Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

0

Ο Μητσοτάκης και οι «πατριώτες της φακής»

Είναι γεγονός ότι μετά τις ευρωεκλογές η χώρα δεν έχει αντιπολίτευση. Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης  ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι απασχολημένα με τα εσωκομματικά τους. Έτσι τον ρόλο της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση ανέλαβαν να την ασκήσουν στελέχη εντός του χώρου της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται πιέσεις από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. Το κλίμα ήταν στραβό πάντα αλλά στράβωσε περισσότερο από τότε που δεν παρέστησαν στον εορτασμό για τα 50 χρόνια της ΝΔ αλλά και την θερμή χειραψία με τον Νίκο Παππά του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφευγε να πυροδοτήσει το κλίμα ωστόσο σε προχθεσινές του δηλώσεις φάνηκε ότι θα αλλάξει τακτική μίλησε για «υπερπατριώτες» και αναφέρθηκε σε «ακραίες φωνές». Είναι χαρακτηριστικό πως μίλησε ξανά για «πατριώτες της φακής» , ενώ σημείωσε πως η χώρα έχει πληρώσει ακριβά στην ιστορία της την ακραία ρητορική που δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Αναφέρθηκε δε «σε όσους θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες» και καυστικά επεσήμανε «υποψιάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια».

Αν ισχύει η ρήση ότι «τα κάστρα πέφτουν από μέσα» τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να ανησυχεί.!

Μ.Ξ.

 

Έφυγε η Βάσω Παπανδρέου μια μεγάλη κυρία της πολιτικής

Μια μεγάλη κυρία της πολιτικής η Βάσω Παπανδρέου έφυγε από την ζωή στα 80 της χρόνια. Ο θάνατός της συνέπεσε με τα 43 χρόνια από τις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 που έφεραν το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία με το δυσθεώρητο 48%!   Η Βάσω Παπανδρέου άφησε την σφραγίδα της στην πολιτική ζωή της μεταπολίτευσης αφού διετέλεσε κορυφαία υπουργός σ’ όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τόσο επί Ανδρέα Παπανδρέου όσο και επί Κώστα Σημίτη, ενώ έγινε και η πρώτη γυναίκα Επίτροπος στην ΕΟΚ και συγκρούστηκε με διάφορους συντηρητικούς ηγέτες και κυρίως τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Το 1993 συγκέντρωσε 256.831 σταυρούς προτίμησης στην εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών, την υψηλότερη επίδοση μέχρι σήμερα σε εθνικές εκλογές. Η παρουσία της στην πολιτική στιβαρή και σοβαρή με ήθος και πολλές ικανότητες απέπνεε εμπιστοσύνη και σεβασμό. Ως Υπουργός Εσωτερικών θεσμοθέτησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και με πρωτοβουλία της κατοχύρωσε νομοθετικά τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002.

Το 2012, διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με την απόφασή της να καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου, στο πλαίσιο του Β΄μνημονίου.

Μ.Ξ.

Στα χέρια δύο αντιδήμαρχοι

Συνέβη στον δήμο Σερρών μεταξύ μάλιστα δύο αντιδημάρχων. Οι οποίοι πιάστηκαν στα χέρια αφού περιέλουσαν ο ένας τον άλλο με ύβρεις, κατηγορίες και χαρακτηρισμούς με υπονοούμενα. Αιτία του μεγάλου καβγά που διαδραματίστηκε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Αιτία της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο ανδρών, το πού ανήκουν, σε ποια αντιδημαρχία τα οδοποιητικά μηχανήματα. Ο καβγάς ήταν ότι ένας αντιδήμαρχος κρατούσε τα μηχανήματα για να κάνει μικρορουσφέτια και ο άλλος διαμαρτυρήθηκε ότι ενώ τα χρειάζονταν οι αγρότες διότι δεν μπορούν να πάνε στα χωράφια τους, ο άλλος ασκούσε προσωπικές εξυπηρετήσεις.

