Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στο 25% η ΝΔ, στα «τάρταρα» ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο 25% η ΝΔ, στα «τάρταρα» ο ΣΥΡΙΖΑ

0

Εδραιώνεται στην δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ με 11,9% διαφορά από την πρώτη ΝΔ


Το 68% των ερωτηθέντων κρίνουν αρνητικά την πρόεδρο της Δημοκρατίας


Προβάδισμα 11,9 μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία όπως προκύπτει από τα στοιχεία της νέας δημοσκόπησης της Interview για το politic.gr, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταβαραθρώνεται στο 6,6% και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να παγιώνεται στη δεύτερη θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πέμπτη θέση, σε απόσταση μόλις 0,6 ποσοστιαίας μονάδας από τη Φωνή Λογικής.

Ποσοστά Κομμάτων

  • Νέα Δημοκρατία (ΝΔ): 25% – Παρά τη φθορά της κυβέρνησης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα (φυσικές καταστροφές, ακρίβεια), η ΝΔ διατηρεί τα ποσοστά των ευρωεκλογών και το προβάδισμά της έναντι των άλλων κομμάτων. Παρά την προφανή πτώση των ποσοστών της από τις εθνικές εκλογές, η πολιτική ηγεσία εξακολουθεί να αποπνέει εμπιστοσύνη σε ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος.
  • ΠΑΣΟΚ: 13,1% – Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να παγιώνεται στη δεύτερη θέση, ενισχυμένο από την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτό δείχνει σταθερή άνοδο και ενίσχυση της θέσης του κόμματος στον χώρο της κεντροαριστεράς, καθώς πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μετακινούνται προς το ΠΑΣΟΚ.
  • ΚΚΕ: 8% – Το ΚΚΕ συνεχίζει να διατηρεί τη δική του σταθερή βάση, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις, παραμένοντας τρίτο στη σειρά και επιβεβαιώνοντας τη σταθερή του παρουσία στη Βουλή.
  • Ελληνική Λύση: 7,1% – Η Ελληνική Λύση ενισχύεται αποσπώντας ψηφοφόρους από τη δεξιά πτέρυγα.
  • ΣΥΡΙΖΑ: 6,6% – Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της δημοσκόπησης είναι η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται πλέον στην πέμπτη θέση με ιστορικό χαμηλό 6,6%. Η πτώση αυτή δείχνει πως το κόμμα δεν έχει βρει ρυθμό μετά τις εσωτερικές διαμάχες και την παραίτηση Τσίπρα, ενώ η προσπάθεια ανασυγκρότησης με τον Στέφανο Κασσελάκη φαίνεται να μην έχει πείσει μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος.
  • Φωνή Λογικής: 6% – Το νεοεμφανιζόμενο αυτό κόμμα, το οποίο εκφράζει την alt right πτέρυγα με τον άκρως συντηρητικό λόγο, πλησιάζει επικίνδυνα τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό μόλις 0,6% χαμηλότερο.
  • Νίκη: 4,4% – Το ακροδεξιό κόμμα Νίκη παραμένει πάνω από το όριο εισόδου στη Βουλή, ενισχύοντας την θέση του κυρίως σε συντηρητικούς και εθνικιστικούς κύκλους.
  • Πλεύση Ελευθερίας: 3,8% – Παρά την άνοδο που είχε δείξει το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου στις προηγούμενες εκλογές, το ποσοστό του υποχωρεί, αν και παραμένει εντός Βουλής.
  • ΜέΡΑ25: 3,5% – Το ΜέΡΑ25 διατηρεί τη θέση του στο πολιτικό προσκήνιο, σημειώνοντας άνοδο, σε σχέση με το ποσοστό των ευρωεκλογών, η οποία θα μπορούσε να ξαναβάλει στη Βουλή.
  • Νέα Αριστερά: 3% – Η Νέα Αριστερά προσπαθεί να εδραιωθεί ως εναλλακτική πρόταση, αλλά ακόμα βρίσκεται σε χαμηλή πτήση. Είναι άγνωστο ακόμα αν θα καταφέρει να εισέλθει σταθερά στη Βουλή.

