Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Δεν γλύτωσε από την ευλογιά η Ξάνθη

Δεν γλύτωσε από την ευλογιά η Ξάνθη

0

Εντοπίστηκε ύποπτο κρούσμα σε μονάδα 300 προβάτων στην παραλιακή ζώνη του δήμου Αβδήρων

 

Αναμένεται η τυπική επιβεβαίωση – Πάνω από 16.000 τα αιγοπρόβατα που έχουν θανατωθεί στην ΑΜΘ

 

Η ευλογιά έκανε την εμφάνισή της και στην Ξάνθη. Μετά από ελέγχους της Κτηνιατρικής υπηρεσίας εντοπίστηκε ύποπτο κρούσμα σε εκτροφή 300 προβάτων στην παραλιακή ζώνη του δήμου Αβδήρων. Η τυπική επιβεβαίωση θα ανακοινωθεί όταν ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων, ωστόσο τα συμπτώματα είναι εμφανή.

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου εντοπίστηκε το ύποπτο κρούσμα στην Ξάνθη

Ειδικότερα, όπως μας ανέφερε ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Π.Ε. Ξάνθης Δήμος Τέγος, σε έλεγχο που έγινε την Πέμπτη (17/10) σε εκτροφή της περιοχής της παραλιακής ζώνης του δήμου Αβδήρων, εντοπίστηκε ύποπτο κρούσμα. Λήφθηκαν δείγματα και εστάλησαν για εργαστηριακό έλεγχο. Ωστόσο η εκτροφή τέθηκε σε περιορισμό και σε επιτήρηση οι γύρω εκτροφές. Όπως πρόσθεσε ο κ. Τέγος τα μέτρα που προβλέπονται από την στιγμή που θα εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα είναι να τεθούν στη ζώνη προστασίας όλες οι εκτροφές σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων, και σε ζώνη επιτήρησης αυτές που είναι σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων. Σε ζώνη επιτήρησης ήταν πολλές εκτροφές στο Εράσμιο και στην Ηλιόπετρα παρότι δεν υπήρχε κρούσμα στην Ξάνθη,  επειδή ήταν σε μικρότερη απόσταση των 10 χιλιομέτρων από χωριά της Καβάλας ή της Κομοτηνής που είχαν εντοπιστεί κρούσματα.

Να σημειώσουμε επίσης ότι σε κάθε ζώνη προβλέπονται προστατευτικά μέτρα με σχολαστική απολύμανση των κτηνοτρόφων και όσων έρχονται σε επαφή με τις εκτροφές καθώς επίσης και απολύμανση αντικειμένων, οχημάτων κ.λ.π. Επίσης η εμπορία κρεάτων και προϊόντων έχει απαγορευτεί με απόφαση του ΥΠΑΑΤ σε όλη την ΑΜΘ και στο νομό Σερρών προκειμένου να ανακοπεί η μετάδοση της ευλογιάς και στην υπόλοιπη χώρα.

Πάνω από 16.000 τα αιγοπρόβατα που έχουν θανατωθεί στην ΑΜΘ

Ο κ. Νίκος Φωτεινιάς, Προϊστάμενος διεύθυνσης κτηνιατρικής υπηρεσίας περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι: «Αυτή τη στιγμή μόνο στη Δράμα δεν έχουμε κρούσμα ευλογιάς. Την Πέμπτη (17/10) είχαμε το πρώτο κρούσμα στην Ξάνθη στον Δήμο Αβδήρων. Στον Έβρο έχουμε κρούσματα σε 80 εκτροφές και στην Καβάλα έχουμε φτάσει στις 15 εκτροφές, ενώ στην Ροδόπη κρούσματα σε 5 εστίες. Σε όλες αυτές τις εκτροφές έχουν θανατωθεί τα αιγοπρόβατα.

Σε όλη την Περιφέρεια Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και στις Σέρρες έχει επιβληθεί απαγόρευση της μετακίνησης των αιγοπροβάτων και έχουν κλείσει τα σφαγεία.

Υπάρχει μια δραματική έκταση του φαινομένου που θέτει πολλές προκλήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς δεν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των κρουσμάτων.

Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να συνεργαστούνε σύμφωνα με τις υποδείξεις μας. Δεν μπορούν να τηρηθούν μέτρα βιοασφάλειας αν ο ίδιος ο κτηνοτρόφος δεν είναι συνεργάσιμος.

Προσπαθούμε αυτή την περίοδο να μην αφήσουμε να βγει η ευλογιά έξω από τα όρια της Περιφέρειας».

Υπολογίζεται ότι πάνω από 16.000 είναι τα αιγοπρόβατα τα οποία έχουν θανατωθεί στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξαιτίας της ευλογιάς.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ιδρύεται Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής στην ΑΜΘ

Το πρώτο πανελλαδικά με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο Πραγματοποιήθηκε τριήμερο σενά…