Τελικά η δήμαρχος τους υποχρέωσε σε παραίτηση κι έτσι χάσαν και οι δύο. Και ο μοναφαγάς και ο δεύτερος που ήθελε να βοηθήσει τους αγρότες.

Γ.Δ.

 

 

Χάνουμε εκδηλώσεις

Συμπολίτης του χώρου της εστίασης μου μετέφερε τον έντονο προβληματισμό του για την μείωση της κίνησης στα καταστήματα εστίασης.

Ένας δε λόγος αρκετά σοβαρός ότι μειώθηκαν σημαντικά οι διάφορες εκδηλώσεις που έφερναν κόσμο στην πόλη.

Μου ανέφερε ότι δεν γίνονται συνέδρια, συναντήσεις, ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις επιστημονικές, πολιτιστικές και αθλητικές. Όταν μάλιστα δίπλα μας αυτές και άλλες γίνονται ιδιαίτερα συχνά με πρωτοβουλία των δήμων. Μάλιστα χαρακτήρισε ως «ξηρασία» την κατάσταση που επικρατεί στην Ξάνθη τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη, δέχτηκε ως άλλη σοβαρή αιτία την παύση λειτουργίας ορισμένων ξενοδοχείων, λέγοντας ότι το ένα κακό έφερε το  άλλο και γενικά η Ξάνθη, είπε, περνάει κρίση.

Γ.Δ.

 

 

Χρειάζεται άνοιγμα

Η αλήθεια είναι ότι μόνο με το Καρναβάλι, τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και το Μουσικό Φεστιβάλ που τα διοργανώνει ο δήμος Ξάνθης, η κατάσταση δεν σώζεται.

Είμαι βέβαιος ότι εκεί στο δήμο γνωρίζουν πως πρέπει να προχωρήσουν και προς άλλες παρεμβάσεις.

Παρεμβάσεις με τη συνεργασία Συλλόγων, Σωματείων, Οργανισμών, Ομάδων Πολιτών που έχουν ιδέες, ενώ δεν θα πρέπει ν’ αρνούνται και κάποιες πρωτοποριακές ιδέες για συμπράξεις κλπ. «Η φαντασία στην εξουσία» είναι απαραίτητο συστατικό.

Γι’ αυτές τις υποθέσεις χρειάζεται ανοιχτό μυαλό, δημιουργικό, που να εμπνέει.

Μεταξύ μας, όλα τα παραπάνω, εάν και εφόσον ξεκινήσουν να υλοποιούνται, φέρνουν κόσμο, φέρνουν χρήματα, η αγορά κινείται.

Και η αγορά περιμένει από τον δήμο να την βοηθήσει.

Γ.Δ.

 

 

Ευθύνη και των δήμων

Κι επειδή τα πράγματα είναι και θέμα απλής λογικής, ιδού ένα κονδύλι του δήμου που προέρχεται από την αγορά. Ο λόγος, όπως μου το επεσήμανε  επαγγελματίας που επιχειρεί σε μια πλευρά της κεντρικής πλατείας, το γνωστό ποσοστό 0,5 τοις εκατό που έχουν υποχρέωση να εισπράττουν και ν’ αποδίδουν οι δήμοι ως τον γνωστό δημοτικό φόρο.

Αυτό το ποσό λοιπόν, να αξιοποιείται στην κατεύθυνση στήριξης και διοργάνωσης εκδηλώσεων που γίνονται αφορμή να προσελκύονται επισκέπτες.

Η Ξάνθη έχει ανάγκη ν’ ανέβει διότι έχει κατέβει σκαλιά στην περιφέρειά μας, μένει πίσω κι αυτό πρέπει να διορθωθεί. Και στον τομέα αυτόν έχουν ευθύνη και οι δήμοι.

Πρέπει ν’ αντιληφθούν πως μερίδιο ευθύνης και υποχρέωσης ξεκινά από αυτούς. Οι δημότες περιμένουν να τους δουν δίπλα τους, για να ξεκινήσουν μαζί.

