Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μητσοτάκης στη Βουλή: «Δύσκολη η φετινή αντιπυρική περίοδος, προτεραιότητα η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας»

Μητσοτάκης στη Βουλή: «Δύσκολη η φετινή αντιπυρική περίοδος, προτεραιότητα η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας»

0

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και στις στρατηγικές της κυβέρνησης για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών


Κατά την πρωτολογία του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη φετινή αντιπυρική περίοδο ως την πιο δύσκολη των τελευταίων 40 χρόνων, αναφερόμενος στις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν. Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε απολογισμό της κυβέρνησης και παρουσίασε τους βασικούς άξονες ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας.

«Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες, υπερβολική ξηρασία και έντονους ανέμους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες αυτές θα είναι μόνιμες στο μέλλον. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι φέτος εκδηλώθηκαν 9.101 πυρκαγιές, κάνοντάς τις περισσότερες από πέρυσι, αλλά με λιγότερα καμένα στρέμματα—440.000 σε σύγκριση με 1.754.000 το προηγούμενο έτος.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Μεσόγειος θα συνεχίσει να είναι στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και παρουσίασε τους τέσσερις βασικούς πυλώνες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Ο πρώτος πυλώνας αφορά την πρόληψη, με αυστηροποίηση των ποινών για εμπρησμό και αξιοποίηση της τεχνολογίας, ενώ ανέφερε ότι το σύστημα ειδοποίησης 112 έχει σώσει πολλές ζωές.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας πολιτών και κράτους στην πρόληψη, αναφέροντας ότι πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες καθάρισαν τα οικόπεδά τους μέσω της σχετικής πλατφόρμας. «Αυτή είναι μια συλλογική επιτυχία της χώρας», δήλωσε, τονίζοντας την ατομική ευθύνη στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.

Συμπληρώνοντας, ανέφερε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να εντάξει στον στόλο της τα πρώτα από τα 7 νέα Canadair μέχρι το 2027 και τόνισε την ανάγκη για περισσότερη υποστήριξη σε μετεωρολογικές προβλέψεις και πρόσληψη δασοκομάντων.

Απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κλιματική κρίση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι, αλλά μια σκληρή πραγματικότητα, ενώ κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάσταση της Πολιτικής Προστασίας το 2019. «Ελπίζω οι πολιτικοί αρχηγοί να μιλήσουν με πραγματικά δεδομένα και όχι με κορώνες», κατέληξε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τις ετήσιες συμβάσεις για την υποστήριξη εκδηλώσεων προχωράει ο δήμος Ξάνθης

Θέτει προς έγκριση στη Δημοτική Επιτροπή τις διαδικασίες για φύλαξη, ηχητική και φωτιστική…