Προβληματισμοί για τον ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκη

Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στο 6,6% αποτελεί σοκ για το κόμμα, δεδομένου ότι πριν από ένα χρόνο βρισκόταν στο 13%. Παράλληλα, η δημοσκόπηση δείχνει πως ο Στέφανος Κασσελάκης παραμένει το φαβορί για την ηγεσία του κόμματος, με το 47,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να τον στηρίζουν. Ακολουθεί ο Σωκράτης Φάμελλος με 22,9%, ενώ τρίτος είναι ο Παύλος Πολάκης με 11,9%.

Ωστόσο, η θέση του Κασσελάκη φαίνεται επισφαλής, καθώς και στο σύνολο της κοινής γνώμης προηγείται μεν με 31,4%, αλλά ο «κανένας» έρχεται δεύτερος με 21,9%, γεγονός που δείχνει τη δυσπιστία πολλών πολιτών για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσδοκίες για την Προεδρία της Δημοκρατίας – Αρνητικά κρίνεται η Κατερίνα Σακελλαροπούλου από το 68% των ερωτώμενων

Με τη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου να λήγει στις αρχές του 2025, η δημοσκόπηση εξετάζει τις προσδοκίες των πολιτών για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το 50% θεωρεί ότι ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να είναι ένας ενοποιητικός ηγέτης που ενώνει τους Έλληνες, ενώ το 25% πιστεύει ότι πρέπει να είναι πολιτικός με εμπειρία. Ενδιαφέρον προκαλεί το ότι η πολιτική ιδεολογία φαίνεται να μην αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, καθώς οι απόψεις είναι μοιρασμένες: 40,2% προτιμά έναν ηγέτη από τη Δεξιά/Κεντροδεξιά, ενώ 39,6% επιλέγει την Αριστερά/Κεντροαριστερά.

Εντυπωσιακό είναι το εύρημα σύμφωνα με το οποίο σχεδόν 7 στους 10 (68%) κρίνουν αρνητικά τη θητεία της σημερινής Προέδρου της Δημοκρατίας, σε αντίθεση με το 25% που την κρίνει θετικά. Ως σημαντικότερο πρόβλημα για τη χώρα θεωρείται πάντα η ακρίβεια. Ακολουθεί το χαμηλό ύψος των εισοδημάτων και στην τρίτη θέση είναι οι υψηλές τιμές της ενέργειας.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Η δημοσκόπηση της Interview καταδεικνύει ότι, αν και η Νέα Δημοκρατία φαίνεται παντοδύναμη, το ποσοστό της (25%) δεν είναι αρκετά υψηλό για να χαρακτηριστεί απόλυτα κυρίαρχη. Η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει τη στήριξη μέρους του εκλογικού σώματος, αλλά όχι σε ποσοστά που να της εξασφαλίζουν άνετη πολιτική κυριαρχία.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σοβαρή κρίση, με ένα ιστορικά χαμηλό 6,6%, γεγονός που αποδεικνύει τη δυσκολία του κόμματος να ανακάμψει και να πείσει το εκλογικό σώμα. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ, αν και παγιώνεται στη δεύτερη θέση με 13,1%, πρέπει να πείσει περισσότερο αν θέλει να απειλήσει τη ΝΔ και να αναδειχθεί σε πραγματική εναλλακτική δύναμη.

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος των συντηρητικών και ακροδεξιών κομμάτων, όπως η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Φωνή Λογικής, κάτι που δείχνει ότι οι συντηρητικές φωνές ενισχύονται. Αυτό αντικατοπτρίζει μια στροφή σημαντικής μερίδας των ψηφοφόρων προς πιο εθνικιστικές και συντηρητικές απόψεις.

Τέλος, η έντονη δυσπιστία των πολιτών προς τους θεσμούς, όπως την Προεδρία της Δημοκρατίας (με το 68% να την κρίνει αρνητικά), είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Αυτή η δυσπιστία δείχνει μια αποξένωση από το πολιτικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να έχει συνέπειες στην πολιτική σταθερότητα και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τις ετήσιες συμβάσεις για την υποστήριξη εκδηλώσεων προχωράει ο δήμος Ξάνθης

Θέτει προς έγκριση στη Δημοτική Επιτροπή τις διαδικασίες για φύλαξη, ηχητική και φωτιστική…