Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

0

Δράση και αντίδραση Ι
Σε κάθε ανθρώπινη δράση, κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική, ανθρωπιστική, υπάρχει μια εκτίμηση στο τέλος. Αξιολογεί ο καθένας από μας εάν έπραξε σωστά κι αν η δράση του είχε θετικό αντίκρισμα ή αρνητικό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει πάντα, είναι στη ζωή και δεν εξαιρείται κανείς.
Αυτό συνέβη και με τον γιατρό Χουσεΐν Μπαλτατζή. Θα πρέπει να μάθει ότι το συμβάν στο Τσινάρ Τζαμί σε βάρος του Μουφτή Κομοτηνής κυρίως αλλά και των υπολοίπων Μουφτήδων Ξάνθης και Διδυμοτείχου ότι είχαν και συνεχίζουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο για τον ίδιο.
Αυτό δεν αποτελεί προσωπική εκτίμηση. Όχι. Αποτελεί αποτέλεσμα συζητήσεων που έκανα με γνωστούς μουσουλμάνους συμπολίτες. Οι οποίοι καταδίκασαν απερίφραστα τη συμπεριφορά του Μπαλτατζή σε βάρος Μουφτήδων, στην επιθυμία να προσευχηθούν στο τζαμί που είναι ακριβώς δίπλα από το Ιεροσπουδαστήριο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή.
Γ.Δ. 


Δράση και Αντίδραση ΙΙ
Ο νεαρός γιατρός Χουσεΐν Μπαλτατζή, προφανώς παρασύρθηκε εξαιτίας δύο λόγων.
Πρώτον λόγω της ηλικίας του και δεύτερον από την επιθυμία του ν’ αποδείξει ότι είναι βασιλικότερος του βασιλέως, για πολιτικούς λόγους.
Είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα αντιληφθεί πως έπραξε λανθασμένα διότι είναι έξυπνος άνθρωπος. Και τότε θα πρέπει να δικαιολογηθεί στον Μουφτή Κομοτηνής. Παράλληλα, πιστεύω ότι θα αναλύσει και συνθέσει στη συνέχεια τη συμπεριφορά του. Και τότε θα αντιληφθεί ότι δεν ωφελούσε τόσο πάθος και φανατισμός στην πολιτική του επιθυμία να είναι υποψήφιος βουλευτής με πιθανότητα εκλογής στα μεγάλα κόμματα.
Προσωπικά ξαφνιάστηκα όπως και φίλοι του για τη συμπεριφορά του προς έναν ιερωμένο. Ήταν ακραίο και δεν το περίμενε κανείς από αυτόν.
Γ.Δ.


Δεν είναι καλή εξέλιξη
Προχθές η Χεζμπολάχ βομβάρδισε με εξελιγμένο ντρόουν τις εγκαταστάσεις μιας Ταξιαρχίας Εκπαίδευσης στο Ισραήλ. Από την επίθεση αυτή υπήρξαν θύματα στρατιώτες και τραυματίες. Από την πλευρά του το Ισραήλ με τις στρατιωτικές του δυνάμεις σφυροκοπά κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ με αποτέλεσμα να υπάρχουν κι εδώ θύματα μαχητών αλλά και αμάχων.
Τα παραπάνω δεν αποτελούν γεγονότα για να προδικάσουν κάποιον τερματισμό των αντιπαραθέσεων. Θα έλεγα ότι απεναντίας μάλιστα, δείχνουν αρνητική εξέλιξη με απρόβλεπτες εξελίξεις όταν υπάρχει έμμεση απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων από το Ιράν.
Εκείνο επομένως που βγαίνει σαν συμπέρασμα είναι ότι τον 21ο αιώνα δύο πόλεμοι βρίσκονται σε εξέλιξη σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.
Γ.Δ.


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στη γυναίκα αγρότισσα!!

Παγκόσμια μέρα αγρότισσας κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου. Και μπορεί η παρακάτω φωτογραφία να φαντάζει πολύ μακρινή για τις νεότερες γενιές αλλά είναι προσφιλής σε μεγαλύτερους, ιδίως αν προέρχονται από χωριά. Αυτές οι μάνες, γιαγιάδες αγρότισσες που δούλευαν στα χωράφια, μεγάλωναν παιδιά, χωρίς ανέσεις μα με άπειρο μόχθο και υπομονή. Αυτές οι αφανείς ηρωίδες που πρόσφεραν τόσα στην οικογένεια και στην οικονομία στις μελλοντικές γενιές με την αγάπη τους, την αφοσίωσή τους και δεν τιμήθηκαν ποτέ για την προσφορά τους.
Όμως και τώρα υπάρχουν νέες αγρότισσες που επίσης κάνουν μια κοπιαστική δουλειά και είναι αξιέπαινες.
Μ.Ξ.