Μεταξύ μας, καλά που η Περιφέρειά μας με τη νέα ηγεσία του Χριστόδουλου Τοψίδη λειτουργεί ανοικτά, υποστηρικτικά και με την αντίληψη πως επενδύοντας ένα μικρό ποσό στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό, τελικά το κέρδος είναι πολλαπλάσιο. Ευτυχώς.

Γ.Δ.

 

Πολιτικοί και Πολιτική

Να σας ομολογήσω αγαπητοί αναγνώστες ότι τόσα χρόνια στον χώρο έχω ακούσει και ακούσει δηλώσεις πολιτικών. Έχω γνωρίσει ανθρώπους και ανθρωπάκια πολλών κατηγοριών που με διακηρύξεις τους υπόσχονται τα πάντα και άλλους που ασκούν κριτική όταν είναι εκτός εξουσίας.  Όσο την κατείχαν όλα ήταν ωραία και ο αρχηγός άξιος και ικανός.  Έχω δει κάποιους αποτυχόντες στις εκλογές ή αδικηθέντες από τον αρχηγό να τον εκδικούνται υποστηρίζοντας με φανατισμό τον αντίπαλό του.

Επίσης δεν ξεχνώ ότι πολλοί υποψήφιοι διακρίνονται από ένα έντονο  καιροσκοπισμό που τον κρύβουν βέβαια πίσω από ιδεολογήματα, φούσκες και μεγαλοστομίες που δε λένε τίποτε.

Είναι γεγονός ότι το προσωπικό συμφέρον υπερτερεί στην εθνική και τοπική πολιτική σκηνή.

Πρόσφατο και σίγουρα όχι τελευταίο παράδειγμα ο Αντώνης Σαμαράς με τις δηλώσεις του στην Κύπρο. Ως πρώην πρωθυπουργός προσπαθεί την παλινόρθωσή του. Γιατί άραγε; Πού αποσκοπεί; Ο ίδιος γνωρίζει, όχι εγώ, ούτε εσείς. Κι ούτε έχω σκοπώ ν’ αναμειχθώ στα εσωτερικά της Ν.Δ. Όμως τελώ εν απορία.

Γ.Δ.

 

 

Τώρα είναι αργά

Πού το θυμήθηκε αλήθεια. Διαβάστε και χαμογελάστε ειρωνικά. Ο βουλευτής της Ν.Δ. Αν.Δημοσχάκης έστειλε επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης Τάσο Θεοδωρικάκο. Στην οποία επιστολή επαναφέρει το ζήτημα της αναγκαιότητας της επαναλειτουργίας του εργοστασίου Ζάχαρης στη Νέα Ορεστιάδα.

Με την πρότασή του μάλιστα υποστηρίζει: «Προτείνω την επαναλειτουργία του εργοστασίου Ζάχαρης Ορεστιάδας από ένα συνεργατικό σχήμα (π.χ. τράπεζες, αγροτικά σχήματα, τοπική αυτοδιοίκηση κλπ τοπικές επιχειρήσεις), με κύρια στόχευση την δυναμική καλλιέργεια τεύτλων & επεξεργασία αυτών, με συμπληρωματική παραγωγή ενέργειας στους λοιπούς Νομούς της ΠΑΜ-Θ».

Ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα και θυμήθηκα τότε που «μπούκωναν» την ΕΒΖ με περισσότερο προσωπικό για μια εποχική επιχείρηση αυξάνοντας στα ύψη το λειτουργικό κόστος, δημιουργώντας εκατομμύρια ζημιών που ήταν μια από τις σοβαρές αιτίες να κλείσουν ως ασύμφορα οικονομικά τα εργοστάσια.

-Αργά για δάκρυα Στέλλα…

Γ.Δ.

 

Προσοχή και έλεγχος στα πάρκα

Είναι δεδομένο δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Ποιο είναι αυτό; Ότι αποτελεί κοινή ευθύνη όλων μας, μικρών και μεγάλων ο σεβασμός της δημοτικής περιουσίας.

