Τη Δευτέρα, κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε την περιοχή για να συζητήσει τα μέτρα ανασυγκρότησης του Έβρου, υπό τη σκιά διαμαρτυριών των κατοίκων του Σουφλίου, οι οποίοι εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τον παραγκωνισμό της περιοχής του κεντρικού Έβρου
Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, μιλάει στο «Ε»
Το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε τη Δευτέρα τον Έβρο, με επικεφαλής τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Τριαντόπουλο και τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο, παρουσίασε ένα σύνολο μέτρων που στοχεύουν στην ανασυγκρότηση του νομού μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Όπως τόνισαν, από τις 22 Οκτωβρίου, εισάγεται προς ψήφιση διάταξη που αφορά τη μοριοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων με επιπλέον 40 μόρια στους δήμους Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Σαμοθράκης, προκειμένου να ενισχυθεί η παραμονή και η προσέλκυση εργαζομένων στις παραμεθόριες περιοχές. Παράλληλα, στον Δήμο Σουφλίου, τίθεται σε διαβούλευση η τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Στο κομμάτι της ενίσχυσης της απασχόλησης, έχουν ήδη υπογραφεί δύο επιδοτούμενα προγράμματα από το Υπουργείο Εργασίας, με χρηματοδότηση ύψους 18 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν 800 ανέργους στην περιοχή. Οι προσκλήσεις για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων θα δημοσιευθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ η προσπάθεια ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας θα υποστηριχθεί και με άλλα προγράμματα στήριξης.
Στα τέλη του έτους αναμένεται η έγκριση για την ίδρυση της Κτηνιατρικής Σχολής στην Ορεστιάδα, με τον φάκελο να βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης από τη Σύγκλητο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Παράλληλα, στο Σουφλί θα ιδρυθεί παράρτημα του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ), όπου θα αναπτυχθούν ειδικότητες συναφείς με την κτηνιατρική επιστήμη, ενώ το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο προετοιμάζει και νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την πολιτική προστασία και τις φυσικές καταστροφές.
Ένα νέο πρόγραμμα επανακατοίκησης του Βορείου και Κεντρικού Έβρου θα εφαρμοστεί, με στόχο την προσέλκυση πληθυσμού και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Προβλέπεται ενίσχυση έως 10.000 ευρώ για 1.000 ωφελούμενους, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες θα καθοριστούν σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους.
Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου προηγήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους κατοίκους του Δήμου Σουφλίου
Στις 20 Οκτωβρίου, οι κάτοικοι του Δήμου Σουφλίου βγήκαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας κατά των εξαιρέσεων που παρατηρήθηκαν στα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν για τον Έβρο. Η διαδήλωση, με επικεφαλής τον δήμαρχο Παναγιώτη Καλακίκο, είχε έντονο συμβολισμό, με τους κατοίκους να κρατούν ελληνικές και μαύρες σημαίες για να εκφράσουν την απογοήτευση και την αγανάκτησή τους.
Στα αιτήματα περιλαμβάνονται:
- η ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής,
- η δημιουργία συνοριακού σημείου διέλευσης,
- η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων και αναπτυξιακών έργων, καθώς και
- η αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών στην περιοχή.
Π. Καλακίκος: «Περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις αυτών των υποσχέσεων»
Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος μιλώντας στο «Ε» εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του όσον αφορά στην υλοποίηση των μέτρων που απευθύνονται στο Σουφλί.
«Τα μέτρα ακόμα εξετάζονται και θεωρούμε ότι είμαστε στον σωστό δρόμο, αν και δεν έχει ειπωθεί κάτι για τη βελτίωση των όρων Natura. Η βελτίωση των όρων Natura είναι πολύ σημαντική για εμάς, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα προσελκύσουμε νέες επιχειρήσεις, αλλά και θα αναπτυχθούν και θα εκσυγχρονιστούν οι ήδη υπάρχουσες», σημειώνει ο κ. Καλακίκος.
Προσθέτει ότι οι κάτοικοι παραμένουν επιφυλακτικοί, παρά τις νέες εξαγγελίες, καθώς «πολλές φορές έχουμε δει να λέγονται άλλα και στους νόμους να γράφονται άλλα».
Ο κ. Καλακίκος τόνισε επίσης ότι «στηριζόμαστε στον πρωτογενή τομέα, αλλά η καταστροφή του δάσους από τις φωτιές έχει επηρεάσει τη γεωργία, τη μελισσοκομία, την υλοτομία και άλλες δραστηριότητες. Η πρόθεση για επανακατοίκηση της περιοχής με επιδοτήσεις έως 10.000 ευρώ προκαλεί ερωτήματα: θα είναι αρκετά τα οικονομικά κίνητρα για να επιστρέψουν οι κάτοικοι σε μια περιοχή που έχει υποστεί τόσο σημαντικές ζημιές; Και τι γίνεται με την προοπτική στήριξης των ήδη υπαρχόντων κατοίκων που παλεύουν να επιβιώσουν μέσα σε δύσκολες συνθήκες;».
Ένα βήμα μπροστά, αλλά όχι αρκετό
Παρά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, οι ανάγκες της κεντρικής περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Καλακίκο, δεν καλύπτονται επαρκώς. Ο Δήμος Σουφλίου ζητά περισσότερη στήριξη, ώστε να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές συνέπειες των φυσικών καταστροφών και της οικονομικής κρίσης.
«Το κεντρικό ζήτημα είναι κατά πόσο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα που θα βοηθήσουν την περιοχή να ανακάμψει πραγματικά και όχι απλώς με μελλοντικές υποσχέσεις», σημειώνει.