Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα από το Δ’ ΣΣ [ΦΩΤΟ]

Εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα από το Δ’ ΣΣ [ΦΩΤΟ]

0

Στο κατάμεστο δημοτικό αμφιθέατρο αποδόθηκε αναμνηστικό ως ελάχιστος φόρος τιμής στην εγγονή του Παύλου Μελά, Ναταλία Ιωαννίδου


Στη δραστήρια παρουσία του Δ’ ΣΣ στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής, παράλληλα με την αποστολή του, αναφέρθηκε ο διοικητής του Σώματος Σ. Παπασταθόπουλος


Εκδήλωση με ιστορικά γεγονότα, ανάλυση και συγκινητικές αναφορές πραγματοποίησε το Δ’ Σώμα Στρατού το απόγευμα της Τετάρτης, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, με αφορμή τη συμπλήρωση 120 ετών από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα. Στην επετειακή εκδήλωση με θέμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, 1904-1908» το παρών έδωσαν εκπρόσωποι των τοπικών θρησκευτικών και αυτοδιοικητικών αρχών, πλήθος στελεχών του Δ’ ΣΣ, ενώ τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία της η Ναταλία Ιωαννίδου, εγγονή του Παύλου Μελά.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Διοικητής του Δ’ ΣΣ Σταύρος Παπασταθόπουλος, επισημαίνοντας ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε ως ελάχιστος φόρος τιμής στους αγωνιστές της Μακεδονίας, αλλά και γιατί μέσω αυτής το Δ’ ΣΣ «επιδιώκει να αναδείξει ιστορικά διδάγματα με διαχρονική ισχύ και να συμβάλει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της τοπικής κοινωνίας αποδεικνύοντας έτσι ότι πέρα από την κύρια αποστολή του αποτελεί ένα ενεργό και δραστήριο τμήμα της», όπως επεσήμανε. Ο ίδιος ανέδειξε συνοπτικά τη συμβολή του Παύλου Μελά στον Μακεδονικό Αγώνα και αναφέρθηκε στον ηρωισμό, την αυτοθυσία και τη φιλοπατρία των Ελλήνων αγωνιστών. Παράλληλα, υπογράμμισε την παρακαταθήκη του Παύλου Μελά για τη Σχολή Ευελπίδων, μέσω της επιστολής των πολύτιμων συμβουλών.

Ο ίδιος ευχαρίστησε το σύνολο των ομιλητών και συντελεστών της έκθεσης και ιδιαιτέρως τη Ναταλία Ιωαννίδου, εγγονή του Παύλου Μελά, κόρη της Ζωής Μελά Ιωαννίδη, που κουβαλάει ακόμη τις μνήμες και τις διηγήσεις της γιαγιάς της  γιαγιά Ναταλίας Δραγούμη. Υπενθύμισε δε, τη συμβολή της ίδιας μέσω της δωρεάς της θερινής κατοικίας του Παύλου Μελά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου πλέον έχει γίνει αποκατάσταση καιλειτουργεί υπό την εποπτεία της Σχολής Ευελπίδων.

Το λόγο στη συνέχεια πήραν οι ομιλητές για να αναπτύξουν επιμέρους θεματικές του Μακεδονικού Αγώνα. Συγκεκριμένα, μίλησαν οι:

  • Ελπίδα Βόγλη, Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
  • Εμμανουήλ Βαρβούνη, καθηγητής Λαογραφίας και Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
  • Στρατηγός ε.α. Χαράλαμπο Λαλούση, Επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με  τον συντονισμό της Ευαγγελίας Πάλλα, Ιστορικού του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση από τον Συγγραφέα – Διοργανωτή Ιστορικών Εκθέσεων Σχη (ΥΦ) ε.α. κ. Βασίλειο Νικόλτσιο στην έκθεση του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, που αφορά σε κειμήλια και στολές του Μακεδονικού Αγώνα.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θλίψη στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης για τον θάνατο του Ιωάννη Μπακόλα

«Ο Γιάννης αποτελούσε παράδειγμα ήθους, αξιοπρέπειας, ανιδιοτέλειας και καλοσύνης, κερδίζο…