Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις – Τέλος στις παρατάσεις

Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις – Τέλος στις παρατάσεις

0

Πριμ για τους συνεπείς φορολογούμενους, πρόστιμα για τους ασυνεπείς δημόσιους λειτουργούς


Αλλαγή υποδείγματος στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων επιχειρεί η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή με στόχο να προχωρά κάθε χρόνο απρόσκοπτα η είσπραξη των φορολογικών εσόδων.

Με τις νέες ρυθμίσεις θεσμοθετείται συγκεκριμένη χρονική περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Ξεκινώντας από του χρόνου οι υποβολές φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινούν στις 15 Μαρτίου και θα σταματούν στις 15 Ιουλίου.

Επιπλέον κίνητρα δίνονται για όσους υποβάλλουν στις αρχές της περιόδου τις φορολογικές τους δηλώσεις και πληρώσουν τις οφειλές τους εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιουλίου. Σήμερα η έκπτωση για τις εφάπαξ πληρωμές βρίσκεται στο 3%.

Από του χρόνου η έκπτωση θα είναι:

-4% για όποιον υποβάλλει δήλωση από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου

-3% για όποιον υποβάλλει δήλωση από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου

-2% έκπτωση από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.

Έτσι για παράδειγμα, φορολογούμενος που είχε χρεωστικό εκκαθαριστικό 1.000 ευρώ και πλήρωσε εφάπαξ πριν τις 31/7 είχε έκπτωση 30 ευρώ (3%). Ο ίδιος φορολογούμενος από του χρόνου εάν έχει υποβάλλει δήλωση μέχρι τις 30 Απριλίου θα έχει έκπτωση 40 ευρώ (4%). Αν υποβάλλει δήλωση έως από τη 1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου θα έχει έκπτωση 30 ευρώ και αν υποβάλλει δήλωση την «τελευταία στιγμή» θα έχει έκπτωση 20 ευρώ (2%).

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν μεταβάλλεται η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής για να πετύχει κάποιος έκπτωση, ανεξαρτήτως του πότε υποβάλλει τη δήλωσή του.

Για να μπορούν να υποβληθούν νωρίς οι φορολογικές δηλώσεις δεν φτάνει μόνο η θέληση των φορολογουμένων και των λογιστών. Θα πρέπει να έχουν υποβληθεί και όλα τα απαραίτητα στοιχεία από τους οργανισμούς του Δημοσίου.

Για το λόγο αυτό το ΥΠΕΘΟ εισάγει για πρώτη φορά την επιβολή προστίμου όχι προς τους Οργανισμούς τους αλλά προς τους επικεφαλής τους ως φυσικά πρόστιμα.

Ειδικότερα, θεσπίζονται κυρώσεις στους διοικητές Οργανισμών, στους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου και τους γενικούς γραμματείς των Δήμων καθώς και στους υπευθύνους μισθοδοσίας για τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Για το σκοπό αυτό πρόκειται να συσταθεί την ΑΑΔΕ Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την προσυμπλήρωση και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η εγγραφή στο Μητρώο είναι υποχρεωτική και αφορά Οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου που υποχρεούνται να αποστείλουν δεδομένα στην ΑΑΔΕ για τις ανάγκες συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων.

Μέσω του νέου ηλεκτρονικού μητρώου θα διαβιβάζονται προς την ΑΑΔΕ όλα τα αναγκαία στοιχεία για την προσυμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (όπως πχ οι αποδοχές από μισθωτή εργασία, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, οι φόροι που παρακρατήθηκαν κλπ). Ο κάθε φορέας θα πρέπει να διαβιβάζει τα δεδομένα από την 16η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους.

Σε περίπτωση μη έγκαιρης, ανακριβούς διαβίβασης των δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή μη εγγραφής στο Μητρώο, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα ευθυνόμενα πρόσωπα. Ως τέτοια θεωρούνται οι επικεφαλής των νομικών προσώπων του Δημοσίου (πχ ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ κλπ), για το Δημόσιο οι υπηρεσιακοί γραμματείς, για τους Δήμους οι γενικού γραμματείς και οριζόντια οι προϊστάμενοι για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης διαβίβασης, το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Σε περίπτωση, καθυστερημένης ενεργοποίησης της ψηφιακής πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ, το πρόστιμο θα επιβληθεί στον Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συντάξεις Νοεμβρίου: Νωρίτερα και σε δύο ημερομηνίες η καταβολή τους

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών Λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου οι πληρωμές  για…