την ευκαιρία που αναζητά για να επανέλθει στο προσκήνιο. Αποστολή του είναι να βρει όσο το δυνατόν περισσότερα αθωωτικά στοιχεία για την κομμώτρια Πηνελόπη Πινότση, που κατηγορείται για τη βάναυση δολοφονία του εραστή της, κρεοπώλη Βασίλη Παπάζογλου. Ο Πέτρος Ριβέρης αναλαμβάνει την έρευνα και μπλέκει στους λαβύρινθους των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης. Τα ευρήματα που ανακαλύπτει τον φέρνουν αντιμέτωπο με λαθρέμπορους, διοργανωτές παράνομων στοιχημάτων και κακοποιητές γυναικών. Θα καταφέρει άραγε ο ντετέκτιβ να συνδέσει τα κομμάτια ενός παζλ που έχει αναπτυχθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πόλης και ενώνει το παρόν με το παρελθόν με έναν δραματικό τρόπο;

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Βιβλίο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

20 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι σε καμβά για την επέτειο των 100 χρόνων

Η εικαστικός, Ν. Μπαλτούνα παρουσιάζει ένα πρωτότυπο αφιέρωμα αγάπης με τίτλο «γιατί με &#…