Διαφωνίες για την εξωτερική σύγκλιση ενισχύσεων, προτάσεις για βιώσιμη γεωργία και διασφάλιση γεωργικών εισοδημάτων μετά το 2027
Η συζήτηση για τη μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο επικεντρώθηκε σε θέματα χρηματοδότησης και αναδιανομής κονδυλίων. Παρά το γεγονός ότι ο συνολικός προϋπολογισμός παραμένει αμετάβλητος, υπήρχαν πιέσεις για ανακατανομή των πόρων μεταξύ των παλαιών και νέων κρατών-μελών της Ε.Ε.
Η Ουγγρική Προεδρία παρουσίασε συμπεράσματα με στόχο μια βιώσιμη και ανθεκτική ΚΑΠ μετά το 2027, η οποία να εξασφαλίζει ανταγωνιστικότητα, επισιτιστική ασφάλεια και ένα δίκαιο βιοτικό επίπεδο για τους αγρότες. Ωστόσο, υπήρξαν διαφωνίες αναφορικά με την εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων, ένα θέμα που έθεσε η Ρουμανική αντιπροσωπεία. Η Ελλάδα, δια του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, εξέφρασε την αντίθεσή της σε αυτή την πρόταση, υπογραμμίζοντας ότι δεν συνάδει με τις υπόλοιπες προσεγγίσεις του κειμένου.
Κεντρικά θέματα για την Ελλάδα είναι η διατήρηση της ανεξαρτησίας της ΚΑΠ, η σταθερότητα των γεωργικών εισοδημάτων, η ενίσχυση των νέων αγροτών, και οι επενδύσεις για την ανταγωνιστικότητα και την περιβαλλοντική διαχείριση. Ο κ. Τσιάρας επίσης τόνισε την ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων.
Η συζήτηση επεκτάθηκε επίσης στις εμπορικές συμφωνίες αγροδιατροφικών προϊόντων και τις προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων της Ε.Ε., με έμφαση στην αντιμετώπιση κλιματικών αλλαγών, ζωονόσων και μικροβιακής αντοχής.