Ζητείται λύση για τις συντάξεις χηρείας
Με την αγωνία ζουν χιλιάδες συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα για την αναδρομική επιστροφή μέρους των συντάξεων χηρείας τους. Διότι δεν υπάρχει περίπτωση το κράτος να μην ζητήσει τελικά πίσω τα λεφτά που πιστώνονται σε χήρες και χήρους του ιδιωτικού τομέα μετά το 2016, όταν με τον νόμο Κατρούγκαλου αποφασίστηκε να κουρευτούν τα ποσά για πάνω από 60.000 δικαιούχους στο 35% από το 70% που λάμβαναν ως δεύτερη σύνταξη- και συνεχίζουν να λαμβάνουν. Στο Δημόσιο αυτή η περικοπή έγινε. Στον ιδιωτικό τομέα όχι.
Σύντομα η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως θα κληθεί να πιει το πικρό ποτήρι και να ζητήσει πίσω τα λεφτά για λογαριασμό του ΕΦΚΑ ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα». Είναι μια αντικειμενικά σκληρή πολιτική απόφαση που θα φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση (γι’ αυτό και οι προηγούμενοι υπουργοί που πέρασαν από το υπουργείο Εργασίας, κλωτσούσαν το τενεκεδάκι στον επόμενο), αλλά αν δεν ισχύσουν οι περικοπές στον ιδιωτικό τομέα, θα ξεσηκωθούν – δικαίως- οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που έχουν ήδη υποστεί περικοπές, θα δικαιωθούν δικαστικά, και το βάρος που θα προκύψει για τους φορολογούμενους θα είναι τεράστιο. Το σενάριο που εξετάζει η υπουργός Εργασίας ως πιο ανώδυνο είναι αυτό των πολλών – πολλών άτοκων δόσεων για να μην πονέσουν οικονομικά οι υπόχρεοι.
Οι επώδυνες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σύντομα…
Π.Γ.


Ήταν λάθος Ι
Όπως είναι γνωστό, στα εγκαίνια του Μουσουλμανικού Ιεροσπουδαστηρίου Ξάνθης, εκτός της παρουσίας των τριών νόμιμων Μουφτήδων Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου, συμμετείχε και ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων.
Αναφέρω την παρουσία του αγαπητού ιεράρχη μας κατ’ αντιδιαστολή όσων συνέβησαν σε βάρος κυρίως του Μουφτή Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ, αλλά και της απαράδεκτης συμπεριφοράς του Ιμάμη του Τσινάρ τζαμί. Ο οποίος κατ’ εντολή των γνωστών Προξενικών, ενωρίτερα χρονικά απ’ ότι μονίμως ορίζεται, άρχισε την ενημέρωση για την προσευχή της Παρασκευής με αυξημένα ντεσιμπέλ από τα μεγάφωνα για να εμποδίσει την ομαλή διεξαγωγή της τελετής των εγκαινίων, γνωρίζοντας την εκεί παρουσία του Μητροπολίτη και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ.Γιώργου Καλαντζή.
Τα γεγονότα μιλούν μόνα τους. Όλοι οι παρόντες κατάλαβαν ποιοι και γιατί έβαλαν σε λειτουργία την προσευχή της Παρασκευής από τα μεγάφωνα. Όμως δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς. Γνώριζαν την ποιότητά τους…
Γ.Δ.


Ήταν λάθος ΙΙ
Με την ευκαιρία θα μου επιτραπεί εν συντομία ν’ αναφέρω κάποιες απόψεις μου, προσωπικές για τον Μητροπολίτη μας.
Γνωρίζω την σεμνότητά του, αλλά θα ζητήσω την κατανόησή του.
Βρισκόμουν κι εγώ όπως χιλιάδες συμπολίτες στην υποδοχή του  νέου Ιεράρχη, Μητροπολίτη της Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου.
Η θέση χηρεύουσα, έπρεπε να επιλεγεί ο νέος Μητροπολίτης.
Και η Ιερά Σύνοδος επέλεξε τον Παντελεήμων στις 25 Ιανουαρίου του 1995 και ενεθρονίσθη στις 23 Μαρτίου του ίδιου έτους
Αυτά όλα αποτελούν την αρχή. Η συνέχεια έχει ενδιαφέρον και την αναγνωρίζουν όλοι οι Ξανθιώτες. Ναι ΟΛΟΙ. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. Ο σεβαστός Μητροπολίτης Παντελεήμων σε όλη τη μέχρι στιγμής θητεία του δεν ξεχώρισε, δεν έκανε διάκριση στους ανθρώπους. Υπήρξε και συνεχίζει να είναι αρωγός κάθε δοκιμασμένου πολίτη, πέρα από θρησκείες. Ακριβώς, γι’ αυτήν του την στάση και συμπεριφορά, χαίρει εκτίμησης απ’ όλους τους κατοίκους. Χριστιανούς πρωτίστως, Αρμένιους και Καθολικούς, και φυσικά τους Μουσουλμάνους.
Οι προξενικοί όμως αγνόησαν όχι μόνον τους νόμιμους Μουφτήδες αλλά και τον αγαπητό Μητροπολίτη Παντελεήμων όπως και τους υπόλοιπους θεσμικούς  της Ελληνικής Πολιτείας.
-Ας τα σκεφθούν όλα αυτά. Ήταν ένα μεγάλο λάθος τους.
Γ.Δ.