Το επισημαίνω για άλλη μία φορά ως υπενθύμιση  για τους νεαρούς βλαστούς μας οι οποίοι λόγω ηλικίας (έφηβοι γαρ)  εξωτερικεύουν τον δυναμισμό τους στις παιδικές χαρές.

Ναι, αποτελούν οι χώροι αυτοί προτιμητέα επιλογή για τους νέους μας. Οι οποίοι τελείως αδικαιολόγητα καταστρέφουν, κάνουν ζημιές στα διάφορα παιγνίδια των μικρών που μέχρι να αποκατασταθούν θα τους λείπουν.

Αναγνωρίζω ότι οι νέοι έχουν κάποιες δικαιολογίες. Όμως το να παραβιάζουν βίαια σιδερένιες πόρτες, κάγκελα, για  να μπουν μέσα να κάνουν ζημιές, αυτό δείχνει πρόθεση.

Έτσι, οφείλουν οι δήμοι να ελέγχουν συχνά κυρίως τις σιδερένιες πόρτες, διότι όχι σπάνια οι νεαροί τις «σηκώνουν» κάνοντας ζημιά η οποία αποτελεί κίνδυνο για τα πιτσιρίκια που πάνε να παίξουν εκεί. Γνωστό το ατύχημα στο Πάρκο Κυψέλης.

Γ.Δ.

 

 

Μια πολιτική συζήτηση

Ήταν μια παρέα γνωστών συμπολιτών οι οποίοι μεταξύ τυρού και αχλαδιού, συζητούσαν ήσυχα και χωρίς ένταση.

Συζητούσαν το μετά των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Σταχυολόγησα για σας μερικές απόψεις που ακούστηκαν και σας τις μεταφέρω.

Λέχθηκαν λοιπόν: «Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι μπορούμε να είμαστε η επόμενη κυβέρνηση». Μια άλλη τοποθέτηση  ήταν πιο συγκρατημένη και την υποδέχτηκαν οι περισσότεροι. «Ασφαλώς πρέπει να μας διακατέχει αισιοδοξία, για την νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά ταυτόχρονα είναι απαραίτητη και σωφροσύνη».

Τελευταία τοποθέτηση που επίσης αξιολογήθηκε ως σωστή ήταν «Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρέπει να συνθέσει όλα τα κομμάτια του παζλ».

Το τελευταίο το θεώρησαν όλοι σημαντικό διότι μόνον με την αξιοποίηση όλων το Κίνημα θα πάει μπροστά.

Γ.Δ.

 

Τα POS κάνουν θαύματα!

Ένα μικρό θαύμα αποκάλυψαν τα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης. Κι αυτό είναι η έκρηξη εισοδημάτων που είχαν κάποιες ομάδες επαγγελματιών τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που συμπίπτει (τυχαία μάλλον) με την υποχρέωσή τους να διατηρούν POS για τις συναλλαγές με τους πελάτες τους.

Έχουμε λοιπόν αύξηση τζίρου κατά 16% στην εστίαση, 20% στους γιατρούς, 13% στα κομμωτήρια, 35% στα γυμναστήρια και 177% στα ταξί!

Kαταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί ενοχλεί τους καθ’ όλα συμπαθείς ιδιοκτήτες ταξί η τοποθέτηση του σήματος του Pos στα οχήματά τους, και γιατί διαμαρτύρονται.

Πολλοί επαγγελματίες λοιπόν με τη χρήση του Pos δεν θα μπορούν να εμφανίζουν εικόνα ένδειας στις φορολογικές τους δηλώσεις, με εισοδήματα κάτω του κατώτατου μισθού.

Και θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε την επόμενη χρονιά αν θα αλλάξουν τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν την αγοραστική δύναμη της Ελλάδας λίγο πιο πάνω από της Βουλγαρίας, όπως διατείνονται κάποιοι…

Κ.Λ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Εν αναμονή για κάτι καλό; Το ερωτηματικό στον τίτλο είναι απαραίτητο. Κι αυτό γιατί στην Ε…