Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Βιβλίο Παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Σιακαντάρη: «Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050;»

Παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Σιακαντάρη: «Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050;»

0

Μια επίκαιρη ανάλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η δημοκρατία στον 21ο αιώνα


Οι Εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ και το Βιβλιοπωλείο του Μιχάλη Σπανίδη διοργανώνουν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γεωργίου Σιακαντάρη με τίτλο «Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050; Μεταδημοκρατία, μεταπολιτική, μετακόμματα». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 7:00 μ.μ., στην Αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Ο εκδότης Μιχάλης Σπανίδης τονίζει ότι «ο Γεώργιος Σιακαντάρης, μέσα από το έργο του, εστιάζει σε ένα φαινόμενο που έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα: τις επιπτώσεις της μεταπολιτικής στη λειτουργία των δημοκρατιών. Η ανάλυσή του εξετάζει πώς θα διαμορφωθούν οι δημοκρατίες στα μέσα του 21ου αιώνα και εάν η πολιτική θα μπορέσει να απαντήσει στις προκλήσεις της μεταπολιτικής».

Στο βιβλίο του, ο συγγραφέας αναλύει πέντε σημαντικές εξελίξεις που απειλούν τις αντιπροσωπευτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες, όπως τις γνωρίζαμε μέχρι τον 20ό αιώνα:

  • Περιθωριοποίηση κομμάτων: Η κυριαρχία της εκτελεστικής και αρχηγικής εξουσίας σε βάρος των κοινοβουλευτικών θεσμών.
  • Μετάβαση της κομματικής δομής: Η εξέλιξη από το κόμμα-καρτέλ στο κόμμα-σουπερμάρκετ και στη συνέχεια στο μετακόμμα και το τεχνοκρατικό κόμμα.
  • Δικαστικοκρατία και προεδρικοποίηση: Οι νέες παρεμβάσεις και οι αυταρχικές τάσεις που αναδύονται στις πολιτικές δομές.
  • Εθνικισμός και λαϊκισμός: Η μετάβαση από τις παραδοσιακές Δημοκρατίες στην εποχή του εθνικολαϊκισμού και των θρησκευτικών συγκρούσεων.
  • Ακροδεξιά και τραμπισμός: Η ανόδου των ακροδεξιών κινημάτων σε απάντηση στις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις.

Το έργο του Σιακαντάρη δεν περιορίζεται μόνο στην περιγραφή των προκλήσεων, αλλά αναζητά και διέξοδο στα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις αναλύσεις του.

Ο Γιώργος Σιακαντάρης είναι διδάκτωρ κοινωνιολογίας, συγγραφέας και αρθρογράφος, με πολυάριθμες δημοσιεύσεις και έργα που εξερευνούν τη δημοκρατία και την πολιτική σκέψη. Ανάμεσα στα έργα του περιλαμβάνονται τα: «Οι μεγάλες απουσίες. Η ελληνική δημοκρατία σε άμυνα» και «Το πρωτείο της Δημοκρατίας. Η σοσιαλδημοκρατία μετά τη σοσιαλδημοκρατία».

«Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε αυτήν τη σημαντική εκδήλωση και να παρακολουθήσετε τη συζήτηση γύρω από το μέλλον της δημοκρατίας στην εποχή της μεταπολιτικής», αναφέρει ο κ. Σπανίδης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Βιβλίο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

20 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι σε καμβά για την επέτειο των 100 χρόνων

Η εικαστικός, Ν. Μπαλτούνα παρουσιάζει ένα πρωτότυπο αφιέρωμα αγάπης με τίτλο «γιατί με &#…