Το παζάρι της Ξάνθης πρέπει να αναβαθμιστεί
Αδιαμφισβήτητα το Παζάρι της Ξάνθης έχει αποκτήσει ένα brand name με το ανατολίτικο χρώμα του και κάθε Σάββατο γίνεται πόλος έλξης από τον ντόπιο πληθυσμό αλλά και ξένους επισκέπτες. Αυτό δεν σημάνει όμως ότι δεν πρέπει να γίνουν κάποιες βελτιώσεις στις υποδομές, να γίνουν όμορφες κατασκευές, σωστή διαρρύθμιση και χωροθέτηση του χώρου. Πιθανότατα και μια σκεπαστή αγορά όπως επισκεπτόμαστε σε ξένες χώρες για παράδειγμα το Καπαλού τσαρσί στην Κωνσταντινούπολη που είναι ένα από τα αξιοθέατα της πόλης. Δεν υπερβάλλουμε αλλά πάντα πρέπει να σκεπτόμαστε το βέλτιστο. Πάντως η εικόνα του Σαββάτου με την βροχή και τις νάιλον τέντες που έτρεχαν νερό μόνο …αξιοθέατο δεν είναι.!
Γι αυτό και πρέπει η νέα δημοτική αρχή να το προσεγγίσει το θέμα. Υπήρχε μια μελέτη από τον δήμαρχο Μιχάλη Στυλιανίδη. Τι έγινε; Γιατί δεν παραλήφθηκε και δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αντιδήμαρχε Κυριάκο Παπαδόπουλε;.
Μ.Ξ. 


Εκλογές ΕΒΕ Ι
Οι μέρες πλησιάζουν για τις εκλογές στο Επιμελητήριο Ξάνθης, το γνωστό ΕΒΕ.
Συγκεκριμένα η εκλογική διαδικασία έχει αποφασιστεί να διεξαχθεί σε δύο ημέρες και συγκεκριμένα την  Κυριακή 1 και τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου.  Παράλληλα έχει αποφασιστεί και οι ώρες ψηφοφορίας που για την Κυριακή είναι από 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και τη Δευτέρα από τις 9 έως τις 5. Η ψηφοφορία θα γίνει στο χώρο του ΕΒΕ.
Τώρα ως προς τους ενδιαφερόμενους, δύο είναι οι συνδυασμοί οι οποίοι θα διεκδικήσουν τη νίκη. Ο πρώτος είναι αυτός του νυν προέδρου Στυλιανού Μωραΐτη και ο δεύτερος της κυρίας Μαριάνθης Μαλιαρουδάκη.
Δεν αποκλείεται να εμφανιστεί ως τρίτος συνδυασμός αυτός που στηρίζεται από το ΚΚΕ.
Σημειώνω ότι εκλογές έγιναν το 2017 και στη συνέχεια δόθηκε παράταση εξαιτίας της πανδημίας.
Γ.Δ.


Εκλογές ΕΒΕ ΙΙ
Με την ευκαιρία πρέπει να επισημάνω για άλλη μια φορά για ενημέρωσή σας ότι οι εκλογές του Επιμελητηρίου έχουν τη δική τους σοβαρότητα και αξία.
Ως θεσμός τα Επιμελητήρια αποτελούν σύμβουλο της κυβέρνησης σε θέματα ανάπτυξης και επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα. Φυσικά οι κυβερνήσεις σπάνια συνεργάζονται με τα ΕΒΕ αλλά αυτό δεν μειώνει τον ρόλο και την αποστολή τους.
Ένα Επιμελητήριο συγκροτημένο σωστά και αποτελούμενο από ικανά μέλη και με ηγεσία με όραμα μπορεί να προσφέρει αρκετά πράγματα στην κατεύθυνση της προόδου της περιοχής συνολικά διότι εκπροσωπεί Εμπόρους, Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Βιομηχάνους.
Σημειώνω ότι το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από 21 μέλη και μία βασική προϋπόθεση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία είναι η οικονομική τακτοποίηση των μελών αυτού, ενώ η προθεσμία λήγει στις 22 Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη. Εάν δεν γίνει οικονομική τακτοποίηση το μέλος δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική ψηφοφορία.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα 15 Οκτωβρίου 2024

Δύο οι κερδισμένοι Εκλογές ΠΑΣΟΚ τέλος. Νέος πρόεδρος, ο πρώην πρόεδρος. Ο οποίος μάλιστα …