Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ετοιμάζεται Συμβουλευτικό Κέντρο για τις γυναίκες της Ξάνθης

Ετοιμάζεται Συμβουλευτικό Κέντρο για τις γυναίκες της Ξάνθης

0

Υποβάλλει πρόταση ο Δήμος Ξάνθης για χρηματοδότηση – Μιλά στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Κ. Γκαγκαλίδης


Ενδημικό φαινόμενο οι …ελλιπείς μελέτες – Μομφή Κυριάκου Παπαδόπουλου στην προηγούμενη δημοτική αρχή


Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το Συμβουλευτικό Κέντρο για Γυναίκες από τον Δήμο Ξάνθης. Πρόκειται για μια νέα δομή στήριξης που θα λειτουργήσει ο δήμος, παρέχοντας στήριξη και προστασία στις γυναίκες που το έχουν ανάγκη, είτε είναι κακοποιημένες, είτε άνεργες, είτε χρήζουν στήριξης και νομικής προστασίας.


Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Κωνσταντίνος Γκαγκαλίδης

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και υπηρεσιών Κυριάκος Παπαδόπουλος

Ο Δήμος Ξάνθης υποβάλλει πρόταση για χρηματοδότηση του Συμβουλευτικού Κέντρου για γυναίκες

Ειδικότερα, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Κωνσταντίνος Γκαγκαλίδης, ήταν ο εισηγητής του θέματος στην ημερήσια διάταξη της δημοτικής επιτροπής που συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης 17/10 με θέμα: «Έγκριση υποβολής πρότασης ένταξης και χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ΕΠ Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Ταμείου ΕΚΤ+, Δράσεων: ESΟ4.11.ε.(ν) – Νέες Δομές καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών» και εξουσιοδότηση του Δημάρχου Ξάνθης. Όπως ανέφερε στο «Ε», έχει ανοίξει η Πρόσκληση και ο δήμος έχει έτοιμη την πρόταση για υποβολή χρηματοδότησης ύψους 500.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Ανάλογες δομές λειτουργούν ήδη σε Κομοτηνή και Καβάλα.

Ειδικότερα, θα δημιουργηθεί ένα γραφείο που θα στεγαστεί σε κάποιο κεντρικό δημοτικό ακίνητο και θα στελεχωθεί από έναν κοινωνικό λειτουργό, έναν κοινωνιολόγο, έναν ψυχολόγο και έναν νομικό. Το γραφείο θα έχει διασύνδεση με άλλες δομές, όπως το Κέντρο Φιλογυνίας που λειτουργεί στην Κομοτηνή, ώστε να παρέχει πλήρη κάλυψη σε όλες τις περιπτώσεις. Θα λειτουργεί όλο το 24ωρο το κεντρικό τηλεφωνικό κέντρο 15900. Όπως ανέφερε ο κ. Γκαγκαλίδης, το γραφείο θα παρέχει συμβουλευτική και νομική προστασία σε όλες τις γυναίκες που θα απευθυνθούν και αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως οικονομικά ή στέγασης κ.λπ.: «Θα είναι μια ολοκληρωμένη δομή που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει πολύ την κοινωνία μας. Θα είναι μια ανάσα, γιατί υπάρχει έντονο πρόβλημα. Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα μετά την πανδημία, το κοινωνικό φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών έχει διογκωθεί. Ο δήμος θέλει να αναλάβει το κομμάτι της συμβουλευτικής, προστασίας και στήριξης των γυναικών. Επίσης, σχεδιάζουμε και άλλες δομές που αφορούν την υγειονομική ενίσχυση του δήμου μας, όπως ένα πολυϊατρείο που θα παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη. Υπάρχουν προσκλήσεις που μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε και γι’ αυτό το έχουμε εντάξει στον σχεδιασμό μας».

Ενδημικό φαινόμενο οι …ελλιπείς μελέτες – Μομφή Κυριάκου Παπαδόπουλου στην προηγούμενη δημοτική αρχή

Στη δημοτική επιτροπή συζητήθηκε και ένα ακόμη θέμα που αφορούσε τον 5ο Παιδικό Σταθμό. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Υπηρεσιών, Κυριάκος Παπαδόπουλος, ήταν ο εισηγητής του θέματος: «Επιλογή διαδικασίας για την Ανάθεση της Υπηρεσίας με τίτλο: “Εργασίες Τοποθέτησης, Αποξήλωσης Εορταστικού Διάκοσμου και Εργασίες Επισκευής του 5ου Παιδικού Σταθμού”», έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών της εν λόγω υπηρεσίας και μη διαίρεση της σύμβασης σε τμήματα.

Όπως διευκρινίστηκε, από την προηγούμενη δημοτική αρχή παραδόθηκε μελέτη πυρασφάλειας, η οποία όμως δεν ήταν ολοκληρωμένη, καθώς δεν περιελάμβανε τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Έτσι χρειάστηκε να γίνει συμπληρωματική ανάθεση για να ολοκληρωθεί η μελέτη. Το φαινόμενο των ελλιπών μελετών που παραδόθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή τείνει να γίνει ενδημικό στον δήμο Ξάνθης. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος στο «Ε», «έτσι συνέβη με τη μελέτη της ανάπλασης της Λ. Στρατού που έχει κάποια κωλύματα, έτσι συνέβη με τις μελέτες για τα έργα στη Σταυρούπολη, Νεοχώρι και Δαφνώνα, και έτσι συνέβη με το οδικό έργο στο Λιβάδι, όπου παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως «προσπαθούμε με πολλή δουλειά να λύσουμε προβλήματα. Διαπιστώνουμε πολλές ελλείψεις και εκκρεμότητες σε μελέτες που παραδόθηκαν και προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Εμείς δεν κάνουμε έργα-μακέτες, ούτε τα όνειρά μας τα κάνουμε μακέτες. Όταν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο για ένα έργο, τότε θα το ανακοινώσουμε», αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παλέτα έκφρασης 26 γυναικών της Ξάνθης

Για δεύτερη χρονιά διοργανώνεται η ομαδική έκθεση «Έργα γυναικών της Ξάνθης πάνω σε καμβά»…